avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asocitie proprietari-probleme juridice
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asocitie proprietari-probleme juridice

Asociatia noastra de proprietari a avut un presedinte ,pe o perioada de cateva luni,timp in care a facut o plangere penala la politie in numele asociatiei cum ca exista un prejudiciu,in ultimii 8 ani, de 80.000Roni. Aceasta plangere a facut-o fara acordul Adunarii Generale sau a Comitetului de bloc.Dansul nu mai locuieste in bloc, ancheta se deruleaza,eu, in calitate de actuala presedinta, am fost chemata la politie si intrebata daca ne mai mentinem plangerea. Am facut rapid un referendum si raspunsul majoritatii a fost NU.
Dar...la politie mi s-a spus ca trebuie sa angajam un expert contabilCECCAR,
a caror taxa este de 500euro/an verificat. De acesta suma am aflat dupa ce am facut referendumul si , banuiesc, ca membrii Asociatiei nici atat nu ar fi dispusi
la aceasta cheltuiala(3-400 ron/ap)Trebuie sa mai specific faptul ca pe ultimii 2 ani a fost facut control financiar- contabil de la Primarie si a fost OK..
Intrebarea mea este urmatoarea: daca fostul presedinte a facut plangere penala fara acordul Adunarii Generale, aceasta plangere nu se transfera automat ca fiind facuta in nume propriu si a folosit abuziv stampila Asociatiei?
Pentru ca dansul a mai folosit stampila si pentru alte actiuni,fara acordul cuiva indreptatit( a deschis un Cecbanking, a folosit 4000 roni pt. o alta actiune in justitie,platind si un avocat-prieten, care a emis o chitanta fara stampila)

Intreba
Cel mai recent răspuns: Elidor , utilizator 11:08, 11 Martie 2011
care a fost motivul plangerii penale depusa de ex presedinte la politie?
Lipsa din fondurile asociatiei a 800.000000lei-vechi
Nu exista temei legal care sa impuna necesitatea acordului din partea adunarii generale a proprietarilor pentru formulare plangere penala
Presedintele de asociatie este reprezentantul legal al proprietarilor si reprezinta proprietarii si asociatia de proprietari in raport si fata de autoritati si terti, inclusiv si in instanta
Daca detineti probe temeinice care sa dovedeasca ca ex presedintele cu rea credinta a uzitat de calitate,de prerogative ,a depasit limitele de competenta ,fara acordul adunarii generale sau a comitetului executiv,daca exista suspiciuni sau certitudini privitoare la posibil prejudiciu financiar ,aveti dreptul sa formulati plangere penala impotriva acestuia
atata timp cat politia are o anumita suspiciune fata de comiterea acelei infractiuni, nu va poate abliga pe dvs ca asociatie sa faceti expertiza respectiva.solicitati sa va remita in scris respectivului politist care este baza legala prin care va obliga sa dispuneti acel control.cred ca politistul era cam "paralel" cu asemenea situatii.
daca aveti dubii in ce priveste anumite fonduri folosite de ex presedinte, puteti face si dvs plangere penala.aveti grija- in cazul in care se constata ca nu a comis nici o infractiune, se poate indrepta impotriva dvs solicitand daune usturatoare.
@Elidor,
Nu ati amintit daca aveti o comisie de cenzori! Cenzorul sau comisia de cenzori verifica situatia asociatiei. Avand in vedere acea plangere la poiltie, ramasa nerezolvata, propuneti actualei comisii de cenzori sa faca o verificare pentru intreaga perioada reclamata la politie. Puteti sa-i platiti suplimentar si oricum sa costa mai putin decat un expert din afara asociatiei.
Dar acel tarif de 500 euro/an de care spuneti nu este "batut in cuie", adica puteti negocia cu expertul, ca sunt multi si este concurenta si in acest domeniu.
Sunt de acord cu cele spuse mai sus si-anume ca presedintele asociatie nu trebuie sa ceara acordul adunarii geregale pentru a reclama o neregula, o lipsa in gestiune. Sigur ca mai inainte de a reclama, orice om, indiferent de functia pe care o ocupa in asociatie ar trebui sa se lamureasca intai asupra faptelor, in interiorul asociatiei. Adica presedintele trebuia sa discute macar in comitet, sa verifice personal documentele asociatiei si sa solicite un raport al comisiei de cenzori ai asociatiei...

Acum, daca in urma unor verificari facute de reprezentantii primariei, a verificarilor facute de actualul administrator, actualul presedinte si actuala comisie de cenzori, ajungeti la concluzia ca acea plangere la politie a fost facuta aiurea, fara ca in asociatie sa fi fost probleme, intocmiti o adresa catre politie, anexati copii ale proceselor verbale intocmite de cei care au verificat recent asociatia si retrageti plangerea.

Alte discuții în legătură

Plangere administrator caradis caradis Buna ziua. sunt cenzor la o asociatie . Am verificat actele pe 2015 si sunt ingrozita de ce am gasit in ele. Presedintele nici nu vrea sa auda de expertiza, ... (vezi toată discuția)
Vechiul presedinte nu vrea sa predea noului presedinte actele asociatiei neagu laura neagu laura cum putem proceda in cazul in care prin adunarea generala a proprietarilor a fost demis presedintele si comitetul si tot in cadrul aceleasi adunari a fost ... (vezi toată discuția)
Delapidare administrator/proces penal merepere merepere buna ziua. ma confrunt cu urmatoarea situatie: administratora a delapidat o suma importanta de bani, apx 150.000 ron. in acest timp a vandut si apartamentul in ... (vezi toată discuția)