avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Comitetul executiv al asociatiei de proprietari, poate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Comitetul executiv al asociatiei de proprietari, poate lua hotararea de a-l da in judecata pe fostul administrator ?

Fostul administrator al asociatiei de locatari, a furat niste bani, aproape jumatate de milliard de lei vechi. Ne-am dat seama ca se intampla acest lucru, intrucat la un moment dat ni s-a oprit furnizarea apei calde. Apoi am aflat ca platisem penalizari la diversi furnizori de utilitati, desi nu aveam niciun locatar restantier.
Apoi am angajat si platit un expert contabil si am aflat suma care ne-a fost furata. Administratorul a fost nevoit sa predea gestiunea din motive de sanatate, altfel nne-ar fi furat in continuare

Am convocat o adunare generala pentru a stabili daca depunem plangere civila sau penala. La aceasta adunare, fostul administrator, impreuna cu amicul sau (tot membru al asociatiei) au provocat fel de fel de discutii in afara subiectului, cu multa galagie si scandal, astfel incat nu s-a putut lua nicio hotarare.

Intrebarea mea este urmatoarea: comitetul asociatiei poate lua hotararea de a-l da in judecata ? este legala luarea unei astfel de hotarari de catre comitetul executiv ? sau o astfel de hotarare este obligatoriu de a fi luata de adunarea generala ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:04, 30 Mai 2015
1-De ce a fost necesara angajarea si plata unui expert contabil,in conditiile in care documentele asociatiei de proprietari,trebuiesc verificate,vizate pentru legalitate lunar de catre cenzor/comisia de cenzori ?
Cenzorul/comisia de cenzori detin autoritatea sa realizeze raport asupra activitatii administratorulu,care sa concluzioneze daca au fost respectate normele in domeniu,daca exista prejudiciu
Conditionat de concluziile cenzorului/comisiei de cenzori,asociatia de proprietario prin reprezentant legal ,cu scopul incadrarii faptei si identificarii autorului,are dreptul sa promoveze plangere catre parchet care va declina competenta de cercetare in sarcina organului de cercetare penala
In temeiul deciziei RIL nr 3/12.02.2001 promovata de procurorul general al parchetului ICCJ,
administratorul de imobil este functionar ,iar fapta acestuia de traficare,insusire pentru sine sau altul de bani,valori dsau alte bunuri pe care le administreaza sau le gestioneaza constituie infractiunea de delapidare

2-
L nr 230/2007 ART. 30
(1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are
următoarele atribuţii:


i) iniţiază sau apără în procese, în nume propriu sau în numele proprietarilor
membri ai asociaţiei de proprietari, interesele legate de clădire;


.
Va multumesc pentru raspuns. Din pacate, cenzorul "n-a observat nicio deficienta", eventual au impartit ce-au furat ...
Sustragerea sumei la valoarea mentionata de dvs ,nu se putea realiza peste noapte,astfel incat reprezentantii asociatiei de proprietari detineau obligatia sa verifice sumele incasate de la locatari si sumele virate la furnizorii de utilitati
Pe de alta parte este suspecta neimplicarea cenzorului/comisiei de cenzori,care este greu de acceptat ca "n-a observat nicio deficienta",in conditiile in care administratorul nu depunea lunar documentele justificative ale achitarii facturilor catre furnizorii de utilitati...
Responsabilitatea prejudiciului revine in principal administratorului de imobil,dar atrage totodata si pe acea a cenzorului si a presedintelui de asociatie ,care lunar detin autoritatea si competenta sa verifice,sa vizeze pentru legalitate documentele asociatiei ,sa semneze si sa stampileze listele de plata
asa se intampla cand pui lupul paznic la oi...problema este ca nu cunosti lupul deoarece de multe ori acesta se imbraca in blana de oaie...:yes:
Nu intamplator am pus ""n-a observat nicio deficienta"", in ghilimele. Sigur ca suma nu s-a sustras peste noapte, am aflat de la expert decand am inceput sa platim penalizari la facturi si am aflat ca ceva nu este in regula, doar in momentul in care ne-a fost oprita furnizarea apei calde.

Problema este ca administratorul a refuzat in mod constant, sa prezinte presedintelui facturile si documentele de plata din fiecare luna, iar lista de plata a intretinerii, pe fiecare luna, era semnata NUMAI de administrator. Nu am facut mare caz la vremea respectiva, pentru ca domnul in cauza era vecinul nostrum decand s-a dat in folosinta blocul (1980), era un domn respectabil, director pe la 23 august, si dupa ce a iesit la pensie, a fost rugat sa preia administratia blocului, intrucat vechiul admin s-a mutat din bloc.
Nu cunoastem in ce masura verifica cenzorul documentele, pentru ca refuza sa ne dea explicatii si cum spuneam, presedintele n-a avut niciodata acces la dosare.
Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2013
aeg, utilizator

Alte discuții în legătură

Administrator bun de demis gheorghe.istrate gheorghe.istrate Buna ziua si multumesc anticipat pentru raspuns In asociatia noastra de proprietari presedintele si vicepresedintele si-au dat demisia si vom organiza o noua ... (vezi toată discuția)
Asociatie locatari - cenzori / verificari contabilitate Maria Neagu Maria Neagu Va rugam un sfat! Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Desi Adunarea Generala a proprietarilor unei asociatii de locatari a ales o comisie de cenzori, ... (vezi toată discuția)
Demiterea administratorului angelica82 angelica82 Buna seara.Locuiesc pe o scara de bloc cu 43 aparatmente.Din cauza unor neregului sesizate de mai multi vecici si din cauza unor salarii colosale pe care ... (vezi toată discuția)