La o cerere de chemare in judecata evaluabila in bani, in care pe langa parat a mai fost chemat si cineva in garantie (in acelasi dosar), se plateste dublul taxei te timbru?
(art.10 din Legea 146/1997?)
Nu conteaza cate parti sunt in dosar si ce calitate au, reclamantul plateste o singura taxa de timbru in functie de obiectul actiunii.
Art. 10 din legea 146/1997 se refera la alte cereri introduse in cadrul aceluiasi dosar de celelalte parti sau terti ( reconventionale, interventie, chemare in garantie).
Taxa legala de timbru se plateste pentru fiecare capat de cerere si cereri incidentale in functie de valoarea fiecarui capat de cerere sau cerere incidentala.
Cazul d-voastra fiind o cerere de chemare in garantie, se presupune ca sunteti chemat in judecata de un X reclamant si, chematul in garantie va fi pus la plata unor cheltuieli sau pretentii invocate de partea reclamanta. Taxa de timbru se plateste la valoarea dreptului pretins. Privind caile de atac apel/recurs taxa este de 1/2 din valoarea taxei de la fond. Succes:)
Eu sunt reclamantul. Am chemat in judecata un parat si pe cineva in garantie. Obiectul cauzei o reprezinta o anumita suma de bani. Suma e clara, iar la suma respectiva am calculat eu conform L146/1997 o anumita taxa de timbru.
Azi am primit citatia si instanta imi pune in vedere sa platesc o taxa de timbru, care este exact dublul celei calculate de mine.