avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa judiciara de timbru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa judiciara de timbru

Buna ziua,

La o cerere de chemare in judecata evaluabila in bani, in care pe langa parat a mai fost chemat si cineva in garantie (in acelasi dosar), se plateste dublul taxei te timbru?
(art.10 din Legea 146/1997?)

Multumesc
Cel mai recent răspuns: donigao , utilizator 17:12, 11 Martie 2011
Nu conteaza cate parti sunt in dosar si ce calitate au, reclamantul plateste o singura taxa de timbru in functie de obiectul actiunii.
Art. 10 din legea 146/1997 se refera la alte cereri introduse in cadrul aceluiasi dosar de celelalte parti sau terti ( reconventionale, interventie, chemare in garantie).
se plateste o singura taxa de timbru la inceputul procesului, taxa fixata de judecator, chitanta trebuie depusa la termen.
Taxa legala de timbru se plateste pentru fiecare capat de cerere si cereri incidentale in functie de valoarea fiecarui capat de cerere sau cerere incidentala.
Cazul d-voastra fiind o cerere de chemare in garantie, se presupune ca sunteti chemat in judecata de un X reclamant si, chematul in garantie va fi pus la plata unor cheltuieli sau pretentii invocate de partea reclamanta. Taxa de timbru se plateste la valoarea dreptului pretins. Privind caile de atac apel/recurs taxa este de 1/2 din valoarea taxei de la fond. Succes:)
Multumesc ptr raspunsuri.

Eu sunt reclamantul. Am chemat in judecata un parat si pe cineva in garantie. Obiectul cauzei o reprezinta o anumita suma de bani. Suma e clara, iar la suma respectiva am calculat eu conform L146/1997 o anumita taxa de timbru.
Azi am primit citatia si instanta imi pune in vedere sa platesc o taxa de timbru, care este exact dublul celei calculate de mine.

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intervenientul în interesul pârâtului trebuie sã timbreze? leusan leusan Exista urm situatie. Un intervenient accesoriu in favoarea paratului este obligat de instanta la plata taxei de timbru egala cu a reclamantului,desi ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru pentru o cerere reconventionala teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti -tot caut in codul civil si legea 146/1997 si nu sunt lamurita.: 1.O cerere reconventionala se taxeaza-se percepe taxa ... (vezi toată discuția)
Cum se timbreaza un partaj bunuri comune Aura2012 Aura2012 luni am primul termen la instanta in dosarul de partaj bunuri comune , am facut intimpinare si cerere reconventionala Intrebarea este ... (vezi toată discuția)