avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Termen declarare castigator
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Termen declarare castigator

As dori sa stiu care este termenul legal in care autoritatea contractanta trebuie sa anunte castigatorul la o cerere de oferta si ce se intampla daca aceasta depaseste acest termen.
Cel mai recent răspuns: madairina , utilizator 20:44, 30 Martie 2011
Intre timp am mai cautat in OUG 34 si am gasit ca autoritatea poate prelungi termenul o data dar nu mai scrie cu cate zile. Pot amana cat timp vor.
Art. 200 - (1) În termen de 20 de zile de la data deschiderii ofertelor, autoritatea contractantă are obligaţia de a stabili oferta câştigătoare, pe baza criteriului de atribuire precizat în anunţul de participare şi în documentaţia de atribuire, în condiţiile în care ofertantul respectiv îndeplineşte criteriile de selecţie şi calificare impuse.
(2) În cazuri temeinic motivate, autoritatea contractantă poate prelungi o singură dată perioada de evaluare.
Nu exista niciun termen in care autoritatea contractanta trebuie sa anunte castigatorul.
In schimb exista art. 200 din OUG 34/2006 care spune" (1) În termen de 20 de zile de la data deschiderii ofertelor, autoritatea contractantă are obligaţia de a stabili oferta câştigătoare, pe baza criteriului de atribuire precizat în anunţul de participare şi în documentaţia de atribuire, în condiţiile în care ofertantul respectiv îndeplineşte criteriile de selecţie şi calificare impuse. (2) În cazuri temeinic motivate, autoritatea contractantă poate prelungi o singură dată perioada de evaluare. (3) Motivele temeinice se prezintă într-o notă justificativă, aprobată de conducătorul autorităţii contractante care este parte a dosarului achiziţiei publice."; adica AC trebuie sa stabileasca castigatorul in 20 de zile, sau sa prelungesca cu maxim inca 20 de zile termenul in cazuri temeinic justificate.
Pe urma exista art. Art. 205 din OUG 34/2006 care spune "(1) Contractele care intră în sfera de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă pot fi încheiate numai după împlinirea termenelor de aşteptare de: a) 11 zile de la data transmiterii comunicării privind rezultatul aplicării procedurii, în cazul în care valoarea estimată, conform prevederilor art. 23 şi ale cap. II secţiunea a 2-a, a contractului respectiv este egală sau mai mare decât pragurile valorice prevăzute la art. 55 alin. (2); b) 6 zile de la data transmiterii comunicării privind rezultatul aplicării procedurii, în cazul în care valoarea estimată, conform prevederilor art. 23 şi ale cap. II secţiunea a 2-a, a contractului respectiv este mai mică decât pragurile valorice prevăzute la art. 55 alin. (2). (2) Contractele/acordurile-cadru care intră în sfera de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţe, încheiate înainte de împlinirea termenelor prevăzute la alin. (1), sunt lovite de nulitate. (3) Respectarea termenelor prevăzute la alin. (1) este facultativă în următoarele cazuri: a) atunci când prezenta ordonanţă de urgenţă nu prevede obligativitatea publicării unui anunţ sau a unei invitaţii de participare; b) atunci când contractul/acordul-cadru respectiv urmează să fie încheiat cu un operator economic care a fost singurul ofertant la respectiva procedură de atribuire şi nu există alţi operatori economici implicaţi în procedura de atribuire; c) atunci când este atribuit un contract subsecvent unui acord-cadru sau ca urmare a utilizării unui sistem dinamic de achiziţie."
In concluzie, AC este obligata sa decida rezultatul procedurii (castigatorul sau anularea) in maxim 20 + 20 zile, fara sa fie obligata sa si anunte acea decizie, dar daca vor ca acel contract sa nu fie lovit de nulitate, trebuie sa anunte toti ofertanti participanti, sa astepte 6 sau 11 zile (in functie de valoarea contractului) si pe urma sa semneze contractul.
Succes.
Eu nu inteleg de ce 20 + 20 zile pentru ca in lege nu e stipulat cu cat poate prelungi. Nu scrie nicaieri ca se prelungeste tot cu 20 de zile.
Cititi textul legii : "În cazuri temeinic motivate, autoritatea contractantă poate prelungi o singură dată perioada de evaluare";
Care este "perioada de evaluare"?
Scrie la alineatul anterior: "20 de zile de la data deschiderii ofertelor...".
Textul legii este foarte clar.
De altfel acest articol nu a existat in forma initiala a OUG34/2006.
A fost introdus ulterior tocmai pentru ca au fost cazuri cand autoritatile contractante, daca nu castiga cine trebuie procedura de atribuire, pur si simplu nu desemnau un castigator si nici nu anulau procedura.
Acest articol a fost introdus tocmai pentru a acoperi acest neajuns, adica de a obliga autoritatile contractante sa desemneze intr-un termen rezonabil de timp un castigator sau sa anuleze procedura.
Succes.





Dupa ultima actualizare a lui 34 cu 278 din decembrie 2010, termenul de 20 zile se poate prelungi o singura data, cu o perioada stabilita de AC si justificata prin NJ. NJ este act din dosarul achizitiei publice(200, alin.3) care este public dupa atribuirea contractului. Nu am gasit articol care sa oblige AC sa trimita NJ catre ofertanti. Eventual o poate face voluntar AC din motive de transparenta.

Daca cele 20 zile au expirat de mult si nu reusiti sa primiti explicatii verbale de niciun fel, faceti o notificare scrisa catre AC , cf. art.256^1, prin care le aduceti aminte ca au expirat cele 20 zile si intrebati-i de ce nu s-a stabilit rezultatul. Normal trebuie sa va justifice.

AC este obligata sa anunte rezultatul procedurii:
Art. 206 - (1) Autoritatea contractantă are obligaţia de a informa operatorii economici implicaţi în procedura de atribuire despre deciziile referitoare la rezultatul selecţiei, la rezultatul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică sau de încheiere a acordului-cadru, la admiterea într-un sistem de achiziţie dinamic, la rezultatul concursului de soluţii ori, după caz, la anularea procedurii de atribuire
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2011
vlad nicolae, moderator

Alte discuții în legătură

Comunicarea rezultatului de catre autoritatea contractanta melcsy melcsy 1.cat timp are la dispozitie A C pentru a comunica rezultatutul procedurii? cat timp are la dispozitie pentru luarea deciziei. 2. ce inseamna cu faza finala ... (vezi toată discuția)
Decizie cnsc heta1982 heta1982 Buna ziua, 1.Am primit decizia CNSC ca fiind admisa contestatia (eu fiind AC). Care sunt pasii? Presupun ca trebuie sa transmit tuturor ofertantilor ... (vezi toată discuția)
Semnare contract mihnea2 mihnea2 Buna ziua. Am castigat o licitatie, am semnat (noi) contractul, si de o luna sta la ei - trebuia semnat de cinci persoane. La fiecare 2-3 zile ni se zice ca ... (vezi toată discuția)