avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Site-urile de subtitrari si versuri. Legale sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Site-urile de subtitrari si versuri. Legale sau nu?

Aceste site-uri sunt intersize clar, cu vreo lege?

Din punctul meu de vedere sunt ilegale, cum materialele video/audio sunt protejate la fel si text-ul aferent.

V-as ruga sa veniti cu raspunsuri la subiect, nu ocolite. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 15:31, 21 Martie 2011
Sunt teoretic protejate de Legea dreptului de autor nr. 8/1996
Art. 12. Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide daca, in ce mod si cand va fi utilizata opera sa, inclusiv de a consimti la utilizarea operei de catre altii.

In cazul versurilor, situatia este pe de-o parte mai clara, din moment ce la art. 7 lit c. legea protejeaza efectiv "compozitiile muzicale cu sau fara text". Situatia ar fi similara cu site-urile care ar publica poezii ale unor autori care nu-si dau acordul. Asa ceva nu este permis.

In cazul filmelor, traducerile realizate la subtitrari sunt derivate ale scenariului. si mai convingator, sunt opere ale traducatorului cf. art. 8 lit. a din lege, daca traducatorul nu a cedat aceste drepturi sub o licenta permisiva la publicare.

Pe de alta parte, ma indoiesc ca titularii drepturilor (companiile de film respectiv casele de discuri) va vor urmari pentru a indeparta operele de pe site.

Aveti o discutie si aici [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2011
eumarian, utilizator
Doar un post? Nu are nimeni nimic de spus sau sunteti de acord cu Marian?

p.s: Thanks pentru post Marian.

[quote]Pe de alta parte, ma indoiesc ca titularii drepturilor (companiile de film respectiv casele de discuri) va vor urmari pentru a indeparta operele de pe site.[/quote]

Nu este vorba despre site-ul meu ori un site ce as vrea sa-l fac, doar vroiam sa stiu. Din cate inteleg eu este la fel de ilegal ca un site de muzica, nici acolo nu ai voie dar nu vine nimeni sa-ti spuna ceva.. cel putin nu in Romania.
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
ellada, utilizator
Marian are dreptate intru totul, nu stiu daca se pot discuta prea multe.

Raspunsul scurt este: sunt ilegale.

Raspunsul mai lung - vezi si insemnarea asta mai veche a mea:
[ link extern ]
Subtitrarile sunt legale daca traducatorii respectivi si-au dat acordul afisarii lor.
Postarea textelelor versurilor nu constituie incalcare directa a operei de arta a respectivilor autori (iar de destule ori nici nu le apartin autorilor operelor inregistrate). Singura companie care a are o pozitie contra publicarii de versuri este Harry Fox, iar ce-i inregistrat la ei probabil ar fi o problema.
In rest, nu va va bate in nici un caz la usa Rammstein ca le-ati postat versiurile pe site.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare articole legea 8/1996 creis creis 1) cine pot fi titularii drepturilor de exploatare si ce sunt acestea mai exact? 2) [i]\"Art. 34. — (1) Nu constituie o incalcare a dreptului de autor, ... (vezi toată discuția)
Dreptul de autor - descarcare muzica, filme etc ContSters220737 ContSters220737 Buna seara.Rog un raspuns,privind downloadul de muzica,filme de pe Net.Pot downloada muzica, filme de pe Net. pentru mine(acasa)fara a comercializa sau difuza ... (vezi toată discuția)
Legalitate link catre un site extern. se considera a fi nerespectarea dreptului de autor? vali_v vali_v Buna ziua, Am o intrebare in legatura cu legalitatea postarii pe site-ul propriu linkuri catre alte site-uri, de orice natura: presa, vreme, legislatie, ... (vezi toată discuția)