avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat pentru refuz recoltare probe biologice
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat pentru refuz recoltare probe biologice

Salut la toata lumea ! Am fost oprit pe la ora 4 dimineata de un politist de la rutiera, acesta a venit la mine cu alcool testul cu "duda" aia din capat pusa, am refuzat proba cu alcool-testul, am mers de buna voie la spital pentru probe biologice, acolo a venit doamna asistenta la mine cu o seringa si doua flacoane de ampicilina, care aveau lichid incolor in ele, sa-mi ia sange, am refuzat deoarece nu aveau trusa standard de recoltare a probelor biologice si in flacoanele alea proba de sange se altera. Mi s-a deschis dosar penal si mi s-a suspendat permisu' pe motiv de sustragere de la recoltarea probelor biologice . In caietu' acela de la spital au consemnat ca nu aveau trusa aia speciala. Ce pot face sa-mi dea permisu' pana se termina procesu' ? Multumesc
Putin probabil ca sa nu se fi folosit trusa standard de recoltare dar nerespectarea procedurile de prelevare cuprinse in Ordinul 376/2006 atrage anularea valorii probatorie a rezultatelor,este posibil sa va fi inselat totusi dvs.Permisul il mai vedeti doar daca primiti o solutie favorabila la nivel de parchet sau achitare in faza de instanta,daca va condamna permisul se va anula.
ANEXA 5
la normele metodologice

COMPONENŢA
trusei standard de prelevare

Trusa standard de prelevare este compusă din:
1. holder + două ace de puncţie venoasă;
2. două mănuşi latex;
3. tampon de unică folosinţă impregnat cu dezinfectant tegumentar nonalcoolic (clorură de benzalconiu);
4. 4 vacuette de 6 - 10 ml cu fluorură de Na + oxalat de K sau cu citrat de Na, cu etichete diferit colorate, inscripţionate cu numărul probei, seria sigiliului şi casetă liberă pentru consemnarea orei;
5. recipient de 50 - 100 ml pentru urină, cu capac etanş;
6. container pentru cele 4 vacuette şi recipientul de urină;
7. sigiliu autocolant pentru container;
8. formularele necesare, conform anexelor nr. 1, 2 şi 3 la normele metodologice, în 3 exemplare, pe hârtie autocopiativă;
9. sigiliu înseriat cu grad de securitate sporit, cu fir de plastic şi inel metalic, de unică folosinţă;
10. cutie de carton special împachetată şi inscripţionată.

@everywhere:
Pentru stabilirea alcoolemiei singura procedura admisa este cea a prelevarii sangelui,proba de urina se recoleaza pe langa proba de sange in cazul in care esti depistat sub influenta substantelor supefiante,de altfel art.7 este foarte explicit in acest sens.Ganditi-va cum ar putea fi pedepsita conducerea sub influenta alcoolului determinata prin alcoolurie cand norma incriminatoare stabileste ca infractiune "îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ."
ART. 6
Procedurile de prelevare a produselor biologice sunt următoarele:
a) pentru determinarea alcoolemiei se prelevează 2 (două) probe de sânge din venă la interval de o oră între prelevări, fiecare probă conţinând 10 ml sânge;
b) în situaţia în care nu se pot preleva 10 ml de sânge, se menţionează la rubrica "observaţii" a buletinului de examinare clinică, prevăzut în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice, cu precizarea motivului;
c) prelevarea sângelui se face cu seringi de unică folosinţă, până la înlocuirea acestei metode cu trusa standard de prelevare special destinată acestui scop, a cărei componenţă este prevăzută în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice;
d) prima prelevare se efectuează de preferinţă într-un interval de timp de până la 30 de minute de la producerea evenimentului care a determinat solicitarea prelevării de sânge;
e) pentru determinarea produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare se prelevează o singură probă de sânge şi în mod obligatoriu 50 - 100 ml urină.
ART. 7
(1) În situaţiile medicale speciale, în care nu poate fi efectuată cea de-a doua prelevare, precum şi în cazul refuzului de prelevare, se menţionează acest fapt în mod expres în cadrul rubricii "observaţii" a buletinului de examinare clinică, precizându-se motivul neprelevării.
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), cu excepţia refuzului de prelevare, se prelevează 10 ml urină, sub supraveghere, în flacon spălat, care ulterior va fi supus procedurii de sigilare prevăzute la art. 13, cu excepţia refuzului de prelevare.

@avDianaferaru:
nu stiu cand ati avut dvs ultimul caz rezolvat prin apararea pe care o sustineti, dar daca ar fi asa, toti soferii care au acest viciu ar conduce nestingherit cu "directiva europeana" intr-o mana si cu berea in alta, fara consecinta atragerii raspunderii penale. In ceea ce priveste dreptul de a contesta va pot spune ca doar PV de contraventie se contesta,aici discutam de un dosar penal,cat despre analogia recoltarii probelor biologice cu dreptul de a nu te incrimina sau dreptul la tacere ,efectiv nu inteleg unde ati putut citi asa ceva.
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2013
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Scuze...va rog frumos, dna Av.Feraru, imi puteti spune despre ce directiva este vorba? Multumesc frumos.
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2016
doinadavidescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz recoltare probe biologice cosmin30 cosmin30 sunt chemat in instanta pentru fond-infractiuni privind circulatia pe drumurile publice(oug nr.195/2002);am fost oprit de un echipaj de politie -am suflat in ... (vezi toată discuția)
Recoltare probe biologice ContSters71247 ContSters71247 Sunt oprit in trafic si mi se cere sa ma supun recoltarii de probe biologice (suspiciune de consum de substante interzise). Accept sa ofer probe de saliva, ... (vezi toată discuția)
Refuz recoltare probe biologice nick31 nick31 buna ziua ma numesc nicu-constantin si va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca refuzul de recoltare probe biologice in vederea stabilirii alcolemiei este ... (vezi toată discuția)