avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce lege se aplica?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce lege se aplica?

buna ziua ! tatal meu a castigat un proces prin care se incadra la gr 1 anul trecut . a iesit la pensie desi avea doar 53 de ani . intre timp uzina a facut recurs si inca se judeca avand termenul in aprilie. dar ni s-a spus ca chiar daca va castiga nu-i va mai fi valabil dosarul de pensionare ptr ca nu mai este valabila legea grupelor . intrebare mea este urmatoarea. daca procesul a inceput in 2010 si se termina in 2011 caror legi se va supune? anul trecut cand a inceput procesul era in vigoare legea prin care iesea la pensie mai repede datorita grupei .
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:24, 23 Martie 2011
Problema este ca tatal dvs se judeca cu societatea pentru acordarea grupei de munca , pentru acei ani din stagiu in care ar fi trebuit sa-i fie acordata. Dreptul la pensie inca nu a luat nastere, astfel ca in privinta pensiei dreptul se va naste in conformitate cu legea in vigoare la data depunerii cererii de pensionare.
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2011
Georgeta Anghel (Rusu), Avocat
Poi eu am inteles ca a iesit la pensie.

Si, chiar daca toata lumea stie ca in art. 15 alin. (2) din Constitutia Romaniei se prevede "legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale mai favorabile", asigurand totodata stabilitatea drepturilor legal castigate.
Deci, legea trebuie sa produca efecte (adica drepturi si obligaţii) numai pentru faptele si/sau actele savarsite dupa data intrarii in vigoare a acesteia.

Apoi, cum in prima instanta s-a judecat cauza dupa legea veche, prin recurs se ofera partilor posibilitatea de a-si reitera nemulţumirile fata de sentinţa pronuntata de instanta de fond sau de cea de apel, deci pe legea veche.

Acuma totul depinde de cultura juridica a celor care vor depune intampinare la recurs si nu in ultimul rand de cei care vor judeca, ca vai... plina e gradina Domnului
multumesc pentru raspuns! tatal meu deja a luat pensie vreo 10 luni. abia acum cei de la uzina au anuntat la casa de pensii ca inca se mai judeca. el anul trecut a castigat procesul si pe baza acelei hotarari i s-a facut dosarul de pensionare. si acum i-a oprit pensia
i s-a oprit pensia deoarece ei spun ca nu mai e valabila hartia prin care a castigat grupa 1. el inca se judeca acum cu uzina. cei de la pensii au spus ca va trebui sa faca un alt dosar cand se va termina procesul. dar il va depune degeaba ptr ca nu mai e legea ref la grupe in vigoare si nu se va mai incadra. problema mea este de ce nu ramane acelasi dosar de anul trecut .si logic ar fi sa i se dea dupa legea veche chiar daca va face un nou dosar
Ce inseamna "i s-a oprit pensia"? Casa de pensii a emis o decizie de suspendare sau de incetare a platii pensiei? Daca da, care este temeiul legal al acestei decizii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este indreptatita decizia cjp de anulare a decizie de pensionare? lorelei1 lorelei1 Buna ziua, Va scriu cu amaraciune si indignare despre nedreptatea la care simt ca tatal meu este supus. Incerc sa cuprind cat mai multe detalii pentru a ... (vezi toată discuția)
Contestare decizie pensionare sau recalculare pensie ANA001 ANA001 Buna ziua. Se mai poate face ceva daca nu am atacat decizia de pensionare in termenul de 45 de zile? tatal meu fost incadrat ca sudor din 1960-1969 apoi ca CTC ... (vezi toată discuția)
Vechime corespunzatoare grupei de munca ezamfir ezamfir Buna seara , ma numesc Elena , am 57 de ani si in urma cu un an am vrut sa-mi depun dosarul pentru pensionare. Mentionez ca am lucrat intre anii 27 sept ... (vezi toată discuția)