avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vechime corespunzatoare grupei de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vechime corespunzatoare grupei de munca

Buna seara ,
ma numesc Elena , am 57 de ani si in urma cu un an am vrut sa-mi depun dosarul pentru pensionare.
Mentionez ca am lucrat intre anii 27 sept 1978 -31 martie 1993 in cercetare , avand in cartea de munca , cat si in adeverinta eliberata de catre institutul respectiv , specificat ca am lucrat in conditiile specifice grupei I de munca .
In anii trecuti au iesit la pensie cu vechimea corespunzatoare acestei grupe, sute de fosti colegi de munca.
Pentru ca nu aveam vechimea totala corespunzatoare , am mai lucrat si am mers anul trecut abia , sa-mi depun dosarul si mi s-a spus ca , intrucat in anul 2011 s-a schimbat incadrarea institutului de la grupa I- a , la grupa II-a , nu mai am aceeasi vechime si nu pot iesi decit anul acesta in septembrie , cu drepturi corespunzatoare grupei II.
Intrebarea mea este :
- Cum poate legiuitorul sa aplice o lege retroactiv si sa ma priveze de drepturile care mi se cuvin ?Am lucrat impreuna cu cei care au beneficiat de drepturile respective , de ce mie mi se iau aceste drepturi ?
- Exista o cale legala si care este aceasta , pentru a primi drepturile care mi se cuvin ?
- Care sunt pasii pe care trebuie sa-i fac pentru a face demersurile respective ?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cu stima ,
Elena
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:49, 10 Iulie 2013
Vechimea in munca,nu s-a schimbat.
S-a schimbat reducerea varstei.
Daca dupa legea 19/2000,14 ani de grupa I-a in procent de 100% aducea o reducere de 8 ani si 5 luni,acum dupa legea 263/2010,reducerea este de numai 3 ani.
Adica ca cei care au lucrat in gruap II-a,sau conditii deosebite(potrivit legii 263/2010).
Reducerea se acorda doar daca se indeplineste conditia de stagiu complet.

Acum nu se mai poate face nimic.

Cititi aici:

www.avocatnet.ro/content/for...
1. Dvs. solicitati pensie in baza Legii 263/2010 (in care sunt alte prevederi legale decat in Legea 19/2000) si care se aplica celor care solicita pensie incepand cu 01.01.2011.

2. Colegii dvs. au iesit la pensie in baza Legii 19/2000 care acum este inlocuita de Legea 263/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Echivalente si deosebiri intre gr ii / gr i de munca si conditiile deosebite / speciale pavellevap pavellevap buna seara va rog sa mi s puneti ce asemanari si deosebiri exista intre acesti termeni efectele sunt aceleasi? doar denumirile s au schimbat? se cumuleaza ... (vezi toată discuția)
Aplicarea prevederilor art. 169 din legea nr. 263/2010 marimor marimor sun pensionar la limita de varsta si vechime completa (stagiu complet de cotizare 30 ani din care 29 grupa 2 , total vechime 35 ani),iesit la pensie in mai ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie mihaimares59 mihaimares59 Sunt pensionar. am lucrat din 1980 pana in 2014 dintre care 20ani si 6 luni in grupa 1- 100 % (toxic si conditii grele )si2 ani in grupa 2. dupa legegea 19 pe ... (vezi toată discuția)