avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recunoasterea dreptului de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recunoasterea dreptului de proprietate

Cum si prin ce metode se poate recunoaste dreptul de proprietate asupra unui teren extravilan in suprafata de 1 ha primit de mama mea prin anii 1942 ca zestre de la parintii ei.Nu detinem nici un act de dota.Ambii parinti sunt decedati.Nu s-a facut dezbaterea mostenirii.Tata decedat in 1989 si mama 2011.Terenul nu figureaza in registrul agricol din anii 1956-1958 care ne-a fost prezentat de primaria locala si totusi trebuie sa existe inregistrat undeva deoarece cred ca sa platit impozit pe acest teren.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 11:52, 12 Martie 2011
Cine foloseste terenul ?Este important de stiut daca ati facut cerere in baza legilor fondului funciar.
Daca mama a avut efectiv acest teren in proprietate, trebuie sa-i fi fost preluat de CAP (cu sau fara voia dansei). In acest caz, terenul respectiv trebuie sa se regaseasca in cererea de intrare in CAP (la primarie) sau in registrul de evidenta a terenurilor preluate de CAP (tot la primarie). Solicitati, totodata si un istoric de rol fiscal pe numele mamei sau tatalui (de obicei barbatul era capul gospodariei, chiar daca si femeia aducea terenuri de zestre), unele primarii mai detin roluri vechi, de prin 1955, 1956 si asta v-ar putea ajuta.
Daca nu gasiti nicaieri o dovada ca mama dvs. a stapanit efectiv acel teren si ca i-a fost preluat de comunisti (CAP sau epropriat de stat, in vreun fel), ori o dovada ca macar, candva, s-a platit impozit pe el... nu are rost sa va inhamati la o actiune in justitie (singura ramasa la dispozitie, daca parintii nu au formulat cerere in baza legilor fondului funciar, cat timp au fost in viata).
Tot pentru "cultura generala", actiunile in revendicare, introduse la instantele judecatoresti, fara a fi existat o cerere prealabila de restituire a terenului, depusa in termen la comisiile locale de fond funciar, nu prea au sanse de reusita:(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlul de propietar dupa legea 18 1991 cum este legal sa mi se eliberze un titlul de propietar cum am fost pus in posesie in anul 1991 in urma unei adeverinte prin care reiese ca am fost pusa in ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren rodicac rodicac Am de la tatal meu act de vanzare cumparare din 1947 a unui teren,dar care nu figureaza in registrul agricol de la primarie,din vremea aceea.L-am notificat in ... (vezi toată discuția)
Reconstituire drept de propietate iongiurca iongiurca Stimate doamne(domni), va rog respectos sa ma sfatuiti intr-o problema tare incurcata ; -am facut cerere in 1991 in baza L/18 pt.o supraf.in intravilan ... (vezi toată discuția)