avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... transferul proprietatii unei exploatatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

transferul proprietatii unei exploatatii

Buna ziua. Ce lege stipuleaza modul in care se poate face transferul animalelor dintr-o gospodarie(exploatatie) intre membrii familiei? Medicul veterinar solicita act notarial sau hotarare judecatoreasca pentru a trece animalele detinute de unul din membrii familiei in posesia altui membru, considerand ca animalele sunt bunuri mobile supuse codului civil.
De aceea va solicit sprijin pentru ca medicul sa le comunice proprietarilor care este temeiul legal ce reglementeaza aceasta actiune. Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 04:45, 13 Martie 2011
Din punctul meu de vedere, fiind bunuri mobile, un simplu inscris sub semnatura privata este suficient, chiar si o chitanta de mana are deplina valabilitate din punct de vedere juridic cu privire la transmiterea dreptului de proprietate asupra animalelor. Daca faceti chitanta de mana, sa faceti doua exemplare si sa mentionati asta in chitanta. Medicul respectiv exagereaza putin cu formalismul atunci cand solicita act notarial.
In privinta cresterii animalelor, sunt in vigoare LEGEA 72/2002 si Normele metodologice de aplicare ale ei -date prin H.G 940/2002.Aceste norme arata:
Art. 5. - (1) În scop statistic crescătorii de animale, indiferent de statutul juridic şi de activitatea zootehnică desfăşurată, au obligaţia de a declara şi de a solicita înscrierea în registrul agricol a efectivelor de animale pe care le deţin.

(2) Crescătorii de animale care desfăşoară activităţi zootehnice furnizează specialiştilor agricoli din cadrul direcţiilor generale pentru agricultură şi industrie alimentară judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, informaţii lunare operative, care vor avea caracter confidenţial, privind efectivele de animale, producţiile realizate şi/sau procesate, indicatorii de preţ, de producţie şi de valorificare.

(3) În vederea asigurării unui sistem informaţional statistic exploataţiile zootehnice vor ţine evidenţe proprii privind efectivele şi producţiile realizate, după un model care va fi aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor
Acesta este temeiul de drept pentru care va solicita medicul veterinar respectiva declaratie sau hotarare.Nu este o exagerare a medicului ci o prevedere legala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masura 112 bdany bdany Buna ziua, Daca poate sa ma ajute cineva cu un raspuns la urmatoarea situatie privind eligibiliatea pentru masura 112. Acum cateva luni am cumparat cu ... (vezi toată discuția)
Legea zilierilor irinamaria32 irinamaria32 Buna ziua! Suntem un ong al producatorilor agricoli. Obictul de activitate si obiectivele asociatiei se refera mai mult la protejarea si sprijinirea ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru fermele ecologice Daniela Bolog Daniela Bolog Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) informează că până în data de 28 noiembrie 2014, inclusiv se pot depune cererile de ... (vezi toată discuția)