avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... ce pot face?nu mia platit chiria din octombrie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

ce pot face?nu mia platit chiria din octombrie

buna.am o hala pe firma.care de doi ani este data in chirie unei alte societati comerciale,mai exact o spalatorie chimica....chiria nu mia platito din luna octombrie..are sami dea bani pentru chirie si pentru utilitati..cum pot recupera banii.legal si cum pot sai dau afara..?ce pasi trebuie sa urmez?pot sai retin utilaje?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 07:34, 14 Martie 2011
parerea mea este ca prin mediere nu rezolvati nimic.dati-i in judecata si intrerupeti-le utilitatile , daca puteti
ca sa-i dau in judecata de ce am nevoie?unde ma duc?la tribunal?am uitat sa specific ca am contract de inchiriere.
Avand in vedere ca nu sunteti in cunostinta de cauza veti avea nevoie de un avocat.
Indicat ar fi ca inainte de a merge in instanta sa incercati totusi o mediere, in instanta poate dura ani pana sa va recuperati banii.
Eu recomand sa incepeti cu o somatie de plata.
"parerea mea este ca prin mediere nu rezolvati nimic"
raspuns gresit! Prin mediere puteti solutiona multiple probleme, intr-un timp foarte scurt, cu costuri mici (ma referla timp,bani, nervi/stres) si cu avantaje multiple,numai ca la noi institutia medieri este noua, prea putine informati avem despre aceasta institutie iar institutiile statului abilitate si aici ma refer la Consiliul de mediere nu intreprind nimic pentru publicitatea si informarea cetatenilor cu privire la institutia medieri. Daca in alte state europene medierea functioneaza cu succes, reducand numarul dosarelor si cauzelor ajunse in instanta, la noi in schimb suntem in faza de pionerat, desi institutia medieri a fost introdusa la noi in tara in anul 2006, iar conform directivelor UE la 31 mai 2011, Romania si CM trebuie sa dea socoteala, un raport privind implementarea acestei noi si moderne institutii.
Ca urmare va recomand a va adresa unui mediator,pe care il puteti gasi pe Tabloul mediatorilor a Consiliului de mediere, dar fara a exclude posibilitatea de a va adresa si unui avocat, si de ce nu unui avocat mediator.
Avand in vedere ca aceasta hala este pe firma Dvs. ,cu siguranta ati emis si facturi pentru chiria lunara. Ar trebui sa urmati cadrul legali in incercarea de recuperare a banilor. Din punct de vedere contabil incepeti cu emiterea unui extras de cont ,pentru confirmarea soldului (creantei) la data de 31.12.2010. Il trimiteti prin posta cu confirmare de primire . Chiar daca nu va raspund ,aveti dovada ca ati urmat pasii necesari in vederea recuperarii sumei respective. In cazul in care extrasul de cont nu revine la Dvs . in societate confirmat de acestia ,conform legii emiteti si o notificare in care le aduceti la cunostinta ca nu si-au respectat obligatiile contractuale. Din cunostintele pe care le am eu , O.G. 5/2001 prevede trimiterea a trei notificari si apoi se emite somatie de plata intocmita de o persoana avizata.
Medierea este cu siguranta varianta care merita incercata,dar in cazul in care nici cu aceasta nu rezolvati problema Dvs.,pentru a-i putea actiona in instanta este necesar sa aveti documente care sa probeze faptul ca ati intreprins toate diligentele pentru recuperarea creantei .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce obligatii are asociatia inainte de a chema in judecata pentru restante intretinere? eugen82 eugen82 Legea 230/2007 spune ca asociatia are dreptul de a actiona in judecata proprietarul care are restante dar numai dupa 90 de zile de intirziere la plata. Ce ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie fara inscrisuri smmg smmg buna ziua, acum 8 luni am imprumutat unui prieten o suma de 2.000 lei cu promisiunea acestuia de a-i inapoia in 2 luni....nimic pana in momentul de ... (vezi toată discuția)
Cursuri de formare mediatori lia_alexe lia_alexe Buna seara! Considerati ca este util sa urmezi un curs de 14 zile de formare mediatori? Poate fi \"valorificat\" mai tarziu? Ar fi mai util un master in ... (vezi toată discuția)