Suntem o societate comerciala parte civila intr-o cauza de neglijenta in serviciu. Desi prejudiciul cauzat noua de un functionar depaseste 2 miliarde la nivelul anului 2004 cand s-a produs fapta comisiv-omisiva (fumos este cuvantul asta !), in apel, instanta a condamnat pe inculpata numai la amenda penala de 500 lei.
Arat ca instanta a retinut numai tulburarea activitatii noastre (e vorba de un functionar care a ratacit niste documente producandu-ne prejudiciul aratat) si ne-a respins actiunea civila trimitandu-ne la o instanta civila unde fapta are valoare de lucru judecat.
Procedeul e f. dubios pt. ca am citit si noi Decizia 1/2004 de indrumare a ICCJ (cea cu accidentele de masina) !
Am facut recurs invocand art 385.9 punct 12 in sensul ca pedeapsa nu a fost bine individualizata deoarece instanta nu a dispus aplicarea agravantei prev. de art. 249 CP.
Totodata, Cpp spune ca punctul 12 se ia in considerare din oficiu si acest lucru este f. f. important deoarece ne temem ca am depasit termenul de depunere a motivelor de recurs (le-am depus la registratura pe 30 mai - le-am trimis pe mail totusi in 29.05 !!! - primul termen fiind pe 3 iunie).
Alte motive serioase de rejudecare nu sunt decat acelea ca instanta trebuie, mai intai, sa rezolve actiunea civila pt. a vedea daca prejudiciul de 2 miliarde este guvernat de raspunderea delictuala (art. 998 C.civ.) si, de aici, sa aplice sau nu agravanta. Asta sustinem noi in motivele noastre de recurs - posibil depuse tardiv.
Prima intrebare - In aceasta situatie, obligatia instantei de a lua in considerare din oficiu punctul 12 din art. 385.9 (care de fapt se suprapune cu motivarea tardiva a recursului nostru) poate complini tardivitatea depunerii motivatiei ? Practic, ceea ce sustinem noi (si vom repeta in concluziile scrise) si ceea ce ar trebui sa faca instanta se suprapune.
A doua intrebare - Noi am facut ceva drept de mult astfel incat rugam sa se verifice daca calculul termenului de 5 zile din lege arata ca 30.05 e tardiv sau nu.
A treia intrebare - desi legea vorbeste deaspre depunerea motivelor de recurs in sensul specificarii numai a postei si recipisei respective, o expediere pe mail, la adresa registratorului de serviciu de pe site-ul just.ro se echivaleaza cu depunerea specificata de Cpp ?
Cu siguranta instanta va analiza motivele dv, de recurs prin prisma legalitatii si temeiniciei hotariri penale recurate. Chiar si expedierea prin e-mail reprezinta o modalitate de depunere a motivelor si nu exista sanctiunea neluarii lor in codnideratie