avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Numere provizorii expirate - dosar penal sau nu?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Numere provizorii expirate - dosar penal sau nu?

Buna ziua,

Acum 5 6 luni am fost inregistrat de un aparat radar cu viteza de 72 Km/ora la nici 500 metri de locuinta. Problema a fost mai complicata datorita faptului ca numerele provizorii ale masinii erau expirate de 4 zile.

Am fost chemat la politie atat eu cat si tatal meu in calitate de proprietar pentru declaratii si amandoi am declarat adevarul, cum ca eu nu stiam ca numerele sunt expirate de 4 zile iar el era plecat din tara in acel moment. Am declarat ca mai exista o masina in curte, acelasi model , marca tot , doar culoarea diferita, dar care era inmatriculata deci ne avand un motiv intemeiat pentru a circula cu cea cu numere expirate.

De aproximativ 5 6 luni tot trebuie sa dau semnatura pe la procuratura pentru a obtine o dovada de la politie cum ca mai pot circula inca 30 zile.

Intrebarile mele sunt urmatoarele :

1. Ce mi se poate intampla? Mentionez ca nu am avut nici un alt fel de conflict cu legea si am 23 ani, student in ultimul an.
2. Care este cea mai buna/rea rezolutie si daca ma afecteaza in viitor pentru angajare.
3. Pot circula in spatiul UE folosind dovada eliberata de politie?


Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: MSorin , utilizator 09:46, 17 Martie 2011
E clar ca ti sa intocmit un dosar penal dar din ceea ce relatezi lipseste intentia.Depune la politie o copie de pe actele celuilalt autoturism identic cu cel cu care circulai tu,cateva fotografii cu cele 2 autoturisme si e posibil s se propuna aplicarea unei masuri administrative potrivit art 18 indice 1 CPP
1) Eu nu am gasit in codul rutier ca circulatia cu numerele provizorii (rosii) constituie vreo abatere de la normele rutiere (contraventie sau infractiune)
2) In general se da o amenda administrativa, care dupa parerea mea nu are nicio baza legala. Aceasta amenda nu are alta consecinta decat "scuturarea" buzunarului de niste bani
3) NU
Circulatia cu nr rosii nu constituie intr-adevar vreo abatere, insa circulatia cu nr rosii expirate cred ca da, si inca una grava; infractiune. Altfel ai vedea numai nr rosii pe masinile "greu" inmatriculabile. Nr de inmatriculare sunt valabile sau nu. Chiar si cu o zi!
Faptul ca se poate demonstra lipsa intentiei... doar traim in Romania!:foottap:
in majoritatea cazurilor ,fiind la prima abatere ,cazul se va solutiona cu o amenda administrativa,se pare ca dosarul tau inca nu a ajuns pe masa procurolui sau celor de la CP(certcetari penale)cp propune amenda admnistrativa procurorul avizeaza.,mai departe urmeaza sa primesti solutia in posta....
Multumesc tuturor pentru raspunsuri si daca este cineva trecut prin asa ceva pe acest forum il rog sa-si posteze experienta cu acest tip de "infractiune".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numere provizorii, apoi numere vechi - legalitate rin82 rin82 Buna ziua as vrea sa va intreb si eu ceva ,eu miam scos numere provizorii de doua ori iar dupa aceia nu am mai mers sa-l scot si pe al treilea si miam pus ... (vezi toată discuția)
Dosar penal pentru incalcarea art. 85, alin. (1) si (2) cod rutier terence terence Am un dosar penal din data de 12/01/2012 pentru numere rosi expirate,mentionez ca am primit dovada fara drept de circulatie,pina in acest moment nu am facut ... (vezi toată discuția)
Circulatia cu numere provizorii expirate iancu_madalina iancu_madalina Buna ziua. Am si eu o intrebare. Daca am avut permisul suspendat pe 90 de zile din cauza ca am umblat cu un autoturism cu placute de inregistrare expirate pot ... (vezi toată discuția)