buna seara...am o problema un pic mai delicata cu un politist -agent constatator(dupa cum isi spune el).De alungul timpului am avut mai multe conflicte cu el :ex.acum 3 ani mi sa spart un magazin iar el a fost agentul constatator si constata numai tampenii la fata locului motiv pt. care sa si declansat o ,,dusmanie,, de ambele parti....Acum ,pe data de 7 feb sa prezentat la 2 din magazinele pe care le detin si la unul mi-a impus sa-mi instalez sistem de alarma, desi aveam gratii, m-am conformat spuselor lui desi nu eram singura care nu detineam sistem de alarma pe raza acelei localitati,iar la celalalt magazin neavand de ce sa se lege pt. ca acolo aveam alarma a gasit doua produse care nu aveau pretul afisat.Desi controlul ,propriu zis, sa efectuat la data de 7 feb. el a incheiat proces verbal pe data de 7 martie stabilind amenda 5000lei ,motivand ca faptele comise sunt prevazute de art.1lit.h din legea12/1990 sanctionate de art.2 lit.d din legea 12/1990.Ce trebuie facut pentru a abtine anularea procesului verbel si ce modalitati exista de a face plangere impotriva agentului constatator? MULTUMESC
agentul constatator nu era competent nici sa constate si nici sa stabileasca sanctiunea pentru contraventia prevazuta de lit. h a art. 1 din L 12/1990 Regula instituita de alin 3 din art. 2 al Legii nr. 12/1990 este ca politistii au calitatea de agenti constatatori pentru toate contraventiile prevazute de art. 1 cu exceptia urmatoare prevazuta de alin. 4 al aceluiasi articol
"Contraventiile prevazute la art. 1 lit. b), c), d), h), k), 0) si p) se constata si se sanctioneaza si de catre inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
Asadar formulati plangere la judecatoria in raza careia se afla sediul magazinului si invocati nulitatea procesului-verbal cu motivarea ca agentul constatator nu avea competenta necesara pentru a constata contraventia si aplica sanctiunea.
D-l avocat u.b.i.k nu este tocmai pregatit in acest domeniu,sau nu acitit cu destula atentie legea , pt ca art 3 si 4 din l12/90 specifica clar autoritatile competente pt a sanctiona astfel de fapte: "(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre functionarii din aparatul de specialitate al primarului, organele Garzii Financiare, organele controlului financiar si de personalul Politiei Romane, Jandarmeriei Romane si Politiei de Frontiera Romane.
(4) Contraventiile prevazute la art. 1 lit. b), c), d), h), k), 0) si p) se constata si se sanctioneaza si de catre inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor."
Dupa cum se observa din textul legii art 4 mentioneza SI ALTE PESOANE care pot sanctiona contraventional ,pe langa persoanele prev de art 3.
Asadar ,politistul este competent sa constate si sa sanctioneze, iar o contestatie bazata pe acest motiv este respinsa din start.
Cu respect.
Corect! Eroarea imi apartine! Din cauza petecului de pe ochiul stang :slap: am pierdut din vedere conjunctia copulativa "si". Probabil ca invocata lipsa de pregatire in domeniu se referea la domeniul logicii :rofl:.
Imi cer scuze ... se mai intampla sa gresesc.