avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestare PV de contraventie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestare PV de contraventie

Am fost oprit ieri de un echipaj de politie pentru nerespectarea indicatorului de "trecere la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere".
Lasand la o parte faptul ca era vorba despre o cale ferata industriala de la marginea orasului, extrem de rar utilizata, care se infunda la 50 m de sosea in plin camp si este marginita de o poarta matalica in celalat sens, deci cu vizibilitate perfecta si fara a prezenta practic niciun pericol pentru siguranta circulatiei..., trebuie sa recunosc ca nu sunt sigur daca am oprit intr-adevar complet vehiculul inainte de a traversa calea ferata.
Oricum, viteza mea de deplasare era aproape nula, deoarece nu am preceput constient daca m-am oprit sau nu, iar in plus starea trecerii peste calea ferata era atat de proasta incat este imposibil sa circuli cu mai mult de 5 km/ora.
La circa 150 m de la trecerea respectiva, ma opreste agentu' si imi comunica faptul ca nu am oprit la trecerea la nivel cu calea ferata si am fost inregistrat cu camera video din vehiculul politiei stationat pe partea opusa. I-am inmanat actele conform solicitarii si agentul s-a intors in vehiculul politiei, fara a-mi cere sa-l insotesc pentru a-mi prezenta dovada pe baza careia m-a oprit.
Agentul a revenit cu PV completat, mi-a facut un rezumat al acestuia si m-a intrebat regulamentar daca am obiectii. Am raspuns ca doresc sa imi prezinte inregistrarea pe baza careia a fost completat PV de constatare. Mi s-a raspuns ca inregistrarea o pot vedea numai la tribunal daca depun contestatie si am fost intrebat daca doresc sa semnez PV.
Am raspuns ca nu doresc sa semnez PV deoarece nu mi s-a prezentat dovada savarsirii contraventiei. Agentul a inceput sa imi explice ca, daca nu semnez PV o sa mai dureze ceva timp... etc. L-am intrerupt deoarece ma grabeam sa imi iau copilul de la gradinita si am acceptat sa semnez PV; in plus, rubrica de „Mentiuni (obiectiuni) ale contravenientului” era aproape in totalitate ocupata cu niste mentiuni ale agentului... nu am reusit sa descifrez, dar este ceva cu „filmat...bla, bla”.
Ma intereseaza daca am sanse ca PV sa fie anulat sau, in cazul in care inregistrarea de la politie dovedeste ca intr-adevar nu am imobilizat vehiculul, daca amenda se poate transforma in avertisment... sau daca pot cere anularea amenzii pe motiv de abuz in serviciu, exces de zel sau ceva asemenator.
De asemenea, daca platesc amenda si depun si contestatia, in cazul anularii amenzii voi primi banii inapoi?
Va multumesc anticipat!

PS: AM permis de 9 ani si este prima data cand ma opreste politita si sunt amendat, deci nu sunt cel care sa circule cu 100 km/h in localitate sau sa depăsesc coloana oprita la stop.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:51, 2 Iunie 2008
Sansele de anulare a PV depind de mentiunile pe care le-a scris agentul la subrica "mentiuni ale contravenientului". Daca a scris ca recunoasteti fapta nu cred ca se mai poate face ceva.
Ar trebui sa aveti un exemplar al acestuia si sa puteti citi ce scrie.
Nu scrie ca recunosc fapta.
Scrie ca nu am obiectii, cu toate ca am avut o obiectie cand am cerut sa mi se prezinte proba, dar PV fusese deja completat cu aceasta mentiune inainte ca politistul sa ma intrebe daca am obiectii.
era instalat indicatorul "STOP" inainte de calea ferata?
dantopor a scris:

Ma intereseaza daca am sanse ca PV sa fie anulat sau, in cazul in care inregistrarea de la politie dovedeste ca intr-adevar nu am imobilizat vehiculul, daca amenda se poate transforma in avertisment... sau daca pot cere anularea amenzii pe motiv de abuz in serviciu, exces de zel sau ceva asemenator.
De asemenea, daca platesc amenda si depun si contestatia, in cazul anularii amenzii voi primi banii inapoi?
Va multumesc anticipat!

PS: AM permis de 9 ani si este prima data cand ma opreste politita si sunt amendat, deci nu sunt cel care sa circule cu 100 km/h in localitate sau sa depăsesc coloana oprita la stop.



Inteleg ca este vorba de o cale ferata industriala. In acest caz se aplica prevederea din regulamentul privind circulatia pe drumurile publice pe care o reproduc mai jos:

Art. 73. - (1) La trecerea la nivel cu o cale feratã industrialã se instaleazã indicatorul “Alte pericole“, însotit de un panou aditional ce contine imaginea unei locomotive.

(2) Atunci când pe calea feratã industrialã se deplaseazã un vehicul feroviar, circulatia trebuie dirijatã de un agent de cale feratã.

Trecerea la nivel era semnalizata regulamentar. Daca nu aveti un motiv de contestare a procesului verbal.

Din continutul articolului de lege rezulta clar ca pericolul (trecerea unui tren) trebuia sa fie semnalizata de un agent al cailor ferate. Lipsa acestui agent semnifica lipsa pericolului. Prin deductie rezulta ca nu aveati obligatia opririi la trecerea la nivel. inca un motiv de contestare a procesului verbal.

Verificati daca procesul verbal contine toate elemenntele prevazute in regulament. In caz contrar mai aveti un motiv de contestare.

Ceea ce am scris mai sus este valabil numai in cazul in care este vorba de o cale ferata industriala, nu de o linie curenta

Avand obiectiuni in procesul verbal trebuiie sa existe si un martor cu datele personale de identificare. Exista asa ceva? Daca nu, inca un motiv de contestare.

Teoretic exista sanse de castig.

Va fi mai greu cu recuperarea amenzii platite si celorlalte cheltuieli de judecata.

SUCCES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nu este instalata dacat crucea Sf. Andrei

Alte discuții în legătură

Urgent ajutor....contestatie proces verbal. ryciu ryciu Aseara undeva in jurul orelor 23:00 am plecat de la un restaurant cu prietenii mei.(resteurantul se afla intre orasul voluntari si afumati, mentionez ca eu ... (vezi toată discuția)
Plata amenzii in 48h scade sansele contestatiei ? mikrron mikrron Am semnat (in dubii) sa iau PV si am plecat cuminte.. Eu am realizat abia dupa ca masina de politie care m-a oprit era parcata perpendicular pe drumul pe ... (vezi toată discuția)
Vinovat accident usor, nu am dat acceptul de despagubire pe rca ul meu imb imb buna ziua, am avut un accident usor pe o artera cu 2 benzi pe sens. aveam masina parcata pe banda 1. cand am vrut sa plec m-am asigurat - nu venea nimeni din ... (vezi toată discuția)