avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... vinovat accident usor, nu am dat acceptul de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

vinovat accident usor, nu am dat acceptul de despagubire pe RCA ul meu

buna ziua,
am avut un accident usor pe o artera cu 2 benzi pe sens. aveam masina parcata pe banda 1. cand am vrut sa plec m-am asigurat - nu venea nimeni din spate - am deschis usa si cand sa sar in masina un alt conducator auto care vroia sa parcheze in fata mea a gresit in estimarea distantelor si mi-a acrosat portiera, eu fiind la un pas de a fi agatat de masina lui.
am mers la politie si am primit proces verbal de contraventie - amenda si 6 puncte penalizare cf art 145 - 'nu s-a asigurat la deschiderea portierei fata'
am trecut la alte mentiuni ca m-am asigurat la deschiderea portierei. celalalt auto m-a acrosat cand portiera era deja deschisa si el vroia sa parcheze trecand de pe banda 2 pe banda 1 defectuos.
dupa care am semnat procesul verbal dar nu am dat RCA ul 'pagubitului' pentru ca dupa parerea mea agentul a gresit, urmand sa atac procesul verbal in termen de 15 zile la judecatorie.

am 2 intrebari:
1. gestul de a nu da polita RCA este un gest gratuit?
2. este vreo problema in a contesta un proces verbal daca l-am semnat?

nu stiu cum o fi drept, dar dupa parerea agentului poti sa retezi toate portierele deschise pt ca intotdeauna va fi vina celui care suia / cobora din masina. chiar daca cel care loveste era f departe in mom deschiderii portierei sau de ce nu - dupa colt.

e dreapta judecata asta? (a 3-a intrebare :) )

va multumesc
Semnatura de pe procesul verbal demonstreaza ca ati primit respectivul act. Puteti contesta procesul verbal fara nicio problema din acest punct de vedere.
Solicitati sa indice articolul din lege pe baza caruia ati fost sanctionat intrucat art. 145 din Regulamentul de aplicare a Codului rutier prevede:
- Se interzice conducătorului de autovehicul şi pasagerilor ca în timpul opririi sau staţionării să deschidă ori să lase deschise uşile acestuia sau să coboare fără să se asigure că nu creează un pericol pentru circulaţie.
Prin urmare articolul mentionat in procesul verbal prevede o obligatie a conducatorului auto, dar nu prevede si o sanctiune pentru nerespectarea acestei obligatii.
Vi s-a aplicat 6 puncte de penalizare. Pe baza carui articol?
Art. 108 din Codul rutier prevede:
(1) Săvarşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe langă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:

d) 6 puncte de penalizare pentru săvarşirea următoarelor fapte:
1. refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnică a acestuia;
2. nerespectarea semnificaţiei semnalelor regulamentare ale agenţilor de cale ferată care dirijează circulaţia la trecerile la nivel cu calea ferată;
3. depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic;
4. conducerea unui vehicul inmatriculat sau inregistrat care nu are montată una dintre plăcuţele cu numărul de inmatriculare sau de inregistrare;
5. circulaţia sau staţionarea pe spaţiul interzis care separă sensurile de circulaţie pe autostradă;
6. staţionarea ori parcarea autovehiculelor pe autostradă in alte locuri decat cele special amenajate şi semnalizate;
7. executarea pe autostradă a manevrei de intoarcere sau de mers inapoi, circulaţia sau traversarea de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile;
8. nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere; Trecere la nivel cu o cale ferată dublă, fără bariere sau Oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată;
9. schimbarea direcţiei de mers prin viraj spre stanga, dacă prin aceasta se incalcă marcajul longitudinal continuu care separă sensurile de circulaţie;
10. pătrunderea intr-o intersecţie dirijată prin semafoare, dacă prin aceasta se produce blocarea circulaţiei in interiorul intersecţiei.

Observati ca fapta Dvs. nu este pedepsita astfel.
Va doresc succes.
va multumesc foarte mult pentru raspuns

abia acum sunt sigur de reaua credinta a agentului. cand am ajuns cauza era deja 'judecata' in sensul ca declaratia partii celeilalte era deja complatata, si eu nu am mai fost intrebat ce si cum. am completat pe repede inainte declaratia mea crezand ca toata lumea a inteles vina celuilalt conducator auto.
abia cand am sesizat ca procesul verbal e pe numele meu am cerut lamuriri si agentul mi-a citit articolul 145 si cu un ton linistitor mi-a spus ca o sa fie o mica amenda si fara nici un punct de penalizare.
am zis ca o sa contest procesul verbal si ca nu semnez pt RCA si in momentul ala amenda s-a majorat - din mers la 360 RON si au aparut si punctele de penalizare.

in cazul in care totusi instanta stabileste cu sentinta irevocabila ca procesul verbal ramane valabil, mai este posibil sa folosesc RCA ul pentru reparatia celuilalt auto? sau va trebui sa platesc din buzunar prin "regres" de la CASCO celeilalte parti? agentul mi-a zis ca ar fi bine sa ma informez si sa dau totusi RCA ul pentru ca altfel nu o sa il mai pot folosi si o sa trebuiasca sa platesc eu din buzunar.

va multumesc
RCA-ul este identificat in p.v. si pagubitul poate sa deschida dosarul de dauna si in lipsa efectiva a unei copii .In caz de trimitere in judecata, chemati in garantie asiguratorul dv., care va plati toate sumele constatate de instanta ca despagubire.
Puteti face plangere impotriva procesului verbal de contraventie.
plangerea se depune la judecatorie.
Termenul in care se poate face plangere este de 15 zile.
Faptul ca ati semnat procesul verbal, nu inseamna ca v-ati recunoscut si vina, semnatura pe procesul verbal inseamna ca ati luat la cunostinta de incheierea pr.verb.
Solicitati instantei anularea procesului verbal, avand in vedere pe de o parte, ca situatia de fapt retinuta in procesul verbal nu corespunde realitatii, ca pentru contraventia retinuta in p.v. agentul constatator nu a aratat si art. care sanctioneaza aceasta fapta.
puteti invoca deasemenea ca nu v-a adus la cunostinta faptul ca aveti dreptul sa faceti obiectiuni, obiectiuni care se trec distinct in p.v., pentru acest lucru puteti solicita nulitatea procesului verbal.
Se va cita si asiguratorul si de asemenea este obligata instanta sa citeze si cealalta persoana implicata in coleziune.
Cu stima,
Av.werbic Stefania

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, am nevoie de o mica lamurire din partea dumneavoastra ... Gabriel19_82 Gabriel19_82 Buna seara, Am nevoie de o mica lamurire din partea dumneavoastra daca este posibil. In data de 12.08.2020 m-am deplasat la piata din orasul in care locuiesc ... (vezi toată discuția)
2 procese verbale cu diferente Timeeea1 Timeeea1 Buna ziua. Tocmai am avut un accident auto: eu ieseam de pe o strada laterala in DN spre dreapta, nu am depasit linia dintre benzi, m-am asigurat ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda telefon mobil petrolul30 petrolul30 Aseara, in timp ce stationam la un semafor pe soseaua Cotroceni, am umblat la telefonul mobil. Un politist a crezut ca vb la telefon si m-a oprit. Mi-a dat ... (vezi toată discuția)