avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna seara, Am nevoie de o mica lamurire din partea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna seara, Am nevoie de o mica lamurire din partea dumneavoastra ...

Buna seara,
Am nevoie de o mica lamurire din partea dumneavoastra daca este posibil. In data de 12.08.2020 m-am deplasat la piata din orasul in care locuiesc cu masina personala insotit de sotia mea. In momentul in care am ajuns la piata, dorind sa intru in parcare ma confrunt cu urmatoarea problema. In partea dreapta era parcat un microbuz avand portiera fata-dreapta deschisa, lucru care imi facea imposibila parcarea masinii pe locul disponibil, lucru pentru care atentionez soferul microbuzului sa inchida portiera autovehiculului. Si aici incepe "distractia" : probabil "deranjat" de faptul ca i-am atras atentia anterior, in timp ce eu faceam manevra de repozitionare a masinii personale ( pentru ca in momentul parcarii m-am apropiat mai mult de autovehiculul parcat in stanga mea) conducatorul microbuzului deschide din nou portiera dreapta-fata pe care am acrosat-o neavand timp sa evit coliziunea. De mentionat ca eu nu aveam nici o portiera deschisa pe partea dreapta iar avariile sunt minore. Din cate stiu eu, art 145 din Codul Rutier specifica clar ca unui conducator auto / pasagerilor din autovehicul ii este interzis ca in timpul stationarii sau opririi sau deschida sau sa lase deschisa portiera autovehiculului fara a se asigura si daca prin deshiderea portierei se pune in pericol traficul rutier. Stiu de asemenea ca eu, ca si participant in trafic, chiar daca eram intr-o parcare, am obligatia de a ma asigura la efectuarea oricarei manevre.
Intrebarea in situatia data : cui apartine vina in cazul descris mai sus? Am efectuat constatul amiabil nedorind alte complicatii desi din punctul meu de vedere sunt nevinovat, insa poate fi vorba si de o culpa comuna? Daca da, care vor fi consecintele?
Tin sa precizez ca eu am intrat in parcare cu fata spre trotuar, in timp ce microbuzul era parcat cu fata spre carosabil, de aici si acrosarea portierei dreapta-fata a microbuzului cu manerul portierei dreapta-spate a masinii personale.
Multumesc frumos!
Ultima modificare: Joi, 27 August 2020
Gabriel19_82, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriel19_82 , utilizator 21:52, 27 August 2020
daca soferul microbuzului si-a recunoscut vinovatia, e greu de crezut ca asiguratorul va considera culpa comuna. la o culpa comuna cheltuielile de reparatii se impart intre vinovati.
Pai tocmai aici este problema, soferul microbuzului tipa sus si tare ca nu el este cel vinovat ci eu. Cum spuneam mai sus, nu am dorit implicarea politiei deoarece avariile sunt foarte mici. Am facut amiabila in care am explicat ce si cum si fiecare am mers unde am avut treaba. Ma gandesc ca, daca soferul microbuzului cere despagubiri, firma mea de asigurare poate respinge dosarul de daune chiar in baza art. 145 din Codul Rutier. Sau ma insel?

adriandimitriu a scris:

daca soferul microbuzului si-a recunoscut vinovatia, e greu de crezut ca asiguratorul va considera culpa comuna. la o culpa comuna cheltuielile de reparatii se impart intre vinovati.

ciudat. nu sunteti de acord, dar ati facut amiabila.
Din cate stiu eu, amiabila nu se face pentru a da vina pe cineva ci pur si simplu pentru a ajunge la un numitor comun fara a implica politia. Daca, dupa analiza unui dosar de dauna, asiguratorul meu vine cu ipoteza ca soferul microbuzului este singurul vinovat atunci acesta trebuie sa isi repare dauna cu resurse proprii. Am spus ca, din punctul meu de vedere si sustinut de art 145 din OUG 195/2002 eu nu sunt vinovat, deoarece conducatorul microbuzului nu avea dreptul de a deschide portiera si de a pune astfel, in pericol, participantii la trafic. Insa de multe ori legea este "interpretata" si sfarsesti a fi vinovat chiar daca nu esti.

Reguli pentru circulaţia vehiculelor
Art. 145
Se interzice conducătorului de autovehicul şi pasagerilor ca în timpul opririi sau staţionării să deschidă ori să lase deschise uşile acestuia sau să coboare fără să se asigure că nu creează un pericol pentru circulaţie.

adriandimitriu a scris:

ciudat. nu sunteti de acord, dar ati facut amiabila.

Ultima modificare: Joi, 27 August 2020
Gabriel19_82, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este pasibil de amendă pentru lipsa rca proprietarul unei mașini parcate pe spațiul public? mic57 mic57 Legea 132/2017 prevede la art.3 obligatia proprietarului de a incheia asigurare RCA. Daca un autovehicul nu are RCA si nu este surprins in trafic ci se afla ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am urmatoarea speta : un autoturism oprit pe prima ... Luciann27 Luciann27 Buna ziua, Am urmatoarea speta : un autoturism oprit pe prima banda, pasagerul din dreapta fata a deschis usa si a atins o motocicleta aflata in miscare ... (vezi toată discuția)
Cine e vinovat în situația prezentatã mai jos? adu12adryan adu12adryan salutare dragi colegi va cer sa ma lemuriti si pe mine in urmatoarea problema ma aflam stationat in perimetrul unui peco pasagerul meu din dreapta spate a ... (vezi toată discuția)