avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... greselile la cartea funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

greselile la cartea funciara

Buna ziua!
Am o problema care imi depaseste limitele intelegerii, dar poate ca aveti dvs. vreo idee sau sfat.

In 2002, in urma unei sentinte judecatoresti, am facut cerere la Primarie pentru intabularea unei parti din gradina casei, de 23 mp. Am verificat ulterior, si pe extrasul CF apareau patrintii mei ca proprietari ai acele suprafete. Era ok. In 2005 am facut mostenirea dupa mama mea, inclusiv acea parcela de 23 mp a fost impartita intre frati, iar apoi am facut si donatii reciproce cu acea parcela; bineinteles ca aceste acte s-au facut la notar, pe baza unor extrase CF de autentificare iar apoi au fost notate in CF. In 2007 obtin certificatul de urbanism pentru constructie,cu extrase CF noi, si se cere si comasarea terenurilor (curte si gradina). Alte extrase CF noi, documentatie depusa la cadastru pentru comasare, iar dupa verificarile lor, raspunsul e favorabil - da, e ok sa se faca comasarea. Merg la notar pentru intocmirea documentelor, ocazie cu care aflu ca acea bucata de 23 mp din gradina e a statului roman, iar pana acum CF a gresit. Cum e posibil sa "greseasca" timp de 6 ani, in atatea ocazii?

Iar acum mi se spune fac cerere la Primarie sa cumpar acel teren si sa o iau de la capat. Bineinteles ca in aceste conditii pierd nu numai nervi si timp, dar si bani. Cine plateste?

Poate aveti vreun sfat care sa ma ajute. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 13:18, 9 Mai 2009
1) Impotriva incheierii de CF prin care s-a inscris statul puteti face plangere in 15 zile de la data cand aceasta incheiere vi s-a comunicat (din cate inteleg nu vi s-a comunicat direct ci ati aflat de ea mergand la notar); art. 50 din Legea nr. 7/1996. Veti chema in judecata statul.
Daca nu mai sunteti in termen - respectiv au trecut 15 zile de la data cand ati luat cunostinta de continutul incheierii, prin notar, (acest fapt ar putea fi invocat pe cale de exceptie in proces), se poate proceda astfel: puteti sa faceti o cerere la BCPI pentru a se indrepta eroarea (daca este eroare, nota bene!) urmand ca in cazul in care cererea este respinsa sa faceti plangere impotriva incheierii de respingere.
2) Alternativ, puteti face o cerere de rectificare a CF chemand in judecata statul (art. 33-37 din Legea nr. 7/1996). Insa aceasta cerere este limitata la patru cazuri prev de punctele 1-4 din art. 34.
Prima varianta presupune un ciclu procesual mai lung (prima instanta-apel-recurs) cea de a doua presupune numai prima instanta-recurs.
Mai sunt si alte conditii de indeplinit pentru promovarea actiunilor si ar fi indicat sa angajati un avocat pentru aceasta.
De platit, la final, va plati "distractia" partea care cade in pretentii - cel care pierde - asa ca inainte de a actiona trebuie sa luati in calcul si acest aspect.
Apropos, pentru greselile OCPI/BCPI nu raspunde nimeni, pentru ca asa a hotarat Inalta Curte de Casatie si Justitie printr-o decizie in interesul legii, al carei numar imi scapa acum (respectiv in plangerile impotriva incheierilor de CF OCPI nu are calitate procesual pasiva), care a fost o eroare cat China intrucat a transformat OCPI intr-un "stat in stat" intangibil.
u.b.i.k., este vorba despre Decizia nr. 72/15.10.2007 prin care ICCJ a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a stabilit că, în cauzele ce au ca obiect plângerile privind Cartea funciară întemeiate pe dispoziţiile art. 50 din Legea nr. 7/1996 republicată, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nu are calitate procesuală activă.;)
Multumesc cora2006 :coffee: Insa decizia LXXII vorbeste despre lipsa calitatii procesual pasive a OCPI, nu de lipsa calit. proc. active cum ai scris.
E tristul adevar :(( In anul 2007 ICCJ a considerat ca OCPI nu trebuie chemat in judecata pentru ca oricum hotararea data in cazul plangerii le este opozabila ca act autentic. Insa consecintele acestei tragice erori se pare ca n-au fost nici macar banuite.
Speta: X si Y au incheiat o conventie cu Z prin care X devine nudul proprietar al unui imobil in vreme ce Y devine uzufructuar. Incheierea de CF ii intabuleaza pe X si Y in cota de 1/2 asupra imobilului.
Plangerea lui X presupune timp si ceva bani - macar cu deplasarile la instanta daca nu si plata unui avocat. Intrebarea este cine plateste distractia?
Y nu are nici o culpa si este de acord sa se respecte contractul si sa fie intabulat ca uzufructuar;
Z este dincolo de discutii
Asadar X va pierde ceva timp si ceva bani fara nici o posibilitate de a-i recupera pe calea cheltuielilor de judecata pentru ca (nota bene !) cel care a gresit (OCPI) nu are calitate procesuala pasiva.
vade retro ...
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Va multumesc mult tuturor pentru raspunsuri.
In cazul meu, se pare ca intradevar acel teren micut de 23 mp este al statului roman. In 2002, cand am facut cererrea de intabulare la primarie, ni s-a spus verbal ca e ok, nu se mai trimite raspuns scris, dar sa verificam la CF sa ne convingem ca s-a facut intabularea. Conform extraselor cf eram proprietari, mai ales ca ulterior am facut si mostenire si donatii cu acel teren, desi acum aflam ca de fapt era al statului.
Din pacate, se pare ca trebuie sa plecam capul si sa o luam de la capat, sa mai cumparam inca odata acel teren. Nici nu stiu ce pret va avea si cat vor fi cheltuielile cu reglementarea juridica.
si in acest caz, in care OCPI nu are calitate procesuala pasiva, plangerile de carte funciara sunt introduse in contradictoriu cu cine?

Alte discuții în legătură

Cand ocpi,are calitate procesuala pasiva intr-o cauza... ContSters240032 ContSters240032 Va ros sa-mi spuneti,daca in cazul in care o persoana fizica,isi inscrie in Cartea Funciara fara a avea vre-un drept real, un teren,care nu la dobandit legal ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - calitate procesuala pasiva Marian - Cristian Petrea Marian - Cristian Petrea Buna ziua! Asa cum va spuneam intro postare mai vache, o cunostinta a adjudecat la licitatie, intr-o executare silita, un imobil care nu avea carte ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva incheierii de carte funciara ieseugenia ieseugenia In baza unui act de adjudecare la executare silita,am solicitat inscrierea provizorie la ocpi.OCPI mi-a respins cererea pe motiv ca debitorul nu a achitat taxa ... (vezi toată discuția)