Buna ziua,
ca sa fac un update al situatiei: astept contractul de munca de peste 3 luni, timp in care am facut nenumarate cereri pentru a mi se da originalul ce imi revine. Acum dupa ce am amenintat cu o sesiare la ITM mi s-a spus ca contractul a fost pierdut , ratacit. Ideea e ca eu sunt angajata a unei firme "surogat" si acum se da vina pe curier sau pe curieratul intern al firmei pentru care prestez servicii. As dori sa stiu ce pot face in o asemenea situatie, pe cine pot trage la raspundere si cum? Pot face o plagere la ITM sau exista un organ mult mai competent in aceasta situatie?
Va multumesc
Va recomand sa dati un "ultimatum" firmei, de 3 zile lucratoare, scriindu-le intr-o sesizare, cu numar de inregistrare, ca le oferiti un numar de 3 zile lucratoare pentru a va remite exemplarul dvs.original din contractul individual de munca.Asta pe un ton politicos.Sa ii atentionati ca, in cazul in care nu va remite CIM-ul, va rezervati dreptul sa sesizati ITM-ul.ITM-ul este arhisuficient pentru o astfel de problema.Vor veni in control si, probabil, or sa dea si amenda.Problema se va rezolva sigur asa.Munca fara CIM este munca "la negru".
Daca contractul dvs de munca a fost inregistrat la ITM, angajatorul va poate da o copie de pe exemplarul ramas la el.
In caz de refuz a va elibera o copie de pe contractul de munca inregistrat la ITM, puteti sesiza ITM-ul in a carei raza teritoriala isi aare sediul angjatorul dvs.
In anumite cazuri munca fara c.i.m este considerata "munca la negru". Deoarece, potrivit art.16 alin.2 din Codul muncii, in situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.