avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen 5 zile lucratoare-CCMUN
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen 5 zile lucratoare-CCMUN

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti:

- de cand incepe "curgerea" timpului de 5 zile prevazut in CCMUN 2007-2010-art.75/3, respectiv intre comunicarea convocarii la cercetare si data stabilita pentru cercetarea disciplinara? (mentionez ca este vorba de o trimitere postala);

- cumva se procedeaza ca si la depunerea demisiei, adica ziua inregistrarii/data postei nu se ia in considerare?

-CCMUN 2007-2010 este "inferior" CCM incheiat la nivel de societate?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: xprim , utilizator 10:09, 2 Iunie 2008
Termenul se calculeaza incepand cu ziua urmatoare primirii convocarii.

CCM la nivel de ramura/unitate poate contine prevederi mai favorabile salariatilor decat CCMUN; in concluzie, CCMUN-ul este limita inferioara de la care se pleaca, putandu-se adauga orice alta facilitate, etc. (CCMUN trebuie sa fie cel putin ,,egal" cu CCM la nivel de societate, putand fi si ,,inferior" daca cel la nivel de societate contine prevederi mai favorabile;)).
Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2008
Florentina Ragalie, Consilier juridic
Va multumesc, dar...

ART.75

(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

(2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare si propunerea sanctiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fara drept de vot, in calitate de observator, si un reprezentant al organizatiei sindicale al carui membru este salariatul cercetat.

(3) Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii....

Nu inteleg!...(3)...
Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2008
xprim, utilizator
Inainte de data prevazuta pentru cercetarea prealabila, convocarea trebuie primita de catre salariat cu cel putin 5 zile lucratoare.

In Codul muncii, Legea nr.130/1999, in CCMN nu este prevazut modul de calcul al termenelor prevazute de aceste acte normative.
In practica, insa calculul termenelor nu se face potrivit art.101 din Codul de procedura civila, intrand in calcul atat ziua când a început, cat si ziua când s-a sfârşit termenul.
Va multumesc!
In final va solicit sprijin pentru urmatoarea situatie concreta
plicul pleaca din Bucuresti pe data de 15 mai 2008...ajunge la destinatar pe 22 mai 2008...data trecuta in convocare/adresa=23 mai 2008 .....deci?
Convocarea trebuie sa fie primita cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de data la care este convocat.
In speta, nu este respectat termenul prevazut de CCMN.

Alte discuții în legătură

Termenul de chemare la cercetare disciplinara prealabila ???? MARCEL MOLNAR MARCEL MOLNAR buna ziua am primit o scrisoare de la personal sa ma prezint pentru cercetare disciplinara prealabila dar termenul de la data primirii adresei si data ... (vezi toată discuția)
Raspundere disciplinara naida gabriel naida gabriel decid sa dau un avertisment scris unui salariat, ca sanctiune pentru o abatere disciplinara. mai este necesara efectuarea unei cercetari disciplinare ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara deathkiss deathkiss Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la convocarea disciplinara. Care este termenul minim al unei convocari disciplinare?Este cumva 5 zile lucratoare ... (vezi toată discuția)