avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

In anul 2004 a decedat mama in urma careia s-a facut succesiunea conform legii. Mostenitorii au fost tatal, sora si cu mine.Intre timp, mai exact acum o luna a decedat si tatal meu. In atare situatie trebuie facuta o noua succesiune, numai ca sora mea nu este de gasit. In documentele oficiale ea are domiciliul stabil, ca si mine, la adresa parintilor. Practic nu am locuit nici una efectiv acolo in ultimii 10 ani..
Mentionez ca sora mea este urmarita pentru inselatorie si instrainare de bunuri ce nu-i apartineau, respectiv casa si bunurile aferente unei matusi. Din ultimile informatii (a se citi zvonuri) se pare ca ar fi plecata din tara.
In ultimii patru ani m-am preocupat de bunastarea tatalui meu, l-am sustinut financiar iar in momentul decesului m-am ocupat de tot ce inseamna inmormantare, pomeni parastase, etc.
Subiectul mostenirii este un apartament in care as dori sa ma mut deoarece locuiesc cu chirie. In situatia data cum ar trebui sa procedez ca sa evit un eventual conflict de interese cu sora mea.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:01, 31 Mai 2008
daca doriti sa dezbateti mostenirea in urma decesului tatalui dvs., va trebui sa o gasiti pe sora dvs; are aceleasi drepturi si faptele de care faceti referire ca ar fi urmarita nu au legatura cu mostenirea.

Mi se pare un gest firesc sa va mutati in apartamentul ramas gol, dar sa va spun ca prin aceasta ati realiza o acceptare tacita a mostenirii si ce consecinte ar decurge de aici, nu este moral, indiferent ce relatie aveti cu sora dvs., repet, legal are aceleasi drepturi succcesorale.
sfatul meu: 1. pentru inceput mergeti la orice notariat (preferabil totusi in raza unde a avut ultimul domiciului tatal dumnavoastra, pentru a scuti de ceva munca functionarii de acolo) intr-un termen de 6 (sase) luni de la data decesului tatalui dumneavoastra si dati o declaratie prin care sa acceptati in mod expres succesiunea tatalui dumneavoastra (este un lucru foarte important). 2. mergeti apoi la judecatorie, preferabil cu un avocat si faceti o actiune pentru dezbaterea succesiunii pe cale judecatoreasca, in cazul in care sora dumneavoastra (imi pare rau pt ce i se intampla, dar in viata terbuie sa ne asumam faptele noastre) nu va fi de gasit i se va face o citatie prin afisare la locul domiciliului sau intr-un ziar de mare tiraj (Romania Libera e cel mai bun) si in cazul in care nu raspunde citatiei se va considera ca renunta la succesiunea tatalui dumneavoastra. PROBLEMA: nu ati comunicat situatia apartamentului, in cazul in care a fost obtinut de parintii dumnavoastra ca bun comun in timpul casatoriei acestora, o cota parte din el (1/2) a apartinut mamei dumneavoastra iar dupa dezbaterea succesiunii dansei, surorii dumnavoastra ia revenit cota sa de drept (in cota ideala 3/16 din apartament, dar nu este obligatoriu, depinde cum v-ati inteles la dezbaterea succesiunii mamei; spre exemplu e posibil ca toata mostenirea mamei sa ramana tatalui prin renuntarea dumneavoastra, depinde ce scie in certificatul de mostenitor al mamei) iar in cazul acesta nu aveti cum sa ramaneti dumneavoastra cu intraga proprietate a apartamentului. Sper sa ma fi facut inteles :D, succes
Doamna legea va da dreptul sa intrati in stapinirea de fapt bunurile succesorale si sa le folositi fara sa aveti certificat de mostenitor, deci fara sa indepliniti vreo formalitate prealabila. Intrucat sunteti mostenitor sezinar (adica aveti posesiune de drept) puteti beneficia de acest efect al sezinei si sa intrati in apartament si sa-l folositi, sa-l administrati.
Apoi trebuie sa acceptati succesiunea in termenul de optiune de 6 luni care curge de la decesul tatalui.
Cu dezbaterea succesorala si cu eventualele pretentii ale surorii tb sa mai chibzuiti. Acum ea ar avea motiv sa se ascunda si nu stiu cum o sa dati de ea. Macar stie de decesul tatalui? E o situatie delicata si nu poate fi discutata pe aceasta cale.
Ma refeream la acceptarea expresa la un notar, e o chestie sigura si ai un inscris la mana. Costa 30-40 de lei. Intr-adevar si luarea in stapanire a bunurilor valoreaza acceptare tacita, dar daca mai chibzuiti si ca sa nu va treaca termenul de 6 luni, atunci primul pas e sa acceptati expres succesiunea la notar.
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Nu am spus nici o clipa ca as dori sa o ..."sar" pe sora mea (daca mi-este permis termenul). Dar pur si simplu nu am cum sa iau legatura cu ea. Dreptul din partea mamei este stipulat clar in certificatul de mostenitor obtinut la succesiunea dupa pierderea mamei.
Tocmai am procedat cum m-ati sfatuit si voi incerca sa procedez cat se poate de legal, asumandu-mi datoria vis-a-vis de sora mea.
Inca o data multumesc mult pentru sfaturi si pentru promptitudine.
Apreciez enorm prestatiile dumneavoastra pe acest forum pe care il urmaresc aproape zilnic
Va doresc toate bune!

Alte discuții în legătură

Succesiune zilzi zilzi Mama a murit pe 6.07.2010 si am ramas pentru dezbaterea succesiunii tatal meu si cu mine.Noi avem o relatie foarte stransa si o buna intelegere. Nu se pune ... (vezi toată discuția)
Succesiune , moartea tatalui aselajusto aselajusto Buna ziua , eu locuiesc in apartamentul lasat de parintii mei , este pe numele lor , din pacate tatal meu a decedat as dori sa fac succesiunea , mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)