avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perioada suplimentara
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perioada suplimentara

cum se ia in calcul la pensionare anii in care am lucrat cu GR.I de munca (pentru care se dadea 6 luni la un an lucrat efectiv)
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:03, 31 Mai 2011
Daca va referiti la spor este la fel,6 luni la an.
Carp Mircea a scris:
Daca va referiti la spor este la fel,6 luni la an.

Potrivit carei prevederi legale?
Raspunsul specilistilor CNPAS,nu al meu:

Buna ziua ! Este adevarat ca de la 01.01.2011 cei care au lucrat in categoria grupa I de munca nu vor mai primi pentru pensie 6 luni/an lucrat ci doar 3 luni/an lucrat iar cei care au lucrat in categoria grupa a II-a de munca nu vor mai primi pentru pensie 3 luni/an lucrat ci doar 1 luna/an lucrat ? Va multumesc anticipat !!

Potrivit art.18 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta, conform legii, stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care constituie stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat in alte conditii de munca asa cum sunt reglementate la art. 29 alin. (2).
In situatia in care ati desfasurat activitatea in grupa superioara de munca anterior datei de 1 aprilie 2001, perioada suplimentara la vechimea in munca se acorda astfel:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in gr. a II-a de munca;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in gr.I de munca.


06-03-2011 19:05

Proiectul normelor de aplicare a prevederilor legii 263/2010:

A. Pensia pentru limită de vârstă
Art.37 (1)
În vederea deschiderii dreptului la pensie, stagiul minim/complet de cotizare prevăzut la art. 53 alin. (2) şi (3) din lege, respectiv stagiul complet de cotizare prevăzut la art. 54 alin. (3) din lege cuprinde şi:
d) perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfăşurată în grupa I, a II-a,
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
Carp Mircea, utilizator
Am citit si eu raspunsul acesta, l-ati mai postat.

1. Dvs. intrebati despre cei care au lucrat in grupe de munca, vi se raspunde cu art. 18 din Legea nr. 263/2010 care se refera la perioade ulterioare datei de 1 aprilie 2001. Orice pensionar care a lucrat in grupe de munca stie ca asa s-a lucrat anterior datei de 1 aprilie 2001, mai putin specialistii care au dat acest raspuns.

2. Am citit si eu proiectul normelor de aplicare a Legii nr. 263/2010. Art. 37, alin. (1), lit. d) prevede urmatoarele:
Art.37 (1) În vederea deschiderii dreptului la pensie, stagiul minim/complet de cotizare prevăzut la art. 53 alin. (2) şi (3) din lege, respectiv stagiul complet de cotizare prevăzut la art. 54 alin. (3) din lege cuprinde şi:
...........................................................
d) perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfăşurată în grupa I, a II-a, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii de muncă.


Sintagma "perioade suplimentare" a fost introdusa prin Legea nr. 263/2010. Anterior acestui act normativ, in legislatie apare "sporul acordat pentru activitati desfasurate in grupele I si II de munca" iar in deciziile de pensie "stagiu aferent grupelor I si II".

Prevederile art. 16 - art. 18 din Legea nr. 263/2010 nu se refera la persoanele care au lucrat in grupele I si II de munca, cu exceptia celor prevazute la art. 6 , alin. (1), pct. I, lit. c) din lege.

Ar fi trebuit ca in norme sa existe o referire clara, care sa excluda orice echivoc, referitoare la perioadele suplimentare acordate in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, pentru activitati desfasurate in grupele I sau II de munca (asa cum exista in cap. B, sect. II, pct. 2, lit. a) din Ordinul nr. 340/2001).

3. Sunt sigura ca aplicatia informatica include acordarea acestor perioade suplimentare, insa aceasta aplicatie nu are corespondent in legislatia actuala in domeniul pensiilor.
Din raspunsul d-voastra inteleg ca desi nu se prevede expres in niciun act normativ , se acorda perioadele suplimentare pentru activitatea desfasurata in grupa I , respectiv a II-a anterior datei de 1 aprilie 2001?

Alte discuții în legătură

Grupe de munca Constantin 1411 Constantin 1411 Care sunt beneficiile grupelor de munca si ce articol din codul muncii sta la baza acestora (vezi toată discuția)
Conditii pensionare grupa a ii-a de munca herminav herminav Buna ziua, Salariat (30.05.1960) o vechime in munca de 40,7 a lucrat in grupa a II-a de munca 17,8 (1983-2001). Stiam ca pentru grupa II-a se acorda 3 luni ... (vezi toată discuția)
Valorificare grupa munca Gheorghe V. Gheorghe V. Buna ziua, Ce avantaje obtin (stagiul de cotizare/reducere varstei de pensionare) prin valorificarea incadrarii in grupa a-II-a in procent de 75% in ... (vezi toată discuția)