Buna ziua ! Este adevarat ca de la 01.01.2011 cei care au lucrat in categoria grupa I de munca nu vor mai primi pentru pensie 6 luni/an lucrat ci doar 3 luni/an lucrat iar cei care au lucrat in categoria grupa a II-a de munca nu vor mai primi pentru pensie 3 luni/an lucrat ci doar 1 luna/an lucrat ? Va multumesc anticipat !!
Potrivit art.18 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta, conform legii, stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care constituie stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat in alte conditii de munca asa cum sunt reglementate la art. 29 alin. (2).
In situatia in care ati desfasurat activitatea in grupa superioara de munca anterior datei de 1 aprilie 2001, perioada suplimentara la vechimea in munca se acorda astfel:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in gr. a II-a de munca;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in gr.I de munca.
06-03-2011 19:05
Proiectul normelor de aplicare a prevederilor legii 263/2010:
A. Pensia pentru limită de vârstă
Art.37 (1)
În vederea deschiderii dreptului la pensie, stagiul minim/complet de cotizare prevăzut la art. 53 alin. (2) şi (3) din lege, respectiv stagiul complet de cotizare prevăzut la art. 54 alin. (3) din lege cuprinde şi:
d) perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfăşurată în grupa I, a II-a,
Am citit si eu raspunsul acesta, l-ati mai postat.
1. Dvs. intrebati despre cei care au lucrat in grupe de munca, vi se raspunde cu art. 18 din Legea nr. 263/2010 care se refera la perioade ulterioare datei de 1 aprilie 2001. Orice pensionar care a lucrat in grupe de munca stie ca asa s-a lucrat anterior datei de 1 aprilie 2001, mai putin specialistii care au dat acest raspuns.
2. Am citit si eu proiectul normelor de aplicare a Legii nr. 263/2010. Art. 37, alin. (1), lit. d) prevede urmatoarele: Art.37 (1) În vederea deschiderii dreptului la pensie, stagiul minim/complet de cotizare prevăzut la art. 53 alin. (2) şi (3) din lege, respectiv stagiul complet de cotizare prevăzut la art. 54 alin. (3) din lege cuprinde şi:
...........................................................
d) perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfăşurată în grupa I, a II-a, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii de muncă.
Sintagma "perioade suplimentare" a fost introdusa prin Legea nr. 263/2010. Anterior acestui act normativ, in legislatie apare "sporul acordat pentru activitati desfasurate in grupele I si II de munca" iar in deciziile de pensie "stagiu aferent grupelor I si II".
Prevederile art. 16 - art. 18 din Legea nr. 263/2010 nu se refera la persoanele care au lucrat in grupele I si II de munca, cu exceptia celor prevazute la art. 6 , alin. (1), pct. I, lit. c) din lege.
Ar fi trebuit ca in norme sa existe o referire clara, care sa excluda orice echivoc, referitoare la perioadele suplimentare acordate in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, pentru activitati desfasurate in grupele I sau II de munca (asa cum exista in cap. B, sect. II, pct. 2, lit. a) din Ordinul nr. 340/2001).
3. Sunt sigura ca aplicatia informatica include acordarea acestor perioade suplimentare, insa aceasta aplicatie nu are corespondent in legislatia actuala in domeniul pensiilor.
Din raspunsul d-voastra inteleg ca desi nu se prevede expres in niciun act normativ , se acorda perioadele suplimentare pentru activitatea desfasurata in grupa I , respectiv a II-a anterior datei de 1 aprilie 2001?