avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perioada suplimentara
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perioada suplimentara

cum se ia in calcul la pensionare anii in care am lucrat cu GR.I de munca (pentru care se dadea 6 luni la un an lucrat efectiv)
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:03, 31 Mai 2011
HG nr. 257/2011 - aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice


Art. 37. — (1) Stagiul minim/complet de cotizare prevazut la art. 53 alin. (2) si (3) din lege, respectiv stagiul complet de cotizare prevazut la art. 54 alin. (3) din lege cuprinde si:
d) perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in grupa I, a II-a, respectiv in conditii deosebite,
conditii speciale si alte conditii de munca.



elyababau a scris:
Din raspunsul d-voastra inteleg ca desi nu se prevede expres in niciun act normativ , se acorda perioadele suplimentare pentru activitatea desfasurata in grupa I , respectiv a II-a anterior datei de 1 aprilie 2001?

Exact, nu exista o prevedere legala clara si precisa, lipsita de orice echivoc, asa cum impune Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative.

Sintagma "perioade suplimentare" este introdusa prin Legea nr. 263/2010, fara ca legiuitorul sa se deranjeze sa o defineasca. Mai mult, desi s-a solicitat ca HG nr. 257/2011 sa precizeze clar la ce se refera perioadele suplimentare, unii au ajuns la concluzia ca nu este necesara nicio precizare intrucat se subintelege ce reprezinta acestea.


@Carp Mircea

Ati redat o prevedere din HG nr. 257/2011 si nu ati scris nimic in plus. Se poate subintelege la ce se refera o prevedere legala?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Poate cineva sa-mi explice cum se calculeaza perioada de cotizare la pensionare, respectiv cum se iau in considerare acesti ani cat am lucrat in gr.I.?
Se scad din varsta standard de pensionare? Daca se scad va fi o pensie normala si nu una anticipata(cu pensie mai mica?)
Se majoreaza puncul de pensie?
multumesc anticipat
Perioada lucrata in grupa de munca nu se scade din varsta standard de pensionare.

Pentru fiecare an intreg lucrat in grupa I de munca se adauga stagiului realizat cate 6 luni. Deci, daca ati lucrat 30 de ani, din care 20 de ani in grupa I de munca, totalul stagiului avut in vedere atunci cand vi se stabileste pensia este de 40 de ani, adica 30 de ani stagiu realizat plus 10 ani perioada suplimentara.

Pentru a reduce varsta standard de pensionare se utilizeaza tabelul 1 de la art. 55 din Legea nr. 263/2010. Reducerea varstei standard de pensionare nu are absolut nicio legatura cu perioada suplimentara. Exemplu: pentru 20 de ani lucrati in grupa I de munca, varsta standard de pensionare se reduce cu 4 ani si 6 luni. Asta scrie in tabelul 1 de la art. 55 din Legea nr. 263/2010.

Punctajul mediu anual se determina in functie de veniturile pentru care s-a retinut si virat contributia de asigurari sociale (CAS), nu in functie de stagiul de cotizare. Daca ati avut venituri mari, pensia va fi mai mare. Daca ati avut venituri mici, pensia va fi mai mica.

Insa, veti beneficia de majorarea punctajelelor lunare pentru perioadele in care ati lucrat in grupa I de munca, potrivit art. 100, lit. b) din Legea nr. 263/2010.
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupe de munca Constantin 1411 Constantin 1411 Care sunt beneficiile grupelor de munca si ce articol din codul muncii sta la baza acestora (vezi toată discuția)
Conditii pensionare grupa a ii-a de munca herminav herminav Buna ziua, Salariat (30.05.1960) o vechime in munca de 40,7 a lucrat in grupa a II-a de munca 17,8 (1983-2001). Stiam ca pentru grupa II-a se acorda 3 luni ... (vezi toată discuția)
Valorificare grupa munca Gheorghe V. Gheorghe V. Buna ziua, Ce avantaje obtin (stagiul de cotizare/reducere varstei de pensionare) prin valorificarea incadrarii in grupa a-II-a in procent de 75% in ... (vezi toată discuția)