avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesiune - 20 de nepoti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesiune - 20 de nepoti

Buna ziua,
Va rog sa imi explicati cum voi putea intra in posesia unui loc de casa care a fost al bunicii mele si cat de costisitoare va fi toata procedura.
Tatal meu a ingrijit-o si inmormantat-o pe bunica, aceasta a decedat in 2002. De atunci tata a platit impozitul, curentul electric (este si o casa demolabila) si orice alte cheltuieli. Acum a decedat si tata, si au mai ramas 20 de nepotii ca singuri mostenitori, dintre care 3 nepoti cer diferite sume de bani (ridicole vizand valoarea terenului). Cum pot intra in posesia terenului cat mai usor cu putinta?
Daca tata a achitat impositul timp de 10 ani este vreo lege care sa ne acorde acest drept exclusiv mostenitorilor tatalui meu?

Cel mai recent răspuns: petru3 , utilizator 15:19, 17 Martie 2011

Cati copii a avut bunica?
Cati din copii ei mai sunt in viata?
Cati au murit inaintea ei? Cati copii au avut fiecare din ei.
Cati au murit in urma ei? Cati copii au avut fiecare din ei.
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2011
romascanu, moderator
Bună ziua !
În primul rând trebuie multe precizări la ceea ce scrieţi pentru a vă răspunde corect la speţa dată.
Consider, din ceea ce scrieţi, că soluţia acţiunii în instanţă este singura posibilă în acest moment.
Conform prevederilor legale, toţi moştenitorii vin in cote egale la masa succesorala. Pentru ce a achitat tatăl dumneavoastră cu impozitul imobiliar, dar şi în privinţa celorlalte cheltuieli cu îngrijirea, înmormântarea, etc. defunctei şi cheltuielile cu imobilul, pe baza probelor doveditoare( acte, martori, etc.), puteţi solicita instanţei plata unor sulte din partea celorlalţi moştenitori legali ori atribuirea imobilului către dumneavoastră, cu sulte către ceilalţi.
Vă precizez că este cazul să angajaţi un avocat în acest sens.
Cu stimă !
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2011
Marius Zaharia, Avocat

daca terenul face parte din masa succesorala faceti iesirea din indiviziune ca sa terminati cu aceasta situatie neplacuta.
trebuie vazut cati copii a avut bunica, deoarece bunurile se impart intre copii ei in cote egale si nu conteaza cati copii au avut copii bunicii deoarece tot aceasi cota vor mosteni.
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2011
MYRA CIMPEAN , Avocat
Avokitten a scris:

nu conteaza cati copii au avut copii bunicii deoarece tot aceasi cota vor mosteni.


Cum sa nu conteze!? Conteaza tocmai pentru ca aici mostenirea nu se imparte pe capete (20 de nepoti), ci pe tulpini (nr. de copii ai bunicii), asa cum ati si sugerat de altfel pe randul 3.

1. Nepotul sau nepotii al/ai carui parinte (fiu/fiica a bunicii) este in VIATA primesc zero. (este/sunt inlatutat/i de la mostenire de catre parintele in viata).

2. Nepotul X al carui parinte (fiu/fiica a buncii) este predecedat (decedat inaintea bunicii) primeste partea care s-ar fi cuvenit parintelui sau.
Partea lui X = 1/nr. de copii ai buncii.

3. Nepotii Y, Z...(2, 3 sau cati ori fi) ai carui parinte este predecedat impart intre ei in mod egal partea care s-ar fi cuvenit parintelui lor.
Partea lui X = partea lui Y+ partea lui Z + partea lui ...(cati or fi, daca or mai fi)

4. Nepotul/nepotii al/ai carui parinte a decedat dupa bunica (mostenire prin retransmitere) trebuie sa faca dovada ca a/au acceptat mostenirea parintelui sau/lor, altminteri nu capata nimic nici de la bunica.

5...etc.

Partea lui X (rezultatul de la pct. 2) este mai mare decat zero (rezultatul de la pc.1), este mai mare decat partea lui Y, dar este egala cu partile adunate ale lui X si Y.

petru3 a scris:

dintre care 3 nepoti cer diferite sume de bani


Conteaza al naibii daca acesti 3 nepoti sunt frati intre ei (caz in care sumele pe care le pretind nu ar putea sa fie "diferite", ci egale), daca sunt veri intre ei, daca doi sunt frati intre ei si veri cu cel de-al treilea, daca parintele lor e in viata sau ingropat ...etc.

Conteaza daca userul @petru 3 este singurul copil al tatalui sau ori daca mai are si frati/surori.

Si ... :) daca am adresat o intrebare, cu siguranta n-am facut-o ca sa ma aflu in treaba, pentru ca nu-mi sta in fire.
De aceea este bine sa raspundeti la intrebarile ce va sunt adresate de catre avocat, chiar daca nu vedeti relevanta raspunsului. (caci uneori nici nu va puteti imagina cata relevanta poate sa capete un amarat de amanunt).
Ultima modificare: Luni, 14 Martie 2011
romascanu, moderator
Buna ziua,
Bunica a avut 4 copii.
-1 fata care a decedat inaintea bunicii (are 2 copii care nu au pretentii la succesiune)
-1 baiat (tatal meu) a decedat dupa bunica, a avut 12 copii (toti fratii mei nu au pretentii)
-1 baiat a decedat dupa bunica are 2 copii care nu au pretentii
-1 baiat a decedat dupa bunica are 4 copii care au pretentii la succesiune sau la sume de bani ca despagubire

Alte discuții în legătură

Am dreptul la mostenire si daca da la ce cota? DerLehrer DerLehrer Buna ziua, In urma decesului matusii mele (sora tatalui) pot avea drept la mostenire si daca da, la ce cota ? Mentionez ca pe linie directa nu are ... (vezi toată discuția)
Succesiune Valerica-Veronica Valerica-Veronica Sint 3 nepoti pentru succesiunea bunicilor. Bunicii au 2 copii (1baiat X si o fata Z). 1.-Baiatul X din prima casatorie are un baiat X1. X S-a recasatorit ... (vezi toată discuția)