avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Sint 3 nepoti pentru succesiunea bunicilor.
Bunicii au 2 copii (1baiat X si o fata Z).
1.-Baiatul X din prima casatorie are un baiat X1.
X S-a recasatorit nu are nici un copil din a doua casatorie (prima si a doua sotie sint decedate).
Baiatul X a decedat inaintea parintilorsi a fetei Z (sorei).
2.-Fata Z are 2 copii (Z1 si Z2) si a decedat dupa moartea parintilor.
Intrebare:
Care este procentul s-au cota pentru fiecare nepot la succesiune?

Multumesc pentru atentia acordata si va doresc o zi placuta!
Cel mai recent răspuns: Valerica-Veronica , utilizator 13:29, 25 Octombrie 2013
buna dimineata,nu am cunostiinte juridice dar din ce stiu cat de cat,la succesiune de pe urma bunicilor vor participa in cote egale, doar ce doi nepotii ai fiicei Z(Z1 si Z 2),nepotul X1 nu poate participa la succesiune,deoarece tatal lui a decedat inaintea bunicilor.
deci lui X și Z le revin fiecăruia câte 50%
cred că X1 primește tot (50%)
pentru Z, are trei succesori legali, soțul și cei 2 copii. soțul primește 25%, deci 12,5% din total, fiecare copil câte 37.5%, adică 18.75%
De ce se nu participe nepotul X1?
Pentru "VINA" de a fi ramas orfan de tata inainte de-al ingropa pe bunicul (sau bunica)?

Exact aceasta este ratiunea reprezentarii succesorale.

Ea permite unui mostenitor de grad mai indepartat (cum ar fi nepotul de fiu), numit reprezentant sa urce in drepturle ascendentului sau (tatal lui in speta), numit reprezentat pentru a culege partea din mostenire care s-ar fi cuvenit acestuia (tatalui lui) daca nu ar fi fost ...decedat la data deschiderii (= a mortii) mostenirii (a bunicului/buncii).

X1 culege jumatate din mostenirea bunicilor (partea care s-ar fi cuvenit tatalui sau daca ar mai fi fost in viata) alaturi de matusa sa Z (sora tatalui, care era in viata la data mortii parintilor ei) care culege cealalta jumatate.

Jumatatea primita de Z se transmite mostenitorilor ei (daca avea sot supravietuitor primeste si el 1/4 din aceasta jumatate, iar copii primesc restul de 3/4. Daca Z nu avea sot supravietuitor, atunci copiii ei Z1 si Z2 impart in mod egal jumatatea lui Z)

Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2013
romascanu, moderator
și soțul lui Z?
gicu13 a scris:

și soțul lui Z?

L-am pus in paranteza cu daca ...(si cu parca) fiindca nu scrie in cafeaua mea: nici daca exista / e viu, nici daca e divortat, nici daca a trecut pe lumea ailalta inainte sau dupa nevasta-sa Z. Lucram cu ..."materialul clientului" :) ... Uneori mai mult pe ghicite, ca sa putem descoase apoi amanuntele care conteaza.
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2013
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

succesiunea dupa parintii ... olga2011 olga2011 doresc sa deschid succesiunea dupa parintii decedati cu multi ani in urma.suntem doi frati eu fara copii,un frate decedat cu trei copii va rog sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
M-am incurcat in fractii ContSters344024 ContSters344024 am doi morti..primul sotul si..apoi sotia supravietuitoare impart un titlu pe legea 18 de pe urma sotului si tre sa dezbat mostenirile pe prima ... (vezi toată discuția)
Mostenire Anonim1900 Anonim1900 Buna ziua, Va deranjez cu o situatie stranie cu care ma confrunt de ceva timp: La varsta de 3 ani am fost infiat (fara acte) de catre matusa mamei biologice ... (vezi toată discuția)