avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,
Va deranjez cu o situatie stranie cu care ma confrunt de ceva timp: La varsta de 3 ani am fost infiat (fara acte) de catre matusa mamei biologice si de catre sotul acesteia (mama si tata). In anul 1998 tatal "adoptiv" a decedat, inaintea tatalui sau "bunicul meu". Dupa toate acestea, nu s-a dezbatut nicio succesiune. Acum, varul primar al tatului meu "adoptiv" din partea "bunicului" doreste toata averea, "mama" neavand niciun drept.
Ce putem face in acest caz?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 18:36, 17 Ianuarie 2016
Da.nu aveti ce face. trebuia sa va adopte legal cu acte. Dvs nu aveti niciun drept. Iar soția celui care v a crescut nici atât, deoarece soțul dânsei a decedat înaintea tatălui și reprezentarea nu funcționează decât pt descendenți nu și pt soțul supraviețuitor. Dacă va adopta legal puteați culege moștenirea celui care v a crescut.
Din cele spuse de dvs, inteleg ca "bunicul dvs." (sa-i zicem B) avea un frate (decedat acum, sa-l numim F) al carui fiu (Y) era var primar cu "tatal dvs." (Z)

Sotia lui Z, "mama dvs" (s-o numim X) (matusa mamei naturale) nu are alti copii, in afara dvs., infiat fara acte.

Vorbim de 2 mosteniri care se dezbat separat:
- cea din 1998, deschisa la decesul lui Z; cand mostenitori au fost sotia X si "bunicul " B;

Aici, sotia X are 1/2, iar B are 1/2 din mostenire, in care nu se includ urmatoarele (ele fiind DOAR ale sotiei c) ;- toate bunurile indiferent de categoria lor din gospodarie; asupra darurilor de munca; si un drept special de abitatie asupra casei de locuit:

Sa zicem ca parintii adoptivi au facut o casa impreuna; dupa prima succesiune, mama x ar avea 1/2 ei proprie, plus 1/2 de la Z, adica 3/4 din casa iar 1/4 bunicul B

- a doua mostenire; cea dupa B

Din pacate, in lipsa verigii Z, mama X nu are drept de mostenire asupra lui B. Dvs. nici atat.

Decat daca, poate, s-ar descoperi vreun testament in favoarea dvs sau mamei X.

Mostenitorii lui B se vor alege insa dintre descendentii sai, in acest caz fiul fratelui lui Z.

Dvs. va mosteniti insa parintii naturali si ascendentii acestora. Si pe mama X. Daca mai sunt alte neamuri inaintea dvs, (mama naturala mai avea alti frati si nepoti) mai bine sa va faca un testament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament - valabil sau nu ? gigelas gigelas Prin anii 1940 - 1945,o familie ce nu avea copii,a luat un copil (fata) de la o sora a sotiei,spre crestere. [b]Niciodata,acea fata nu a fost trecuta pe numele ... (vezi toată discuția)
Mostenire thegame1983 thegame1983 Buna ziua! As avea o nelamurire pe care sper sa o pot rezolva online..... Bunica mea afost adoptata de catre matusa si unchiul ei fiind apoi singurul copil ... (vezi toată discuția)
Drepturile unui copil infiat miha1 miha1 Am un copil infiat de la zero ani .Cand a implinit copilul 8 ani, mama a decedat, iar tatal s-a recasatorit cand copilul avea 12 ani Acum copilul este major, ... (vezi toată discuția)