avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile unui copil infiat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile unui copil infiat

Am un copil infiat de la zero ani .Cand a implinit copilul 8 ani, mama a decedat, iar tatal s-a recasatorit cand copilul avea 12 ani Acum copilul este major, dar tatal doreste sa vanda o mostenire lasata de bunica acestuia si locuinta personala. Ce drepturi are copilul in cazul acesta?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 17:08, 22 Iunie 2014
Locuinta persoanala a cui ? Daca e a tatalui, o poate vinde, la fel daca mostenirea e legala dupa mama sa.
Daca acea locuinta a fost comuna cu mama copilului, copilul are drept de mostenirea dupa mama sa.
Locuinta personala a apartinut si mamei decedate
Atunci aveti 5/8 din locuinta si copilul are 3/8. (cota succesorala de 3/4 din jumatatea mamei)

Si despre care bunica vorbim? Bunica materna a copilului? (adica mama mamei sale adoptive?) Daca da, atunci are importanta si ordinea deceselor. Cine a murit mai intai?

Ultima modificare: Duminică, 22 Iunie 2014
romascanu, moderator
Este vorba de bunica tatalui adoptiv, care a decedat inainte de decesul sotiei acestuia. Sotia din a doua casatorie ce drepturi poate avea? Copilul adoptat ,din clipa in care i-a murit mama adoptiva a fost crescut de sora mamei decedate (aceasta fiind si mama naturala) Daca acest copil are dreptul la 3/8 did locuinta comuna a parintilor , ce drepturi poate avea a doua sotie?
miha1 a scris:

Este vorba de bunica tatalui adoptiv


Atunci nici sotia dintai, nici sotia de-a doua si nici copilul adoptat (cata vreme tatal adoptiv e viu si neingropat) n-au vreun drept asupra a ceea ce vine ca mostenire de la parintii/bunicii tatalui. Acestea sunt bunurile lui proprii.

miha1 a scris:

Daca acest copil are dreptul la 3/8 din locuinta comuna a parintilor , ce drepturi poate avea a doua sotie?


Copilul este mostenitorul mamei lui adoptive. Iar mama lui adoptiva a CONTRIBUIT la cumpararea locuintei aceleia. Din acest motiv copilul are acel 3/8. (adica 3/4 din averea mamei lui adoptive - in care intra si 1/2 din dreptul de proprietate asupra locuintei. 3/4 din 1/2 = 3/8)

A doua sotie are dreptul la ...ceea ce a cumparat EA sau impreuna cu sotul ei. (A contribuit cu ceva la dobandirea locuintei in discutie? NU! Pai si atunci, de ce ar avea vreun drept!? Doar fiindca e ...colega de recamier cu sotul ei?)

Daca va supravietui sotului ei atunci o sa aiba si ea un drept de mostenire dupa sot, in calitate de sotie supravietuitoare, alaturi de copilul (adoptat al) sotului ei.
Ultima modificare: Duminică, 22 Iunie 2014
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nepot care mosteneste o bunica (din partea mamei decedate). tatal meu are vreun drept? Bismut Bismut Situatia sta in felul urmator: Mama mea a murit acum 6 ani. La momentul mortii mamei mele tatal meu era casatorit cu mama mea. Tatal meu nu s-a mai ... (vezi toată discuția)
Nelămurire moștenire VitaliG22 VitaliG22 Bună ziua, Am o întrebare la care nu primesc un răspuns exact Tatăl meu a decedat acum câțiva ani și am rămas doar eu și mama mea Sunt singurul ... (vezi toată discuția)
Mostenirea radu1982 radu1982 am o mica problema ...tatal meu a murit in martie 2009 iar bunicul (tatal tatalui meu)in luna august al aceluias an.bunica inca este in viata insa acum sunt ... (vezi toată discuția)