Bună ziua,
Am o întrebare la care nu primesc un răspuns exact
Tatăl meu a decedat acum câțiva ani și am rămas doar eu și mama mea
Sunt singurul copil, singurul moștenitor
Problema este ca mama a dobândit o boala grava (schizofrenie paranoida) și dreptul la semnătura i a fost luata prin ordin judecătoresc de mama ei.
Familia îmi spune ca dețin 1/4 eu si restul de 3/4 mama mea dar eu știam ca dețin eu 3/4 si ea 1/4
Ce se poate face în acest sens? Eu cu mama mea nu ma pot înțelege pe ceva exact ca ea este schimbătoare și nu mai are nici drept de semnătura și acum depind bănuiesc de mama ei ( bunica mea)
Din punct de vedere juridic ce pot face?
MULTUMESC!
Singurul copil sunteti, singurul mostenitor nu - mostenitor e si mama cata vreme erau casatoriti la data decesului tatalui. Din ceea ce ramane de mostenit dupa tata (deci doar 1/2 din bunurile comune) mama primeste 1/4 iar dvs 3/4.
Daca mama este persoana interzisa judecatoreste pentru ca nu are discernamant, drepturile ei vor fi exercitate de un curator numit de instanta pentru a o reprezenta la dezbaterea succesiunii.
Aici e mica problema ca familia mamei îmi spune ca normal ea ca soție are dreptul la jumătate din tot plus acel 1/4 deci teoretic ar avea 3/4 ea si eu 1/4
Sau asta este o minciuna?
Pe cale legala, as putea cumva sa anulez drepturile ei la moștenire bazându-mă pe simplul fapt ca are nu are discernământ și este un pericol pentru imobil?
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Cotele succesorale sunt:
1/4 mama dvs. (soția supraviețuitoare a defunctului)
și 3/4 dvs. (descendentul defunctului)
Din ce? Din moștenire. Adică din ce? Din ce ceea avea defunctul, nu alt neîngropat de prin preajmă. Deci trebuie să fim atenți la ce anume raportăm fracțiile (cotele) de mai sus.
Dacă discutăm despre un bun comun al soților, atunci în moștenirea tatălui dvs. intră doar partea lui din bun.
Ca atare, mama dvs. (vie) rămâne cu ceea ce avea încă de pe vremea când nu murise nimeni (= jumătate, partea ei dobândită prin cumpărare) și moștenește o pătrime din cealaltă jumătate (partea defunctului din bun).
În final (rezultatul corect al operațiunii cu fracții)
mama dvs. are 5/8 din bun
și dvs. restul de 3/8 din bun
Mulțumesc mult pentru ajutorul acordat
O singura nelămurire mai am
In cazul de fata când mama mea nu are discernamant si bunica mea (mama ei) este trecuta ca, curator. Si bineînțeles are drept de semnătura in locul ei.
Asta cumva inseamna ca automat ea o sa aibă o cota parte din moștenire?
Da, asta inseamna ca in mod automat va primi o parte din mostenire (1/4) mama dvs (nu bunica dvs, care doar o reprezinta), pentru ca in ceea ce priveste persoanele interzise tutorii/curatorii nu pot renunta la mostenire in numele lor, sunt obligati sa accepte.
Cote succesorale
xp-kry
Se da urmatoarea situatie : atat sotia cat si sotul au cate un copil din afara casatoriei . Sotul decedeaza . La dezbaterea masei succesorale vine sotia ce se ... (vezi toată discuția)