avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mandat valabil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mandat valabil

reclamantul, prin mandatar, formuleaza o cerere de chemare in judecata impotriva unei pj private. mandatul este special, indica faptul ca pot fi introduse actiuni de catre mandatar numai impotriva pj publice.
in aceste conditii, mandatarul poate da un nou mandat, si sa isi insuseasca lucrarile dosarului?
imputernicirea nu trebuie sa existe la momentul introducerii actiunii?
multumesc.
obiectul mandatului este restrans , limitat , astfel incat mandatarul poate introduce actiuni numai impotriva persoanei juridice publice.
Mandantul poate incheia un nou contract de mandat , fie unul general , limitat pentru anumite actiuni, fie unul special , ce are ca obiecte anumite acte juridice (acte de dispozitie , de tranzactie ce pot fi savarsite numai in cadrul unui asemenea mandat.)
Pentru anumite acte sau fapte juridice de o mare insemnatate juridica, mandatul este unul special.
Mandatul trebuia sa existe la data introducerii actiunii, astfel incat sa-i permita mandatarul sa introduca respectiva actiune.
Sigur ca el poate fi intocmit ulterior, astfel incat dupa ce mandatul exista , sa-i permita mandatarului sa introduca anumite actiuni in justitie.

Eu cred ca este posibil, din pacate, sa dea un mandat persoanei, mandat care sa-l imputerniceasca sa "ratifice" actele facute, pana atunci, in numele lui.
Si spun asta pentru ca eu cred ca e o chestiune de norme care tind a apara interesul persoanei si nu un interes general al societatii... astfel ca se poate acoperi oricand in timpul procesului, pana la inceperea dezbaterilor pe fond.

Cauta, insa, in jurisprudenta.
De acord cu AVLIL. Daca mandantul isi insuseste actiunea nu exista nici un motiv pentru care sa fie respinsa pe exceptia lipsei calitatii de reprezentant a mandatarului. Ar fi de altfel si inutil intrucat in aceeasi zi se poate introduce o alta actiune identica in continut cu prima, insa de data aceasta chiar de catre mandant.
Daca insa mandantul nu-si insuseste actiunea? :-/ Cred ca in acest caz singura solutie este ca mandatarul sa fie considerat ca a actionat pentru sine, caz in care actiunea va fi respinsa pe exceptia lipsei calitatii procesual active urmand ca mandatarul "cu initiativa" sa fie obligat si la plata cheltuielilor de judecata. :O

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura speciala si judiciara leusan leusan in cazul unei procure speciale care cuprinde mai multe mandate este obligatoriu depunerea acesteia in original la o reprezentare in instanta? Se face la fel ... (vezi toată discuția)
Valabilitate procura amalia2009 amalia2009 Buna ziua, Imi poate spune cineva cat timp este valabila o procura ? Daca se precizeaza ca e valabila in timp pana la indeplinire, atunci nu exista o limita ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitatii procesuale FeliciaVincze FeliciaVincze Buna ziua Am semnat un contract de vanzare pentru prietena mea plecata in strainatate, cu o procura speciala facuta la un notar public, eu nu am primit ... (vezi toată discuția)