avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu crestere copil

Buna ziua. Am o mare rugaminte daca ma puteti ajuta cu un rapuns.Sotia mea este in preaviz pana pe 18 03.2011 deoarece si-a depus demisia.Vechimea in munca este de 3 ani jumatate fara intrerupere.In acest an dorim sa facem un copil.va rog sa imi spuneti daca se poate sa isi bage cartea de munca la o firma cu 2 ore /zi ca sa aiba continuitate la cartea de munca si sa poata beneficia de concediu de crestere copil.din ce am citit trebuie sa aiba realizate salarii in ultimele 12 luni anterior nasterii copilului.astept un raspuns in acest sens.o zi buna .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:28, 14 Martie 2011
Ati citit si inteles bine.
Da, daca sotia dumneavoastra va avea contract individual de munca(indiferent de norma de lucru: morma intreaga sau timp partial), va putea beneficia de indemnizatie pentru cresterea si ingrijirea copilului
Baza legala OUG 111/2010
Art. 2. — (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011,
persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
iuliangl a scris:

Buna ziua. Am o mare rugaminte daca ma puteti ajuta cu un rapuns.Sotia mea este in preaviz pana pe 18 03.2011 deoarece si-a depus demisia.Vechimea in munca este de 3 ani jumatate fara intrerupere.In acest an dorim sa facem un copil.va rog sa imi spuneti daca se poate sa isi bage cartea de munca la o firma cu 2 ore /zi ca sa aiba continuitate la cartea de munca si sa poata beneficia de concediu de crestere copil.din ce am citit trebuie sa aiba realizate salarii in ultimele 12 luni anterior nasterii copilului.astept un raspuns in acest sens.o zi buna .

Nu doar sa aibe realizate salarii ci sa si PLATEASCA IMPOZIT pe venitul din salarii. In cazul in care se va incadra cu 2 ore/zi la actualul salariu minim va trebuie sa fie platita cu 168 lei/luna brut iar la acest salariu nu se plateste impozit, deci nu se va incadra la indemnizatie. Daca se va incadra cu 4 ore/zi va avea un salariu de 335 lei/luna brut la care va plati impozit de 5 lei si se incadreaza la indemnizatie
leuca_luminita a scris:

iuliangl a scris:

Nu doar sa aibe realizate salarii ci sa si PLATEASCA IMPOZIT pe venitul din salarii. In cazul in care se va incadra cu 2 ore/zi la actualul salariu minim va trebuie sa fie platita cu 168 lei/luna brut iar la acest salariu nu se plateste impozit, deci nu se va incadra la indemnizatie. Daca se va incadra cu 4 ore/zi va avea un salariu de 335 lei/luna brut la care va plati impozit de 5 lei si se incadreaza la indemnizatie

Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de plata contributiilor catre bugetul de stat , inclusiv a impozitului pe venit , ci de realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca sunt angajata cu contract de munca de o ora, primesc concediu maternitate ? vallihullea vallihullea Daca sunt angajata cu contract de munca de o ora, primesc concediu maternitate ? Salariul de incadrare pentru o ora este de 73 lei dar realizarile pot fi mai ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru crestere copil (ccc) angi prunaru angi prunaru As dori sa stiu va rog,pentru cineva care a întrerupt munca,nu a mai platit asigurari medicale de 6 luni si a ramas gravida,daca ar începe sa plateasca din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil adelinaromina adelinaromina Buna ziua, Sunt angajata din 2008 la o firma, care, in mai 2015 a intrat in insolventa dintr-o eroare, si pe 1 martie 2016 s-a dat sentinta finala si a iesit ... (vezi toată discuția)