avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua,
Sunt angajata din 2008 la o firma, care, in mai 2015 a intrat in insolventa dintr-o eroare, si pe 1 martie 2016 s-a dat sentinta finala si a iesit din insolventa.
Eu in luna martie 2018 voi naste si urmeaza sa intru in postnatal.
Am doua intrebari:
1. daca angajatorul nu a platit contributiile la stat, dar mie mi s-au oprit din salariu, beneficiez de indemnizatie?
2. am salariu minim pe economie, indemnizatia va fi 85% din salariu minim brut de 1450 sau 1900 cat va fi din ianuarie ?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:18, 22 Decembrie 2017
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

2. Ordinul 1474/2011
situatie :
Dacă angajatorul nu a plătit contribuţiile sociale pe o perioadă cuprinsă în intervalul a douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, se consideră îndeplinită condiţia pentru ca angajatul să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului?

solutie: Se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.

3. Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată si nici ami mare de 8500 lei..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul crestere copil si indemnizatia lunara Radu-Cristina Radu-Cristina Buna ziua! Am si eu mare nevoie de niste lamuriri,asa mai pe intelesul meu...Ma numesc Cristina,am 24 de ani si de aprox 2 ani lucrez la o firma textila,de 10 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie creștere copil Genti1234 Genti1234 Bună ziua.Am și eu o întrebare, pot beneficia de indemnizația de creștere a copilului dacă în ultimele 12 luni am fost angajată dar nu mi s-au ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc daca angajatorul nu plateste! Mit_Mihai Mit_Mihai Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti daca \\"viitoarea mamica\\" va primi indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile in care din salariu i se opresc ... (vezi toată discuția)