Buna ziua,
Solicit opinia dumneavoastra legat de o problema pe care o intampin in aflarea de la autoritati a culpei partii care a provocat accidentul rutier. In urma evenimentului partea pagubita a suferit pagube materiale si numeroase vatamari corporale, ca urmare s-a deschis proces penal. IPJ a cerut efectuarea unei expertize criminalistice in baza careia se atesta vinovatia celui ce a produs accidentul ( astept deja de 4 luni aceasta expertiza, intarzierea fiind justificata de ei prin lipsa de fonduri), culpa fiindu-mi necesara pentru a putea efectua procedura de despagubire.
In cazul in care taxa de expertiza este achitata de pagubit se poate ulterior atasa pe cererea de despagubire (adresata catre FPVS) si aceasta cheltuiala?
daca onorariul ptr. efectuarea expertizei este achitat de partea vatamata, aceasta si-l poate recupera de la inculpat in cursul procesului penal, prin constituire de parte civila.
V-as ruga sa ne spuneti mai multe date despre accident. Daca a fost stabilita culpa celuilalt participant la trafic atunci de ce vreti sa va reparati masina prin FPVS?
Autorul accidentului avea masina inmatriculata in Anglia, polita de raspundere civila tot in Anglia (la validarea politei de catre asigurator aceasta s-a dovedit a fi falsa). La locul accidentului s-a emis doar o autorizatie de reparatie si ulterior am intrat in posesia ordonantei de efectuare a expertizei criminalistice de trafic auto, intrucat pagubitul a suferit vatamari corporale.
In vederea despagubirii materiale de catre BAAR sau FPVS am nevoie de un document care atesta culpa.
Luand legatura cu institutul national de expertize criminalistice am fost informat ca nu sunt fonduri suficiente (termenul de asteptare putand fi prelungit pana la 6 luni) pentru efectuarea expertizei.
In cazul in care se achita onorariul pentru expertiza de catre partea vatamata, aceasta se poate recupera cu titlu de despagubire de la asigurator ? (respectiv BAAR sau FPVS).
nu, acest tip de cheltuiala nu intra in sfera celor acoperite de asigurarea RCA, potrivit ordinelor CSA ( vedeti ordinul 5/2010)din Romania, lege aplicabila si in cazul dvs, chiar daca masina este inmatriculata intr-o alta tara. Asa cum vi s-a raspuns mai devreme, va fi obligat inculpatul sa plateasca acest tip de cheltuieli ( cheltuieli penale).
Insa, daca litigiul ar fi solutionat de instanta civila, toate taxele si onorariile ( expert, avocat, executor) ar intra in sfera cheltuielilor de judecata, caz in care acest tip de cheltuieli sunt acoperite de asigurarea RCA) Vedeti si L.136/1995, art.49-58.
Rca expirat
Ghiulya
Buna ziua
Am avut un accident cu masina saptamana trecuta, m-am tamponat cu o alta,fara sa rezulte victime ci doar ne-am avariat masinile amandoi.
Am fost de ... (vezi toată discuția)