avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA expirat
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA expirat

Buna ziua
Am avut un accident cu masina saptamana trecuta, m-am tamponat cu o alta,fara sa rezulte victime ci doar ne-am avariat masinile amandoi.
Am fost de acord amandoi ca si eu si el am fortat intersectia, eu am patruns cand mai aveam 2sec., pe verde, iar el s-a grabit si cred nu a asteptat sa se faca verde(parerea mea, daca la mine era verde la el cum sa fie tot verde, traseele noastre fiind perpendiculare).
Eu aveam polita RCA expirata, am fost la politie, am luat amenda, am platit-o, deci am raspuns in fata legii, nu?!
El a ramas sa isi repare singur masina, i s-a indoit tabla pe aripa stanga spate, atat.
De atunci ma tot amenita la telefon cum ca sa ii dau 400 euro, cel putin pentru masina, ca altfel ma da in judecata, aduce factura de 2 mii de euro si o sa ii platesc si avocatul si tot!
Nu stiu ce sa fac, eu am un salariu de 9 mil. si nu am nici o proprietate pe numele meu, in schimb am auzit de el ca are banii cu galeata si se ocupa cu tot felul de lucruri banoase.
Am fost sfatuita sa il ignor dar nu pot pentru ca efectiv ma inebuneste la telefon,aaa si mi-a spus ca ma gaseste el oricum daca imi schimb numarul.
Daca a mai fost cineva in situatia asta, va rog, cum sa procedez?
Multumesc,
Ghiulya
Cel mai recent răspuns: bob737 , utilizator 13:52, 3 Iunie 2010
Daca un urma discutiilor telefonice viata va este pusa in pericol organele de politie pot lua masuri. In urma constatarilor politiei rutiere, din cate inteleg dansul a fost vinovat pentru producerea accidentului, nu? Daca da, dvs nu aveti nicio obligatie fata de dansul. Si presupunand ca va da un judecata, pe ce motiv o va face? Pe motivul ca v-a accidentat masina? .......
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
Dekan Andrei, Consilier juridic
ATI PRECIZAT CA ATI FOST LA POLITIE SI ATI FOST AMENDATA.
BANUIESC CA VA REFERITI LA AMENDA PT CA NU ATI AVUT RCA VALABIL. MA INTERESEAZA DACA POLITIA V-A STABILIT IN P-V SI O SANCTIUNE PENTRU INCALCAREA UNEI ALTE NORME PREVAZUTE DE LEGISLATIA REFERITOARE LA CIRCULATIA PE DRUMURILE PUBLICE, CU ALTE CUVINTE DACA ATI FOST GASITA VINOVATA DE PRODUCEREA EVENIMENTULUI RUTIER.
Din relatarea dvs. intrevad mai degraba o culpa comuna. Precizati daca dumneavoastra vi s-a atribuit vinovatia in totalitate sau daca s-a consemnat in p.v. culpa comuna.
In orice caz , pagubitul trebuie sa se adreseze Fondului de protectie a victimelor strazii din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor care prin norma a reglementat clar faptul ca: Fondul acorda despagubiri persoanelor pagubite prin accidente de vehicule, daca vehiculul care a provocat accidentul a ramas neidentificat ori nu era asigurat pentru raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, cu toate ca legea prevedea obligativitatea asigurarii.

Prin urmare , pentru a evita hartuirea si celelalte amenintari pe care e dificil sa le dovediti, incercati sa-l directionati catre Fond, care va instrumenta dosarul si ulterior, acelasi Fond va recupera de la dumneavoastra despagubirea platita.

In principiu despagubirea platibila pagubitului este:
- 100% val. daunei / prejudiciului daca culpa va apartine exclusiv; sau
- 50% din val. daunei / prejudiciului daca s-a retinut / consemnat in p.v. culpa comuna iar p.v. nu a fost contestat , sau daca a fost, totusi instanta nu a stabilit o alta impartire a vinovatiei;
Nu vad ce beneficii ar avea doamna din directionarea pagubitului catre FPVS, in cazul in care (si) dumneaei se face vinovata de producerea accidentului, atata vreme cat dupa plata, Fondul va recupera (pe cale de executare silită, dacă va fi cazul) despăgubirile plătite, cheltuielile legate de plata acestora precum şi dobânda legală, de la persoanele vinovate...

:rtfm: Revin cu informatii de pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor: [ link extern ]
În plus, în situația în care provocați un accident și nu dețineți o asigurare RCA valabilă, persoana pe care ați prejudiciat-o este îndreptățită să solicite despăgubiri fie direct de la dvs. (pe cale amiabilă sau urmare a unei decizii judecătorești), fie indirect, începând din 2005, apelând la Fondul de protecție a victimelor străzii (care are dreptul să recupereze de la dvs. despăgubirea plătită terțului pe care l-ați păgubit).
În situația în care cel vinovat de producerea daunei nu deține o asigurare obligatorie RCA valabilă la data producerii accidentului, vă recomandăm să vă adresați Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (e-mail: office@fpvs.ro). Din acest fond se acordă despăgubiri terțului prejudiciat printr-un accident auto în care autovehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat RCA (caz în care se acoperă atât daunele materiale, cât și vătămările corporale, urmând ca Fondul să își recupereze banii de la persoana vinovată) sau, în cazul în care autorul a rămas neidentificat (caz în care fondul acoperă numai vătămările corporale).

Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2010
Consilier juridic Irina, Consilier juridic
Raspunsul este in articolul citat de mine din norma CSA, mai precis , pentru vehiculul pe care il conducea, Ghiulya nu a avut incheiata asigurare obligatorie de raspundere civila. Oricare ar fi cota de vinovatie a ei , respectiv culpa exclusiva sau culpa comuna , cealalta parte va fi despagubita de Fond .
Acesta este si fundamentul legii: pagubitii avariati de auto neasigurate RCA sa fie despagubiti de Fond , iar vinovatii , la randul lor sa nu fie expusi unor abuzuri, amenintari si alte comportamente hartuitoare din partea celor implicati in accident.

Alte discuții în legătură

Accident auto, vinovatul fără rca. ce altă opțiune am să recuperez dauna în afară de instanța civilă? Constantin Teodor Constantin Teodor Mi-am găsit mașina lovită rău în parcare. Vinovatul a fugit dar l-am găsit. Nu are RCA. Ce altă opțiune am să recuperez daună în afară de ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu masina fara rca leorot leorot Buna seara, Am fost lovit de o masina care nu mi-a acordat prioritate. Masina este pe o firma si nu avea rca valabil. Am mers la politie si am dovada de ... (vezi toată discuția)
Accidentat de o mașină fără rca, al cărei șofer nu vrea să achite reparația. cât timp am la dispoziție să îl dau în judecată? TorokLavinia TorokLavinia Bună ziua! Soțul a avut un accident rutier, doar cu daune materiale în data de 15.09.2018,în care șoferul vinovat nu deținea asigurare RCA, acesta ... (vezi toată discuția)