In cazul in care doresc sa renovez prin modificarea aspectului exterior si formei, gardul care imprejmuieste proprietatea mea(gard construit excusiv de noi), pentru autorizarea de construire este nevoie si de acordul vecinilor? Iar in cazul in care vecinii nu dau acest acord ce pot sa fac???
In prezent gardul existent consiste intr-o simpla plasa de sarma ruginita sustinuta din 2 in 2 metri de niste stalpi de fier. Eu as dori sa construiesc un gard plin (zid) pentru ca nu doresc sa vada vecinii ce fac eu in curte. Pe langa asta hotii au spart usa de la casa de mai multe ori furand diverse obiecte personale.
Nu am nici o sansa sa obtin acordul vecinilor pentru ca sunt niste oameni foarte invidiosi si rau intentionati, ca sa va dati seama, doar pt. finisarea fatadei dinspre partea lor mi-au cerut 15 000 de euro. Am angajat alpinisti si astfel am rezolvat problema, dar cu gardul nu mai stiu cum sa procedez.
V-as ruga foarte mult sa ma asfatuiti daca exista o cale legala care sa-mi permita sa-mi protejez proprietatea de hoti si de ochii rai ai vecinilor, si care este limita maxima a inaltimii gardului.
Va multumesc nespus de mult,
Liliana Pop
Gardul reprezinta proprietate comuna fortata si perpetua , este o limita dintre cele doua fonduri vecine, astfel incat pentru lucrari de amenajare, modificare , eventual reconstructie ....inaltare a gardului este necesar consimtamantul liber exprimat al vecinilor.
In cazul in care acestia nu-si dau acordul , va puteti adresa instantzei de judecata .
Avand in vedere ca doriti sa efectuati un gard din beton, acesta este o constructie , aveti nevoie de autorizatie de la Primarie , dar si de acordul vecinilor.
Fara acordul acestora , daramarea gardului constituie abuz de drept si puteti fi obligat la plata de daune materiale.
Daca nu aveti acordul lor , si mai mult e nevoie de acces pe proprietatea lor , va trebui sa va adresatzi instantei de judecata .
Având în vedere schimbarea aspectului exterior şi al formei gardului este necesară autorizaţia de construire. Nu cred că vă trebuie acordul vecinilor atâta timp cât ridicarea acestui gard o veţi suporta numai dv. iar gardul va fi construit pe vechiul amplasament astfel âncât nu veţi încălca proprietatea vecinului.
Numai dacă veţi dori ca şi vecinul să fie obligat la plata construirii acestui gard, v-ar trebui acordul său. De asemenea, dacă nu vi-l dă de bună voie, trebuie să introduceţi o acţiune în instanţă de grăniţuire prin care să-l obligaţi, prin intermediul instanţei, la suportarea cheltuielilor ocazionate de refacerea gardului 50-50%, obligaţia suportării în comun a acestor cheltuieli fiind prevăzută de lege. Art. 592 Cod civil: Reparatia si recladirea zidului comun sunt in sarcina tuturor devalmasilor, si in proportie cu dreptul fiecaruia.
Art. 593. - Cu toate acestea, fiecare coproprietar al unui zid comun poate fi aparat de a contribui la reparatii si recladiri, renuntand la dreptul sau, daca insa zidul comun nu ar sprijini vreo cladire a sa.
Art. 594. - Fiecare coproprietar poate sa zideasca in contra unui zid comun si sa bage grinzi sau legaturi in toata grosimea zidului, lasand 54 milimetri despre vecin, fara prejudiciul dreptului ce are vecinul ca sa scurteze acele grinzii pana la jumatatea zidului, in caz cand si el ar voi a puna grinzi tot in acele locuri, sau a lipi un cos.
Art. 595. - Orice coproprietar poate sa inalte zidul comun, dar e dator a face singur cheltuiala inaltarii, reparatiile de intretinere pentru sarcina cauzata zidului comun in proportie cu inaltimea.
Art. 596. - Daca zidul comun nu e in stare a purta greutatea inaltarii, cel ce vrea sa-l inalte e dator a-l face din intreg din temelie, cu cheltuiala sa, si orice adaos in grosime sa-l faca pe locul sau.
Art. 597. - Vecinul care n-a contribuit la inaltare poate castiga dreptul de comunitate, platind cheltuiala pe jumatate, precum si pretul pe jumatate al locului ce s-ar fi intrebuintat pentru ingrosarea zidului.
Art. 598. - Orice vecin al unui zid poate sa-l faca comun, in parte sau tot, platind stapanului zidului jumatatea din valoarea sa, sau jumatate din valoarea partii ce vrea sa faca comuna, precum si jumatate din valoarea locului pe care este cladit zidul.
.......................................................
Art. 600. - Fiecare poate in orase si suburbii a indatora pe vecinul sau, a contribui la cladirea si repararea ingradirii ce desparte casele, curtile si gradinile lor; inaltimea ingradirii se va hotari dupa regulamentele particulare*), sau dupa obiceiul obstesc si in lipsa de regulamente si de obicei, inaltimea zidului va fi de cel putin doi metri, socotindu-se si coama.;)
Daca vreti sa stiti i precis daca aveti sau nu nevoie de acordul vecinilor este sa solicitati un certificat de urbanism pentru, reamenajare imprejmuire proprietate pe vechiul amplasament dar din alt material respectiv din caramida sau din ce vreti sa ziditi. Anexati la cerere o copie a actului de proprietate, o schita de amplasament a imobilului, nu neaparat recenta , chiar si o copie dupa zona din harta cadastrala ce cuprinde imobilul d-voastra si pe care o gasiti la cadastru si un extras recent de carte funciara tot in copie. Certificatul de urbanism va trebuie in continuare pentru obtinerea autorizatiei de constructie, iar acesta va trebuie categoric nu pentru ca refaceti imprejmuirea ci pentru ca schimbati tipul imprejmuirii,materialele de constructie. Parerea mea este ca vi se va cere acordul lor pentru ca se pune problema inaltimii acestui zid si a efectului sau asupra propagarii luminii pe proprietatea vecinilor.
intr-o situatie similara sint si eu, numai ca sint de partea cealalta a gardului.
Concret: acum intre proprietati este un gard de sirma de aprox 1.70 m inaltime. Vecina mea vrea sa modifice gardul. Vrea sa-l inalte si sa-l faca opac.
Mai mentionez ca eu am o curte foarte mica ( mai mult o alee de 4 m latime ), iar soarele si lumina vin prin gard.
Are nevoie vecina mea de acordul meu? Poate sa-si faca ea alt gard in curtea ei opac? Daca vrea sa-l inalte care este inatimea maxima admisa?
Tot servituti...
Sara^
eu si verisoara mea avem de la tati mostenire o suprafata de pamant care este formata din o casa, gradina de pe langa casa si livada cu meri. Jumatate de casa, ... (vezi toată discuția)