Buna seara! Intr-o infractiune de lovire au fost angrenati 4 tineri (2 contra 2). Unul dintre agresori a lovit, pe rand, ambele parti vatamate. Cel de al 2-lea agresor a lovit numai unul dintre cei agresati. Plangere penala a depus doar cel lovit de ambii agresori. In aceasta situatie, cum trebuie sa intelegem art.131 CPen., aliniatele subliniate ? Redau art.131:" - In cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri prealabile de catre persoana vatamata, lipsa acestei plangeri inlatura raspunderea penala.
Retragerea plangerii prealabile, de asemenea, inlatura raspunderea penala. Fapta care a adus vatamare mai multor persoane atrage raspunderea penala, chiar daca plangerea prealabila s-a facut sau se mentine numai de catre una dintre ele.
Fapta atrage raspunderea penala a tuturor participantilor la savarsirea ei, chiar daca plangerea prealabila s-a facut sau se mentine cu privire numai la unul dintre ei.
In cazul in care cel vatamat este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu ori cu capacitate de exercitiu restransa, actiunea penala se pune in miscare si din oficiu." Multumesc mult!
in cazul de fata daca numai unul din cei agresati a depus plangere se va judeca in functie de leziunile produse doar lui, iar celalata parte vatamata va avea calitatea de martor. banuiesc ca cel care a facut plangere are certificat medico-legal, se duce cu el la politie face plangere, iar politia + parchetul vor cerceta pe agresori cu privire la fapta sesizata.
D-le avocat, din textul de lege inteleg ca fapta se pedepseste chiar daca numai una dintre partile vatamate a depus plangere prealabila. Cu alte cuvinte agresorul va fi pedepsit si pentru lovirea celui care nu a depus plangere. Ce credeti ? Multumesc!
In cazul in care avem pluralitate de persoane vatamate (faptuitorul prin aceeasi actiune, in aceeasi imprejurare si cu aceeasi ocazie vatama integritatea corporala a doua pers) este suficienta si o singura plangere prealabila. Art 131 alin 3 este clar si spune ca " fapta care a adus vatamare mai multor persoane atrage raspunderea penala, chiar daca plagerea prealabila s-a facut sau se mentine numai de catre una dintre parti". Asadar conform principiului indivizibilitatii active a raspunderii penale , va trebui tras la raspundere si acela impotriva caruia nu exista inca plangere penala din partea celeilalte parti vatamate. In continuare partea vatamata (care nu a facut plangerea penala)poate sa se impace cu faptuitorul daca nu doreste ca acesta sa raspunda penal. Asceasta este interpretarea pe care o fac si cred ca este si cea corecta.
Agresiunea
Statescu
Buna ziua! Intr-o altercatie sunt 2 agresori si 2 victime ale agresiunii. Unul dintre agresori loveste cu un pumn prima victima, care cade la pamant.. ... (vezi toată discuția)