Cu privire la primul agresor, acesta a savarsit 2 infractiuni , aflate in concurs real .O infractiune de loviri si alte violente ( art. 180 cod penal) si o infractiune de vatamare corporala grava ( art. 182).
Daca loviturile au fost aplicate mai multor persoane, vor exista, in concurs real, atatea infractiuni cate persoane au fost lovite( T. J Alba, dec. pen, nr. 40/1969, in RRD (revista romana de drept ) NR. 5/1969, P. 181.
Al doilea agresor a savarsit o singura infractiune, aceea de vatamare corporala grava, in varianta agravata . Nu exista tentativa de omor.
Nu avem participatie penala, fiecare agresor va raspunde pentru propria fapta, insa , sub aspect procesual , cauzele pot fi conexate , intrucat exista legatura intre infractiuni , fiind savarsite in acelasi timp si in acelasi loc.
D-na Legally, va multumesc frumos pentru raspuns. V-as fi indatorat daca mi-ati raspunde si la punctul 2 (art.131CPen). Multumesc!
Victima care a fost lovita de 2 persoane daca depune plangere doar impotriva unuia dintre agresori, va fi tras la raspundere si cel de-al doilea.
Plangerea prealabila nu poate fi retrasa fata de un singur agresor, dar daca doreste tragerea la raspundere doar a unui agresor atunci exista institutia impacarii cu cel de-al doilea, nu a retragerii plangerii.
Primul faptuitor a savarsit doua infractiuni , in concurs real, o infractiune loviri sau alte violente , incriminata de art. 180 din Codul penal si una de vatamare corporala, incriminata de art. 182 din Codul penal.
Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a persoanei care a suferit anumite leziuni atestate de certificatul medico-legal, actul de sesizare adresat organelor judiciare trebuind sa fie depus in termen de doua luni de la data la care persoana agresata a cunoscut sau a putut cunoaste identititatea faptuitorilor.
In ceea ce priveste modalitatea in care a fost realizat elementul material al infractiunilor de loviri sau alte violente,vatamare corporala si vatamare corporala grava va angajata raspunderea penala pentru atatea fapte cate persoane au fost lezionate.
Impacarea partilor este personala, este un act de vointa ce poate opera intre anumiti participati la activitatea infractionala si partea vatamata.
Retragerea plangerii penale prealabile vizeaza inlatura raspunderii penala a tuturor persoanelor asupra carora au fost efectuate acte de cercetare penala(are caracter indivizibil ).
Plangerea penala prealabila va duce catre sanctioneaza tuturor celor implicati in acte infractionale , chiar daca este indicat, spre exemplu, numai unul dintre participanti.
Nu exista participatie penala, proprie sau improprie, din datele expuse , intrucat nu existat nicio forma de cooperarare, ajutorare , inlesnice sau instigare pentru a indeplinit conduita ilicita.