Buna ziua,
as avea nevoie de un ajutor in urmatorul caz.
Tatal meu este victima a unui accident de masina petrecut in Romania, soldat cu moartea mamei si ranirea grava a tatului, vinovatul fiind un sofer roman cu masina inmatriculata in Spania. Masina inculptatului are atat asigurare obligatorie, cat si facultativa inregistrate in Spania.
Intrebarea mea este: in cazul stabilirii nivelului de despagubire se aplica legea speciala (Legea 136/1995: capitolul III: Asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule - de la art. 48...58, articole detaliate prin normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule) sau se aplica legea de drept comun, adica art. 998 si 999 din Cod Civil?
Art. 49 din Legea 136/1995 spune ca cel prejudiciat poate alege nivelul cel mai mare de despagubire dintre cele doua tari (in cazul acesta Romania si Spania): adica 2,5 mil. euro versus 50 de mi. euro (suma stipulata in cazul asigurarii facultative ale masinii inculpatului roman inregistrate in Spania). Pagubitul poate alege deci suma de 50 mil. euro, nivelul maxim de despagubire?
Poate alege conf.L 136/1995, dar asta nu inseamna ca va si primi o suma care sa depaseasca macar nivelul din RomaniaB-)
Modul in care isi va sustine solicitarea si va proba prejudiciul/vatamarea in fata instantei de judecata, va fi determinant pentru suma solicitata, respectiv aprobata de aceasta onorata.
Este adevarat ca sumele oferite de legislatia altor state sunt mai mari in astfel de evenimente dar nu sunt si obligatorii. Totul depinde de circumstantele in care s-a produs evenimentul si de abilitatea avocatului de a prezenta cazul si de solicita despagubirile. Va urez succes!
Puteti alege intr-adevar cea mai mare suma, adica 50 de milioane, insa va recomand sa nu faceti nimic inainte de a vorbi cu un avocat. Scopul dumneavoastra e sa obtineti cea mai mare suma pe care o puteti obtine, insa aceasta s-ar putea sa nu ajunga la 50 de milioane. Avocatul va va putea spune care e suma maxima pe care aveti cele mai mari sanse s-o obtineti.
Indiferent de nivelul limitelor de despagubire prev. in lege sau in contractul de asigurare incheiat pentru auto inmatriculat in strainatate, compensatiile trebuie intr-un fel sau altul dovedite, astfel incit instanta sa poata stabili o justa dezdaunare.
Indemnizatia poate sa fie acordata la un nivel minim sau catre maxim in functie de felul in care se demonstreaza intinderea prejudiciului asa ca numai in situatia in care in mod real cuantumul despagubirii trece peste nivelul reglementat de norma de asigurare poate fi invocat ca temei raspunderea asiguratorului in baza contractului de asigurare obligatorie carte verde. Totul depinde de modul in care va veti construi argumentatia in instrumentarea dosarului de dauna sau in faza litigioasa.
In cazul unui accident de circulatie produs pe teritoriul Romaniei de un autoturism inmatriculat in strainatate, se aplica Legea Romana daca se solicita despagubiri in instantele de judecata din Romania iar despagubirea maxima care se poate acorda pagubitului este cea prevazuta in cartea verde (documentul de asigurare de raspundere civila obligatorie al autoturismului strain) si nu in Ordinul CSA (maximul prevazul in polita RCA) . Despre asta face vorbire Legea asigurarilor, nu despre despagubirea care se poate acorda pe asigurarea facultativa si cea obligatorie.
Actiune de regres
Dumitru652
Am avut un accident rutier pe data de 19.07.09 Eu am fost vinovat in cazul dat. Revizia tehnica era valabila pina in luna iulie. Eu am testat masina pe data ... (vezi toată discuția)