Va rog sa imi dati niste informatii despre urmatorul caz: Fiul meu cand era minor(15 ani) a savarsit o infractiune de furt pentru care a fost condamnat la 1 an si sase luni cu suspendare. In termenul de incercare(DIN PACATE), cand deja era major a mai comis un furt pentru care se judeca acum . Prejudiciul s-a recuperat fiul meu s-a prezentat la fiecare termen al instantei in mod regular. Acum el nu mai este aceeasi persoana,nu a mai comis nici o infractiune, se pregateste pentru planuri foarte mari are sansa sa mearga in Statele Unite si sa studieze, dar este aceasta problema care se judeca de trei ani, si care ma tem ca il va trimite la inchisoare si tot ce inseamna un viitor de om corect se va surpa, acum. Intrebarea mea este: mai are vreo sansa sa ia inca o suspendare , sau ce alte sanse ar avea ca el sa nu faca inchisoare? Ce alte strategii juridice ar mai putea fi folosite, asa incat sa scape de inchisoare? Nu am idee despre legile codului penal, mai ales ca stiu ca s-a mai schimbat ceva ion luna ianuarie 2011.Va rog sa imi raspundeti cat se poate de repede. Multumesc.
Deci asta ar fi singura portita de scapare, sa obtina o achitare? Ce anume este o achitare ce ne-ar trebui pentru aceasta? Pe ce circumstante/ motive am putea cere o achitare? Multumesc .
Procesul este pe sfarsite si avem ultimul termen saptamana aceasta. In cel mai rau caz o sa facem recurs. Deci noi nu avem dreptul, in cazul asta sa cerem o supraveghere? Nici nu stiu cum functioneaza sistemul legal in Romania, sunt extrem de confuza, speriata ca inchisoarea este ultima optiune.
Luaţi legătura cu un avocat dacă nu aveţi deja. Problema dvs. este foarte delicată. Cazurile în care se poate cere achitarea sunt prevăzute de art. 10 C.Proc.Pen.
a) fapta nu exista;
b) fapta nu este prevazuta de legea penala;
b1) fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni;
c) fapta nu a fost savarsita de invinuit sau de inculpat;
d) faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii;
e) exista vreuna din cauzele care inlatura caracterul penal al faptei;
f) lipseste plangerea prealabila a persoanei vatamate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori alta conditie prevazuta de lege, necesar a pentru punerea in miscare a actiunii penale;
g) a intervenit amnistia, prescriptia ori decesul faptuitorului sau, dup a caz, radierea persoanei juridice atunci cand are calitatea de faptuitor;
h) a fost retrasa plangerea prealabila ori partile s-au impacat, in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala;
i) s-a dispus inlocuirea raspunderii penale;
i1) exista o cauza de nepedepsire prevazuta de lege;
j) exista autoritate de lucru judecat. Impiedicarea produce efecte chiar daca faptei definitiv judecate i s-ar da o alta incadrare juridica,
Pentru cazurile de la lit. a-e instanţa pronunţă achitarea, iar pentru cazurile f-j instanţa pronunţă încetarea procesului penal.
Avem un avocat insa pentru siguranta am cerut si parerea unui specialist, ca de exemplu a dumneavoastra. Ce alte alternative ar mai exista inafara de cea de achitare, care este greu de obtinut sau de inchisoare. De exemplu s-ar incadra pentru o supraveghere sau o alta pedeapsa (exclus inchisoare) in cazul lui. Este infractiunea de furt considerata "pericol social"?
Nu consideraţi că suntem specialişti pentru că scriem pe acest site. Eu sunt tot avocat. V-am explicat, problema dvs. este foarte delicată. În cazul infracţiunii de furt există pericol social, la fel ca în cazul fiecărei infracţiuni. Pericolul social reprezintă unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.