avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... condamnare art 181 alin 1 cp
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

condamnare art 181 alin 1 cp

Buna ziua

Fiul meu a fost condamnat la doua luni inchisoare in baza art 181 alin 1 cp , cu aplicarea art 99 si urm. cp si art 320 aid 1 alin 7 cpp .
in temeiul 71 cp interzice inculpatului exercitarea drepurilor prev de art 64 lit a teza 2 si lit b cp .
in baza art 110 se suspenda conditionat cu termen de incercare de 2 ani si doua luni
atrage atentia inculpatului asupra disp art 83 cp .
sa admis in parte actiunea civila si obliga pe fiul meu in solidar cu mine si sotia mea la plata unor sume .
mentionez ca fapta sa produs cand fiul meu era minor .

cum sa procedez deoarece nu am un venit permanent [ pensionat boala] si stam cu chirie . ce se va intanpla deoarece nu pot sa achit pretentiile din aceasta hotarare , fiul meu va executa pedeapsa ?
daca fapta a fost savarsita ca minor , el acum fiind major cazierul este patat ?

va multumesc
Cazierul este si va ramane "patat" pana va interveni reabilitarea.

Reabilitarea se va putea face numai dupa achitarea tuturor obligatiilor civile stabilite in sarcina sa.
partea vatamata a cerut recurs , in acest caz instanta poate sa decida marirea pedepsei si a cuantumului despagubirii ?
mentionez faptul ca fiul meu este elev iar eu nu am posibilitatea ca sa platesc daunele morale
ce se poate intampla ?
multumesc
Legea 290/2004
ART. 18
În certificatul de cazier judiciar nu se înscriu:
a) sancţiunile penale pronunţate pentru fapte săvârşite în timpul minorităţii;

b) măsurile de siguranţă luate fără aplicarea unei pedepse, cu excepţia internării medicale, interzicerii de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie, o meserie ori o altă ocupaţie, interzicerii de a se afla în anumite localităţi şi a expulzării.
ART. 109 cod penal
Pedepsele pentru minori
Pedepsele ce se pot aplica minorului sunt închisoarea sau amenda prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită. Limitele pedepselor se reduc la jumătate. În urma reducerii, în nici un caz minimul pedepsei nu va depăşi 5 ani.
Când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă, se aplică minorului închisoarea de la 5 la 20 de ani.
Pedepsele complementare nu se aplică minorului.
Condamnările pronunţate pentru fapte săvârşite în timpul minorităţii nu atrag incapacităţi sau decăderi.
ART. 110c.p.
Suspendarea condiţionată a executării pedepsei
În caz de suspendare condiţionată a executării pedepsei aplicate minorului, termenul de încercare se compune din durata pedepsei închisorii, la care se adaugă un interval de timp de la 6 luni la 2 ani, fixat de instanţă. Dacă pedeapsa aplicată este amenda, termenul de încercare este de 6 luni.
ART. 110^1
Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau sub control
O dată cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii aplicate minorului în condiţiile art. 110, instanţa poate dispune, pe durata termenului de încercare, dar până la împlinirea vârstei de 18 ani, încredinţarea supravegherii minorului unei persoane sau instituţii din cele arătate în art. 103, putând stabili, totodată, pentru minor una sau mai multe obligaţii dintre cele prevăzute în art. 103 alin. 3, iar după împlinirea vârstei de 18 ani, respectarea de către acesta a măsurilor de supraveghere ori a obligaţiilor prevăzute în art. 86^3.
Dispoziţiile art. 81 alin. 3 şi 4, art. 82 alin. 3, art. 83, 84 şi 86 se aplică în mod corespunzător.
Sustragerea minorului de la îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în art. 103 alin. 3 poate atrage revocarea suspendării condiţionate. În cazul neîndeplinirii măsurilor de supraveghere ori a obligaţiilor stabilite de instanţă, potrivit art. 86^3, se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. 86^4 alin. 2.
Dispoziţiile alineatelor precedente se aplică în mod corespunzător şi în caz de liberare condiţionată a minorului.

M32
ART. 84
Revocarea în cazul neexecutării obligaţiilor civile
Dacă până la expirarea termenului de încercare condamnatul nu a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, instanţa dispune revocarea suspendării executării pedepsei, afară de cazul când cel condamnat dovedeşte că nu a avut putinţa de a îndeplini acele obligaţii.
#B

ART. 86
Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepsei
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stergerea din cazier judiciar DUMITRULAURENTIU DUMITRULAURENTIU in data de 15.12.2009.am fost condamnat la 9 luni inchisoare cu suspendare conditionata cf.art.81,82 CP ptr.art.87/1 OUG 195/2002,74/1,a,c CP,76/1,dCP,71,64/a ... (vezi toată discuția)
Stergerea unui cazier penal sorin123 sorin123 Dupa cat timp se poate sterge un cazier penal si care sunt procedurile . Condamnat la 1 an si 3 luni cu 81-82 CP cu suspendare conditionata ptr. art 215/1-41/2 ... (vezi toată discuția)
Cat am cazierul patat? valentin_matei2003 valentin_matei2003 Buna seara o intrebare am si eu daca sentinta mea penala a fost definitiva si irevocabila pe data de 6-6-2012 pt o condamnare de 2ani si 6 luni si a mia ... (vezi toată discuția)