avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Radar, suspendare permis, contestatie PV
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Radar, suspendare permis, contestatie PV

Stimati Domni/ Doamne ,
ma confrunt cu urmatoarea situatie: in 15.03.2008, am fost oprit de un echipaj de politie care se deplasa din sensul opus , mi s-a comunicat ca circulam cu 111 km/h si ca limita de viteza pe acel sector de drum este 50 km/h ; in zona respectiva pe sensul opus celui pe care ma deplasam exista 3 indicatoare de limitare a vitezei la 70 km/h, insa pe sensul meu doar unu, si acesta dupa locul in care am fost filmat / pozat de radar. Agentul care m-a oprit mi-a zis ca nu mai este limitare 70 , si ca s-au scos indicatoarele. Pe moment m-am pierdut, am semnat procesul verbal si am platit amenda pe loc ( urma in cateva zile sa vand masina si nu vroiam sa am probleme cu radierea);In procesul verbal e trecut "a fost inregistrat de aparatul video radar cu viteza de 111km/h pe caseta B42". Nu apare in procesul verbal seria si numarul aparatului sau macar numarul de inmatriculare al autoturismului din care s-a facut filmarea. In urmatoarele zile am fost la Judecatorie, unde am depus contestatie impotriva PV, ulterior am scos certificat de grefa si mi-am recuperat permisul. Pe 30.05.2008, am avut primul termen la Judecatorie; politia a depus la dosar 3 poze ( pe care le-am vazut doar de la distanta, adica de pe biroul Doamnei Judecator) si certificatul metrologic al aparatului. Dilema mea ar fi: cum se poate dovedi ca acele poze sunt facute de aparatul radar al carui certificat metrologic se afla la dosar, din moment ce din procesul verbal nu se poate stabili ce aparat radar ma filma? Nu am reusit inca sa vad acele poze, daca nu cumva aparatul era in autotestare. In momentul in care am luat cuvantul pe fond, cred ca asa se spune, am cerut atestatul acelui agent prin care este abilitat sa "citeasca" aparate radar si dovada montarii aparatului respectiv intr-o anumita masina a politiei. In contestatia PV am mentionat ca acesta nu contine ocupatia si locul de munca al contravenientului, cf. Art.16, al. 1 din OG 2/2001
Acum va intreb urmatoarele :
pot cere dosarul sa-l studiez?
pot depunde poze cu zona respectiva (cu indicatoarele) la dosar?
de ce as mai putea sa ma leg la urmatorul termen?
amenda o voi mai recupera ?
Va multumesc anticipat!
Desigur ca puteti studia dosarul la arhiva instantei si ca puteti depune in apararea dv inscrisuri, inclusiv forografii ale zonei unde s-a petrecut fapta. Situtia dv. este delicata pentru ca ati achitat deja amenda contraventionala. Desigur ca in cazul in care procesul verbal de contraventie se anuleaza puteti recupera amenda. Ar trebui sa fiti aprat de un avocat.i
ionutz05cti a scris:

Acum va intreb urmatoarele :
pot cere dosarul sa-l studiez?
pot depunde poze cu zona respectiva (cu indicatoarele) la dosar?
de ce as mai putea sa ma leg la urmatorul termen?
amenda o voi mai recupera ?
Va multumesc anticipat!


Dosarul il poti studia la arhiva Judecatoriei.
Trebuie sa verifici daca procesul verbal contine toate elementele prevazute de regulament, adica

Art. 180. - (1) În cazul în care constatã încãlcãri ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 1A, care va

cuprinde în mod obligatoriu: data, ora si locul unde este încheiat; gradul profesional, numele si prenumele agentului constatator, unitatea din care acesta face parte; numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta contravenientului, numãrul si seria actului de identitate ori, în cazul cetãtenilor strãini, al persoanelor fãrã cetãtenie sau al cetãtenilor români cu domiciliul în strãinãtate, seria si numãrul pa.aportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberãrii acestuia si statul emitent; descrierea faptei contraventionale, cu indicarea datei, orei si locului în care a fost sãvârsitã, precum si arãtarea tuturor împrejurãrilor ce pot servi la aprecierea gravitãtii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabile.te si se sanctioneazã contraventia; numãrul punctelor-amendã aplicate si valoarea acestora, posibilitatea achitãrii de cãtre persoana fizicã, în termen de cel mult douã zile lucrãtoare, a jumãtate din minimul amenzii prevãzute de actul normativ, sanctiunea contraventionalã complementarã aplicatã si/sau mãsura tehnico-administrativã dispusã; indicarea societãtii de asigurãri, în situatia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale; termenul de exercitare a cãii de atac, semnãtura agentului constatator si unitatea de politie la care se depune plângerea.

Daca nu cuprinde toate elementele trebuie sa ceri instantei sa constate nulitatea procesului verbal si sa dispuna restituirea permisului de conducere.

Poti depune poze la dosar, dar poti solicita efectuarea unei expertize tehnice cu un singur obiectiv: stabilirea vitezei maxime cu care aveai voie sa circuli.

Teoretic amenda o poti recupera după obtinerea unei hotarari definitive si irevocabile. Practic, insa, o sa fie foarte greu.

SUCCES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Noutati....
Astazi am discutat si cu un amic avocat...pe scurt , procesul verbal a fost intocmit conform anexei 1A, si nu 1D , asa cum prevede legea. Procesul verbal devine nul. Amicul m-a sfatuit sa cer la Tribunal o adresa din partea Primariei, din care sa reieasa daca sunt amplasate in zona respectiva indicatoare de limitare de viteza.
Regulament pentru aplicarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice prevede :

Art. 181

(1) In situatia in care fapta a fost constatata cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat sau mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, politistul rutier incheie un proces verbal de constatare a contraventiei potrivit modelului prevazut in anexa nr.1D, dupa prelucrarea inregistrarilor si stabilirea identitatii conducatorului de vehicul.
Cam atat deocamdata.
ionutz05cti a scris:

Noutati....
Astazi am discutat si cu un amic avocat...pe scurt , procesul verbal a fost intocmit conform anexei 1A, si nu 1D , asa cum prevede legea.


Chiar daca continutul este corect?
Articolul 181 din Regulament, spune clar ce tip de anexa trebuie.... am facut astazi rost si de o copie a unei sentinte emise de Judecatorie , Sectia Civila, in care e un caz similar; favorabila pentru cel care a facut plangerea. Ce scrie in ultimile randuri din aceasta , va redactez mai jos:
" Examinand legalitatea si temeinicia procesului-verbal, instanta retine ca au fost incalcate si conditiile de forma prevazute de Regulament pentru incheierea procesului verbal, acesta fiind incheiat pe formularul prevazut in anexa nr. 1A la Regulament, in loc de formularul de la anexa 1D. De asemenea, nu s-a depus buletinul de analiza metrologica a aparatului radar, neputandu-se verifica asadar corectitudinea masuratorilor efectuate.
Deoarece aceste incalcari atrag nulitatea procesului-verbal, instanta va admite plangerea petentului, il va exonora pe acesta de la plata amenzii si va dispune ridicarea punctelor de penalizare aplicate"....

Toate cele bune! ( ca pt. mine sunt :D )

Alte discuții în legătură

Poze radar - probe in proces Eu contest Eu contest Buna ziua, Apelez la sfaturile voastre pentru a lua o hotarare de a continua sau nu procesul cu politia Prohova. In Februarie am fost oprit pentru ... (vezi toată discuția)
Contestatie radar mrAndreiS mrAndreiS Salut. Am vazut ca sunt multi avocati inregistrati pe forum si ca in general raspund la intrebari. Am si eu cateva legate de suspendarea permisului. Deci, ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala florinster florinster Buna ziua, am fost inregistrat ieri de aparatul radar(de tip nou), care se afla in miscare, in localitate, cu viteza de 99km/h pe restricitie de 70km/h. Am ... (vezi toată discuția)