avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE

doi soti, fiecare are salariul pe card. Ea decedeaza.
El foloseste cardul cca.2 luni, lichideaza ca sa nu mai fie plati. Tot el se ocupa de tot, datorii ramase, intretinere batrana (90 ani)ramasa in casa(mama ei), tot ce inseamna inmormantare si dupa. Banca a spus ca nu poate sa-i dea extras de cont sotie(certif,deces original, casatorie..) pentru ca nu are certificat de mostenitor.
Dupa 3 ani se dezbate succesiune cu fiul sotiei din prima casnicie. Acesta vine cu extras de cont de la banca de pe acel cont inchis de 3 ani desi nu avea decat copie certificat deces( nu are hot. judecatoreasca, nu s-au facut certificate mostenitor) cu pretentiile de rigoare, dar inteleg ca aceasta-i legea.
INTREBARE- este legal acest extras? Banca avea voie sa-l dea?
Nu vreau pareri, am nevoie sa stiu ce trebuie sa fac, cui sa ma adresez si eventual o lege, cu articol nr...unde se stipuleaza in clar.
Cel mai recent răspuns: lipan , utilizator 11:28, 16 Martie 2011
Nu exista lege in acest sens, e vorba doar de regulamente de ordine interioara ale bancii.
In practica, se ofera date de catre banca doar in baza certificatului de calitate de mostenitor, care se poate obtine inainte de a dezbate succesiunea. Sau poate fiul sotiei era imputernicit la contul respectiv.
Oricum ar fi, nu puteti contesta legalitatea extrasului.
1. nu era imputernicit;
2. nu avea certificat de calitate de mostenitor
3. eu stiu sigur ca banca are obligatia de a pastra dreptul la informatie privata- cazul de care am vorbit, de aceea nici nu am insistat cu 3 ani in urma cand am cerut eu.
4. am facut o simulare, m-am prezentat la aceeasi banca, alta sucursala, sefa, cu exact aceleasi date: fiu..... si mi s-a raspuns foarte amabil dat prompt ca nu se poate decat doar cu certificat de mostenitor sau hotarare judecatoreasca.
Legea 58/1998 privind activitatea bancara ( republicata) prevede la art. 49. - "Banca va pastra confidentialitatea asupra tuturor faptelor, datelor si informatiilor referitoare la activitatea desfasurata, precum si asupra oricarui fapt, data sau informatie, aflate la dispozitia sa, care privesc persoana, proprietatea, activitatea, afacerea, relatiile personale sau de afaceri ale clientilor ori informatii referitoare la conturile clientilor - solduri, rulaje, operatiuni derulate -, la serviciile prestate sau la contractele încheiate cu clientii. Orice persoana care beneficiaza de serviciile unei banci este considerata client al acesteia".
Art. 51. - 'Obligatia de pastrare a secretului profesional nu poate fi opusa autoritatii competente în exercitarea atributiilor sale prevazute de lege. Informatii de natura secretului profesional pot fi furnizate, în masura în care acestea sunt justificate de scopul pentru care sunt cerute ori furnizate, în urmatoarele situatii:
a) la solicitarea titularilor sau a mostenitorilor acestora, inclusiv a reprezentantilor lor legali si/sau statutari, ori cu acordul expres al acestora';

Asta e tot ce scrie in lege.
Am inteles ca fiul sotiei a obtinut extrasul intr-un mod suspect, dar cum puteti demonstra asta?
Efectiv in baza caror acte se emite acest extras tine de regulamentul de ordine interioara. Daca puteti sa ii convingeti sa va dea o hartie scrisa ca nu se poate emite extras decat in baza CM, si puteti prezenta in instanta o copie a acelui extras, eu zic ca aveti un caz impotriva bancii.
Multumesc frumos. Cam asta voiam.Este foarte clar ca au incalcat legea.
Eu am o copie dupa extras si am precizat ca nu exista nimic din ce se cere.
Nu o sa dau banca in judecata si nici nu am cum sa spun mai multe aici. Ideea este ca m-am saturat de masinarii, smecherii si dorinta de a obtine si ceea ce nu exista, dar aceasta e alta poveste.
Ideea este ca asa cum s-a obtinut cu incalcarea legii acest extras(nu conteaza ce a abtinut ci modul in care se lucreaza-mai ales ca nu mi-a solicitat niciodata date despre..), asa fac totul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O banca recurge la "abuz de incredere" pentru a folosi si dispune de banii altora? ContSters184021 ContSters184021 Cineva (persoana in varsta) a depus o suma de bani la o banca (nu-i dau numele), depozit pe termen, pentru a avea niste bani \"la nevoie\". Persoana s-a ... (vezi toată discuția)
Cont bancar persoana decedata mihai3434 mihai3434 Buna ziua Recent a decedat tatal meu si vrem sa facem succesiunea. Fratele meu stia de existenta unui cont bancar. Am inteles ca notarul poate trimite cereri ... (vezi toată discuția)
Banca a dat numărul meu de cont altei persoane! Alt prof. Alt prof. Bună ziua! Am următoarea problemă: copilul meu, cu cartea mea de identitate, a cerut și obținut un extras de cont. Cu acel extras și, probabil, ceva date ... (vezi toată discuția)