avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... O persoana care a beneficiat de pensie de invaliditate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

O persoana care a beneficiat de pensie de invaliditate poate beneficia de somaj?

In legatura cu acordarea indemnizatiei de somaj, stiti ceva daca sa modificat si art 34, privind drepturile persoanelor ce au fost pensionate medical? M ar interesa daca s-a modificat drept perioada de timp in care ai beneficiat de pensie. Pana acum era pana in 12 luni. Dar cei care depasesc acest timp, ( mai mult de 12 luni ) beneficiaza s-au nu de acest drept?
B. in cazul pensionarilor de invaliditate care isi redobandesc capacitatea de munca:
a) carnetul de munca, in original si in copie, si adeverinta prevazuta la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, in cazul in care nu exista carnet de munca intocmit, adeverinta prevazuta la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si alte acte care, potrivit legii, atesta existenta unor raporturi de munca sau de serviciu pana la data de 31 decembrie 2010 si, dupa caz, vechimea in munca realizata anterior datei de 1 martie 2002; Sotul a fost pensionat medical in 2001 , luna noiembrie. Pana atunci a fost angajat. Ar avea acum acest drept, dupa noile modificari?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:45, 15 Martie 2011

Potrivit OUG nr. 17/2011, indemnizatia de somaj se acorda de la data incetarii raportului de munca sau de serviciu, daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 zile de la aceasta data. Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de zece zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data incetarii raportului de munca sau de serviciu, indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Daca perioada de pensionare pentru invaliditate a depasit 12 luni nu poate beneficia de indemnizatie de somaj.
Multumesc de raspuns. Stiam asta, dar am crezut ca poate s-a mai schimbat ceva in legea asta. Sunt foarte multi depensionati si sunt in aceeasi situatie, au mai mult de 12 luni pensie medicala. In cazul sotului , 9 ani de pensie si 20% incapacitate activa pierduta, iar un angajator e sceptic cand e vorba de un bolnav :(
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
valy_gaby94, utilizator
Singura speranta ar mai fi la Primarie pentru un ajutor social.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la ajutor de ºomaj? bobbyiobo bobbyiobo Din 6 octombrie mi-a fost tăiată pensia de boală. Pot primi ajutor de şomaj? În ce categorie socială mă încadrez? Vă mulţumesc, (vezi toată discuția)
Documente pentru indemnizatia somaj sorineldobre sorineldobre am citit pe un site care sunt documentele necesare pt. alcatuirea dosarului de acordare a indemnizatiei de somaj si nu am mai vazut : 1.dovada achitarii ... (vezi toată discuția)
Stagiul si actele necesare pentru somaj dorel13 dorel13 In ultimele 24 de luni,o persoana a lucrat de pe 06 mai 2010 pana pe 15 mai 2011,dupa care si-a luat concediu fara plata pana pe 20 august. Poate intra in ... (vezi toată discuția)