Buna ziua , am mai multe intrebari cu privire la cenzori
1. Ce firme au nevoie de cenzor supleant?
2. In ce conditii avem nevoie de cenzor supleant?
3. Cenzori pot fi rude intre ei ?
Conform art. 159 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata, se arata ca societatea pe actiuni va avea 3 cenzori si un supleant, daca prin actul constitutiv nu se prevede existenta unui numar mai mare de cenzori. In orice caz, numarul de cenzori trebuie sa fie impar. Cenzorul supleant va inlocui cenzorul plin in caz de deces, impiedicare fizica sau legala ori prin renuntarea la mandatul de cenzor. In situatia in care numarul cenzorilor nu se poate completa inlocuind numarul acestora cu supleantii, consiliul de administratie va convoca de indata adunarea generala in vederea completarii( desemnarii) de alti cenzori si/sau cenzori supleanti. Durata de exercitatr a mandatului de cenzor este de trei ani si poate fi reinnoit. Nu-si pot exercita calitatea de cenzori, iar daca au fost alesi decad din mandatul lor:
- rudele sau afinii pana la gradul al patrulea inclusiv sau sotii administratorilor
- persoanele care primesc un salariu sau o alta remuneratie de la administratori decat cea de cenzor
- persoanele carora le este interzisa functia de membru al consiliului de administratie, respectiv al consiliului de supraveghere sau al directoratului
- persoanele care pe durata exercitarii atributiilor de cenzor( cenzor supleant) au activitati de control in Ministerul Finantelor Publice sau in alte institutii publice.
In anumite conditii si la societatile cu raspundere limitata trebuie desemnati cenzori( cand sunt peste 15 asociati conform art. 199/Legea nr. 31/1990) sau cand este prevedere in acest sens in actul constitutiv .
Sa- cenzori
Silvia Dumitru
Buna ziua! O societate pe actiuni si-a restrans activitatea si mai functioneza decat cu un salariat. Pana acum a avut 3 cenzori care le expira mandatul .Pe ... (vezi toată discuția)