Cenzorii nu se angajeaza prin CIM, ci sunt alesi de catre AGA prin Hot sau chiar prin Actul constitutiv. Ei isi exercita activitatea in baza unui contract de mandat.
Orice schimbare a cenzorilor se inreg la ONRC.
Conf art 161 Lg 31/1990
(1) Cenzorii pot fi acţionari, cu excepţia cenzorului expert contabil, care poate fi terţ ce exercită profesia individual ori în forme asociative.
(2) Nu pot fi cenzori, iar dacă au fost aleşi, decad din mandatul lor:
a) rudele sau afinii până la al patrulea grad inclusiv sau soţii administratorilor;
b) persoanele care primesc sub orice formă, pentru alte funcţii decât aceea de cenzor, un salariu sau o remuneraţie de la administratori sau de la societate sau ai căror angajatori sunt în raporturi contractuale sau se află în concurenţă cu aceasta;
c) persoanele cărora le este interzisă funcţia de membru al consiliului de administraţie, respectiv al consiliului de supraveghere şi al directoratului, în temeiul art. 73^1;
d) persoanele care, pe durata exercitării atribuţiilor conferite de această calitate, au atribuţii de control în cadrul Ministerului Finanţelor Publice sau al altor instituţii publice, cu excepţia situaţiilor prevăzute expres de lege.
(3) Cenzorii sunt remuneraţi cu o indemnizaţie fixă, determinată prin actul constitutiv sau de adunarea generală care i-a numit.
conf art 166 Lg 31/1990
(1) Întinderea şi efectele răspunderii cenzorilor sunt determinate de regulile mandatului.
(2) Revocarea lor se va putea face numai de adunarea generală, cu votul cerut la adunările extraordinare.
Cenzor supleant
ParaschivC
Buna ziua , am mai multe intrebari cu privire la cenzori
1. Ce firme au nevoie de cenzor supleant?
2. In ce conditii avem nevoie de cenzor supleant?
3. ... (vezi toată discuția)