avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale PROCES CU PRIMARIA PE TEMA IMPOZITE SI TAXE LOCALE ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

PROCES CU PRIMARIA PE TEMA IMPOZITE SI TAXE LOCALE RESPECTIV REEVALUAREA CLADIRILOR

am urmatoarea problema:cnform legii suntem obligati sa efectuam reevaluarea cladirilor mai vechi la o perioada de 5 ani, astfel ca in 2008 decembrie am efectuat reevaluarea unei cladiri, am declarat-o in termen la inceputul anului 2009 la Primaria din raza teritoriala am anexat raportul de reevaluare efectuat de un evaluator intamplator si angajat al primariei respective , la sarsitul lunii marie primesc decizia de impunere cu impozitul stabilit in procent de 1.5% din valoarea cladirii.constitui in nota contabila impozitul, platesc dar nu mai fac nota in decembrie 2008 intrucat se depusese bilantul contabil, dar ce era f important declararea in termen la bugetul local si plata s-a efectuat.Nota contabila cu diferente din reevaluare cladiri am facut-o in iulie 2009, aceasta fiind o chestiune care era interna a firmei, nu afecta nici cheltuielile nici tva-ul si conform legii orice corectie sau omisiune se face in termenul legal de prescriere de 5 ani daca nu a fost control de fond in perioada respectiva.Corect din punctul meu de vedere, pentru ca s-a facut inregistrarea privind constituirea impozitului, s-a declarat in timp la bugetul local, doar ca s-a omis nota cu inregistrarea val din reevaluare si modificarea in balanta a valorii cladirii respectiv 2121=1053 cu diferenta respectiva care s-a facut in iulie.Este corect din punctul meu de vedere contabil si fiscal vorbind.Neavand cum sa fac corectie la bilant si sa revin asupra acestuia.In 2010 la inceputul anului vine inspectia fiscala locala si spune ca trebuie sa ne impoziteze cu 5% si k nu mai recunosc raportul de reevaluare in conditiile in care trecuse deja un an si instituti a calculat si emis decizia de impunere cu sumele de plata la bugetul local, vin acum si spun k am declarat eronat dif din reevaluare 174 000 lei in loc de 156 000 lei, din calculele evaluatorului eu am luat prin diferenta si am inregistrat suma pe care mi-o indicase evaluatorul, si ca nu mai recunosc raportul de evaluare si-l anuleaza pentru ca am declarat cu 20 000 mai mult, si ca urmare ne impoziteaza cu 5% .Acum vin si se leaga de data cand am facut eu inregistrarea in nota contabila chiar daca am declarat in termen si legea i-mi da voie sa fac corectii in termenul de 5 ani eu am facut inregistrarea in cursul anului.Parerea mea este ca in conditiile in care declaratia s-a efectuat in termenul legal, s-a stabilit de catre Institutia Primariei un impozit de 1.5% la valoarea cladirii, si chiar am declarat mai mult dupa spusele lor lucru care nu-i afecta din contra am platit mai mult daca e s-o luam asa...Va rog sa analizati putin situatia si sa-mi trimiteti parerile voastre! Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: EUGEN BOT , Consultant fiscal 23:01, 10 Iunie 2011
Punctul de vedere al celor care au venit in inspectie fiscala este corect, motivat astfel:
- impozitul pe cladiri la pj se calculeaza prin aplicarea cotei stabilite de CL la valoarea de inventar a cladirii;
- neinregistrarea in contabilitate a acelor diferente din reevaluare nu produce efecte din punct de vedere fiscal, cladirea fiind considerata nereevaluata, si prin urmare impozitata cu cota majorata(5-10%, functie de HCL), chiar daca dvs, ati declarat la fisc valoarea din raport.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe cladire - somatie si titlu executoriu palada.elena palada.elena Sunt administrator al unei societati comerciale. in 2006 am cumparat pe numele societatii un apartament, utilizat ca punct de lucru. Pentru cumpararea ... (vezi toată discuția)
Obligativitate reevaluare cladiri dianadaria_voda dianadaria_voda Exista o obligativitate pentru societati de a-si reevalua cladirile ? Intreb acest lucru pentru ca societatea x are declarata o valoare inregistrata in ... (vezi toată discuția)
Amortizare geo123 geo123 Pentru un imobil amortizat integral se face reevaluare. Diferenta pozitiva din reevaluare se inregistreaza in ct.105. Ce se intampla cu amortizarea? Multumesc. (vezi toată discuția)