dragilor. am si eu o nelamurire de natura procedurala care nu ma lasa sa dorm.
sa presupunem ca un titular X detine o marca care desemneaza produse Z. sa mai presupunem ca exista o companie Y care a folosit un semn similar cu marca lui X pe produse Z (marca se bucura de protectie).
X cere pe calea ordonantei presedintiale (OP) ca Y sa se abtina de la folosirea semnului similar pe produsele Z si intr-un alt capat de cerere mai solicita cheltuieli de judecata.
La primul termen fixat (care este si prima zi de infatisare), Y recunoaste ca a comercializat produse Z cu semnul respectiv, produse care au fost achizitionate de la o companie W, dar in prezent nu mai comercializeaza aceste produse sub semn si nici nu le va mai comercializa viitor.
Intrebarea mea este: se mai aplica in acest caz prevederile art 275 in favoarea paratului Y pentru cheltuielile de judecata, avand in vedere ca pe fond nu este o initiata o actiune in contrafacere, ordonanta presedintiala dispunand doar o masura provizorie?
Parerea mea este, ca desi ne aflam in prezenta unei ipotetice obligatii de a nu face (abtinerea de la folosire) in care se considera ca nu este necesar ca debitorul sa fie pus in intarziere (275 aplicabil in litigiile susceptibile de procedura punerii in intarziere- cum sunt cele de natura contractula), recunoastrerea lui Y ar trebui sa-l scuteasca pe acesta de plata cheltuielilor datorita faptului ca obligatia de a nu face in OP nu este o obligatie in adevaratul sens al cuvantului din moment ce prin OP se dispun masuri vremelnice si nu se discuta fondul astfel incat ptr a putea fi solicitate astfel de cheltuieli, trebuia depusa o actiune pe fond in contrafacerea marcii
astept si parerile voastre.
PS: nu are importanta temeiul juridic al OP (poate fi dr comun 581 CPC sau OG 100/2005)
Nu cred ca este relevant daca s-a introdus actiunea pe fond, se pot da cheltuieli de judecata si la ordonante presedintiale.
Pe de alta parte, tinand cont ca nu era de drept in intarziere si daca nu a cauzat prin atitudinea sa necesitatea introducerii actiunii de catre X, eu cred ca Y nu ar trebui sa suporte cheltuieli de judecata, aplicandu-se astfel art. 275 CPP.