avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Concurenta Neloiala prin folosirea marcii
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Concurenta Neloiala prin folosirea marcii

Buna ziua, vin cu rugamintea catre d-voastra de a ma ajuta intr-o speta cu care ma confrunt in momentul de fata. Doresc sa initiez o actiune civila de concurenta neloiala pentru folosirea unei marci inregistrate, insa nu imi este foarte clar modalitate de a formula cererea de despagubiri, felul de calcul si probele ce trebuiesc formulate, mai ales ce obiective ar trebui sa prevad intr-o eventuala expertiza contabila. daca cineva cu mai multa experienta ma poate ajuta cu un sfat, va multumesc anticipat. Cu stima!
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 17:47, 12 Februarie 2014
Principalul aspect este ca instanta este obligata sa solutioneze cererea Dvs prin stabilirea în mod concret a unui cuantum al daunelor.
Cateva idei va pot da : 1. Invocati folosirea neautorizata a marcii Dvs de catre ...incalcand dreptul Dvs exclusiv de folosire a marcii. 2.Sa prezentati dovezile certe ale folosirii neautorizate a marcii Dvs de catre concurentul reclamat( identitatea marcii Dvs cu semnele folosite de parat) si sa fie obligata pârâta sa înceteze de îndata pe teritoriul României folosirea neautorizata a marcii Dvs.sub sanctiunea platii unor daune cominatorii de 500 Euro/zi de întârziere, iar în subsidiar, plata amenzii civile maxime /zi de întârziere prevazuta de Codul de procedura civila 3.Sa fie obligata pârâta la plata de despagubiri materiale estimate provizoriu la ......, pentru prejudiciul cauzat Dvs prin actele de utilizare a marcii Dvs.4. Trebuie sa anexati date din contabilitatea Dvs prin care sa justificati volumul produselor si/sau serviciilor si veniturile incasate de pe urma folosirii de catre Dvs a marcii,in ulimii ani in care concurentul a folosit si el marca fara autorizatia DVS( puteti sa faceti o comparatie si cu un an inainte de a exista folosirea neautorizata de catre concurent). Un affidativ semnat in fata notarului prin care sa declarati aceste date ar fi foarte util judecatorului.5.Sa prezentati gradul de cunoastere a marcii Dvs pe piata romaneasca .6 Sa cereti concurentului sa prezinte instantei volumul produselor si/sau serviciilor pentru care a folosit marca DV si veniturile incasate de el .7.Sa se dispuna publicarea în presa, pe cheltuiala pârâtei, a dispozitivului hotarârii judecatoresti, în doua publicatii de circulatie nationala; 8.Sa fie obligata pârâta la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces.
Titularului unei marci inregistrate in Romania trebuie sa îi fie ocrotit dreptul exclusiv si absolut asupra unei marci înregistrate, prin obligarea concurentilor de a se abtine de la acte care sa încalce acest drept.Acoperirea unui prejudiciu devine astfel importanta, deoarece titularul marcii este pus în situatia de a acoperi o eventuala neîncredere a consumatorilor în calitatea produselor sale.Prejudiciul este si el evident, rezultând din folosirea unor însemne identice cu marca Dvs, ceea ce nu numai ca îi ofera pârâtei un profit nejustificat, dar în egala masura, lipseste reclamanta de un câstig pe care l-ar fi avut în conditiile în care nu ar fi avut loc faptele ilicite. Mai mult, renumele societatii are de suferit ca urmare a activitatilor pârâtei, care directioneaza în mod gresit consumatorii spre alte produse, care nu corespund întotdeauna din punct de vedere calitativ cu produsele comercializate de catre Dvs.
Atentie, determinarea elementelor de calcul al cuantumului despagubirilor poate fi solicitata numai prin cererea de chemare în judecata, nu ulterior, in timpul probatoriilor sau prin precizari depuse la termenul de judecata.
Va doresc succes
Va multumesc, cu stima!!
cateva precizari:

actiunea in concurenta neloiala, este o actiune personala, spre deosebire de actiunea in contrafacere, care este o actiune reala.

pentru a avea un act de concurenta neloiala,pe legea 11 sub art 5, trebuie sa aveti o emblema/un ambalaj pe care trebuie sa-l folositi legitim si sa dovediti ca paratul foloseste acest ambalaj/emblema in mod nelegitim si care produce confuzie cu ambalajul/emblema dvs.

daca aveti marca inregistrata, va sfatuiesc sa va duceti pe actiunea reala in contrafacere intemeiata pe art 36 din legea 84/1998.

in act in contrafacere, nu se analizeaza incalcarea unui drept, in speta dreptul la marca care are ca obiect actiunea in contrafacere, ci folosirea semnului, in mod nelegitim care produce confuzie.

va sfatuiesc sa distingeti cu atentie natura juridica ale celor doua actiuni-contrafacere/concurenta neloiala, pentru ca altfel act dvs va fi respinsa.

Atentie L 11/1991 a fost modificata iar art 5 a fost scoasa expresia de utilizare a marcii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comercializare parfumuri care miros ca cele originale lucian2peu lucian2peu Buna ziua, Doresc sa vand parfumuri de o marca proprie (ca D&P) pe net si as dorii sa stiu cum pot scrie in descrierea parfumului incat sa fie legal. Daca ... (vezi toată discuția)
Cerere de chemare in judecata noa noa Care este baza legala a unei actiuni in instanta impotriva unei societati care afirma in mod fals faptul ca a produs anumite produse aflate in portofoliul ... (vezi toată discuția)
Flosirea unei marci inregistrate de o alta companie din acest profil mjuovy mjuovy Buna ziua, Am si eu o problema, cineva imi foloseste marca inregistrata de noi. Am aflat din pura coincidenta ca suna la noi lumea pentru rezervari la ... (vezi toată discuția)