avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Flosirea unei marci inregistrate de o alta companie ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Flosirea unei marci inregistrate de o alta companie din acest profil

Buna ziua,
Am si eu o problema, cineva imi foloseste marca inregistrata de noi.
Am aflat din pura coincidenta ca suna la noi lumea pentru rezervari la hotel.

Marca noastra este inregistrata in clasele:
41 Educaţie; instruire; divertisment; activităţi sportive şi culturale.
43 Servicii de alimentaţie publică; servicii de cazare temporară.

Marca nostra este numele pe care il folosim pentru un complex de agrement din Judetul Brasov. (piscina, pescuit, camping etc.)

Cei care ne folosesc marca sunt din Tulcea, dar deja ezista un risc de confuzie.

Ce demersuri trebuie sa fac pentru a obliga pe cei din Tulcea schimbarea numelui hotelului respectiv?

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 12:46, 4 Septembrie 2013
sa notificati firma concurenta sa nu mai utilizeze marca , sa le atasati dovada ca aveti marca inregistrata - certificat de marca si pentru ce clase ,
notificarea trebuie sa sune ceva de genul :
subscrisa .... va notificam
In vederea renuntarii la concurenta neloiala si la incalcarea drepturilor de protectie a marcilor si indicatiilor geografice si facem apel catre dvs. la imediata incetare a desfasurarii activitatii sub marca .....
conform certificatul de marca nr...emis...in temeiul Legii 84/1998, privind marcile si indicatiile geografice, toate drepturile de utilizare si folosinta ale marcii verbale si figurative asa cum acestea sunt statuate in cuprinsul documentului, pe intreaga perioada de protectie incepand cu data inregistrarii pentru o perioada de 10 ani.
Intrucat in conformitate cu dispozitiile art 4 din lege 84 / 1998 si Regulamentul de punere in aplicare a legii - Protejarea marcii incepe din ziua depunerii cererii de inregistrare şi atribuie solicitantului un drept de interzicere către terţi de a folosi marca respectiva.
Potrivit dispozitiilor cuprinse in art. 5 din Legea nr. 11/1991, privind combaterea concurentei neloiale modificata , practica dumneavoastra care consta in folosirea unei denumiri care sa induca in eroare clientul in ceea ce priveste categoria de produse si servii nu numai ca este o actiune neloiala conform bunelor practici de comercilaizare dar utilizarea fara drept a unei marci constituie infractiune, si este pedepsita in consecinta de lege.

Astfel, folosirea unei firme, denumiri, inventii, marci, indicatii geografice, unui desen sau model industrial, unor topografii ale unui circuit integrat, unei embleme sau unui ambalaj de natura sa produca confuzie cu cele folosite legitim de un alt comerciant este considerata infractiune.

Toate acestea constituie in mod evident fapte de concurenta neloiala, ce intra sub incidenta textului de lege enuntat mai sus, si vor determina angajarea raspunderii penale si civile a reprezentantilor societatii dumneavoastra.
In conformitate cu art. 3. din Legea nr. 11/1991 modificata prin Legea nr. 298/2001 coroborat cu art. 35 alin 2 din Legea 84/1998 modificata, faptele de concurenta neloiala atrag raspunderea contraventionala, civila si penala a reprezentantilor societatii comerciale,

sper sa va ajute.
in primul rand, inainte de a intreprinde orice actiune legala, trebuie sa verificati daca acea firma din Tulcea nu si-au inregistrat ei insisi semnul ca marca in Romania.

in cazul in care firma din Tulcea nu si-a inregistrat semnul ca marca, va puteti indrepta intr-o actiune in contrafacere pe temeiul art. 36 din legea 84/1998 republicata (catre consultant GOran Elena- temeiul de drept din legea marcilor este art 36 si nu 35- art 35 din vechea lege a devenit art 36).

Evident ca va puteti duce pe latura penala facand o plangere la politie pe temeiul contrafacerii sub incidenta art. 90 din legea 84/1998 republicata, dar va spun ca o asemnea actiune se soldeaza cu rezolutia/ordonanta procurorului de neincepere/stingere a actiunii penale, fie din motivul ca fapta nu exista sau din lipsa vinovatiei.

Raportat la temeiul de drept al concurentei neloiale (art 5 din L 11/1991), citat de altfel si de catre consultant Goran Elena, eu v-as sfatui sa cercetati posibilitatea unei actiuni civile (desi norma de lege are caracter penal) pe temeiul raspunderii civile delictuale adica in coroborare cu art 1349 NCC.

Inainte de a incepe orice demers legal, trebuie sa certcetati in detaliu intreaga situatie de fapt si sa vedeti ce probe puteti strange.

Evident ca in afara acestor actiuni, puteti trimite firmei din Tulcea un cease & desist letter de incetare a folosirii semnului pentru serviciile similare si totodata puteti direct initia procedura ordonantei presedintiale pe temeiul OG 100/2005 coroborat cu 977-978 NCPC cu interzicerea provizorie a folosirii semnului pana la solutionarea procesului pe fond.

Va sfatuiesc sa discutati speta cu un avocat specializat in PI.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comercializare parfumuri care miros ca cele originale lucian2peu lucian2peu Buna ziua, Doresc sa vand parfumuri de o marca proprie (ca D&P) pe net si as dorii sa stiu cum pot scrie in descrierea parfumului incat sa fie legal. Daca ... (vezi toată discuția)
Folosire marca fara acord Lipi Lipi Cum se procedeaza cu cei care folosesc fara acordul meu marca pe care o am inregistrata la OSIM? Ii chem in judecata ca sa-i oblig sa nu mai foloseasca ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala prin folosirea marcii AVOCAT ZAHARIA CALIN FLORIN AVOCAT ZAHARIA CALIN FLORIN Buna ziua, vin cu rugamintea catre d-voastra de a ma ajuta intr-o speta cu care ma confrunt in momentul de fata. Doresc sa initiez o actiune civila de ... (vezi toată discuția)