avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Comercializare parfumuri care miros ca cele originale
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Comercializare parfumuri care miros ca cele originale

Buna ziua,
Doresc sa vand parfumuri de o marca proprie (ca D&P) pe net si as dorii sa stiu cum pot scrie in descrierea parfumului incat sa fie legal. Daca notez ca "miroase ca Paco Rabanne One Million" e ok? sau cum ar trebuii sa notez astfel incat clientul sa stie cum miroase acel parfum dar sa fie si in regula legal pentru mine.
Va multumesc anticipat!

Nu puteti folosi in descriere sau pe produs marci deja inregistrate de catre terti. Un astfel de fenomen se numeste "Parazitarea mărcilor notorii"prin imitarea parazitară a metodelor de publicitate, a tipului de promovare, referiri abuzive la companii sau mărci de prestigiu. S-ar transfera astfel imaginea favorabila creata de reputaţia unor mărci asupra propriilor produse.Toate acestea au ca finalitate crearea unui risc de confuzie privind aceeaşi “sursă de provenienţă” a serviciilor/produselor ce aparţin în realitate unor întreprinderi diferite.

Cei care recurg la astfel de practici neloiale utilizează, în contextul comercializării şi al publicităţii produselor lor, expresii ca: “gen”, “de tipul”, „ca si produsul X”, „mod”, „stil”, „marca”, „gust”, „după reţeta” sau alte menţiuni asemănătoare. Cu alte cuvinte, încearcă să atragă asupra produselor lor avantajele garanţiilor de calitate conferite de mărci consacrate.

In cazul folosirii fără drept a semnelor distinctive ale unei întreprinderi, sancţiunile aplicabile sunt de natura penală. Art. 90 din Legea nr. 84/996 privind mărcile şi indicaţiile geografice pedepseşte infracţiunea de contrafacere a unei mărci cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 50.000 lei la 150.000 lei.

În afară de infracţiunea de contrafacere a mărcilor, faptele de concurenţă neloială pot face obiectul infracţiunii de concurenţă neloială dacă s-au folosit fără drept mărci similare identice cu scopul de a produce confuzie.
Astfel, conform art. 5 lit. a) din Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale, “constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă de la 2.500 la 5.000 lei folosirea unei firme (…), mărci, indicaţii geografice, a unui desen sau model industrial (…), a unei embleme sau a unui ambalaj de natură să producă confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant”.
De asemenea, comerciantul care săvârşeşte un act de concurenţă neloială va fi obligat să înceteze sau să înlăture actul şi, după caz, să plătească despăgubiri pentru daunele pricinuite. De asemenea, instanţa poate dispune publicarea hotărârii pe cheltuiala făptuitorului şi confiscarea specială. Mărfurile supuse confiscării vor putea fi vândute după distrugerea falselor menţiuni. "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de predare a marfurilor contrafacute alinabarbos alinabarbos Imi poate spune cineva daca gasesc un text de lege din care sa rezulte obligatia de predare a bunurilor contrafacute ? (vezi toată discuția)
Produs contrafacut cumparat pe site de anunturi iuliant iuliant Buna ziua, Am cumprat o chitara de pe un site de anunturi care mi s-a spus de vanzator (minor) ca e de o anumita firma (Fender). Din investigatiile mele ... (vezi toată discuția)
Cerere de chemare in judecata noa noa Care este baza legala a unei actiuni in instanta impotriva unei societati care afirma in mod fals faptul ca a produs anumite produse aflate in portofoliul ... (vezi toată discuția)