Sediul materiei:
Legea privind concurenta neloiala - Legea 11/1991 cu modificarile si completarile aduse prin legea 298/2001
Art. 1. - Comerciantii sunt obligati să îsi exercite activitatea cu bună-credintă, potrivit uzantelor cinstite, cu respectarea intereselor consumatorilor si a cerintelor concurentei loiale.
Art. 2.
Constituie concurentă neloială, în sensul prezentei legi, orice act sau fapt contrar uzantelor cinstite în activitatea industrială si de comercializare a produselor, de executie a lucrărilor, precum si de efectuare a prestărilor de servicii.
Art. 3
Incalcarea obligatiei prevazute la art. 1 atrage raspundere civila, contraventionala ori penala, in conditiile prezentei legi.
Art. 5.
Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei:
a) folosirea unei firme, inventii, mărci, indicatii geografice, unui desen sau model industrial, unor topografii ale unui circuit integrat, unei embleme sau unui ambalaj de natură să producă confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant;
b) punerea în circulatie de mărfuri contrafăcute si/sau pirat, a căror comercializare aduce atingere titularului mărcii si induce în eroare consumatorul asupra calitătii produsului/serviciului;
g) producerea în orice mod, importul, exportul, depozitarea, oferirea spre vânzare sau vânzarea unor mărfuri/servicii purtând mentiuni false privind brevetele de inventii, mărcile, indicatiile geografice, desenele sau modelele industriale, topografiile de circuite integrate, alte tipuri de proprietate intelectuală cum ar fi aspectul exterior al firmei, designul vitrinelor sau cel vestimentar al personalului, mijloacele publicitare si altele asemenea, originea si caracteristicile mărfurilor, precum si cu privire la numele producătorului sau al comerciantului, în scopul de a-i induce în eroare pe ceilalti comercianti si pe beneficiari.
Prin mentiuni false asupra originii mărfurilor, în sensul alin. 1 lit. g), se întelege orice indicatii de natură a face să se creadă că mărfurile au fost produse într-o anumită localitate, într-un anumit teritoriu sau într-un anumit stat. Nu se socoteste mentiune falsă asupra originii mărfurilor denumirea unui produs al cărui nume a devenit generic si indică în comert numai natura lui, în afară de cazul în care denumirea este însotită de o mentiune care ar putea face să se creadă că are acea origine.
Art. 6.
Persoana care săvârseste un act de concurentă neloială va fi obligată să înceteze sau să înlăture actul, să restituie documentele confidentiale însusite în mod ilicit de la detinătorul lor legitim si, după caz, să plătească despăgubiri pentru daunele pricinuite, conform legislatiei în vigoare.
ART. 7
Actiunile izvorind dintr-un act de concurenta neloiala sint de competenta tribunalului locului savirsirii faptei sau in a carui raza teritoriala se gaseste sediul piritului sau inculpatului; in lipsa unui sediu este competent tribunalul domiciliului piritului sau inculpatului.
La cererea detinătorului legitim al secretului comercial instanta poate dispune măsuri de interzicere a exploatării industriale si/sau comerciale a produselor rezultate din însusirea ilicită a secretului comercial sau distrugerea acestor produse. Interdictia încetează atunci când informatia protejată a devenit publică.
Art. 8.
Actiunea penală în cazurile prevăzute la art. 5 se pune în miscare la plângerea părtii vătămate ori la sesizarea camerei de comert si industrie teritoriale sau a altei organizatii profesionale ori la sesizarea persoanelor împuternicite de Oficiul Concurentei. În aplicarea prezentei legi Oficiul Concurentei va avea puterile de investigatie prevăzute la art. 39-46 din Legea concurentei nr. 21/1996.
ART. 9
Daca vreuna dintre faptele prevazute de art. 4 sau 5 cauzeaza daune patrimoniale sau morale, cel prejudiciat este in drept sa se adreseze instantei competente cu actiune in raspundere civila corespunzatoare.
Daca fapta prevazuta de aceasta lege a fost savirsita de un salariat in cursul exercitarii atributiilor sale de serviciu, comerciantul va raspunde solidar cu salariatul pentru pagubele pricinuite, afara de cazul in care va putea dovedi ca, potrivit uzantelor, nu era in masura sa previna comiterea faptei.
Persoanele care au creat impreuna prejudiciul raspund solidar pentru actele sau faptele de concurenta neloiala savirsite.
Pentru luarea unei masuri ce nu sufera aminare se pot aplica dispozitiile art. 581 si art. 582 din Codul de procedura civila.
ART. 10
Prin hotarirea data asupra fondului, instanta poate dispune ca marfurile se chestrate sa fie vindute, dupa distrugerea falselor mentiuni.
Din suma obtinuta in urma vinzarii se vor acoperi mai intii despagubirile acordate.
ART. 13
Dispozitiile prezentei legi se completeaza cu prevederile Codului de procedura civila sau, dupa caz, ale Codului de procedura penala.
ART. 14
Dipozitiile prezentei legi se aplica si persoanelor fizice sau juridice straine care savirsesc acte de concurenta neloiala pe teritoriul Romaniei.
ART. 15
Prezenta lege intra in vigoare la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei.
Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 23 ianuarie 1991.